Jogsértő a nemzeti konzultáció?

2012.06.28. 14:41

Az adatvédelmi hatósághoz fordul az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint), mert véleményük szerint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, tavaly elfogadott törvényt sértő módon küldte ki a kormány az új nemzeti konzultáció kérdőíveit.

A kérdőíveket postai levélként a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) küldte ki. A borítékban egy, az adatkezeléshez a címzett engedélyét kérő levél mellé magát a politikai kérdésekre vonatkozó kérdőívet is kiküldték.

A kormány.hu-n közzétett közlemény szerint a KEKKH a népességnyilvántartásról szóló törvény egy olyan pontja alapján kérte ki a lakcímadatbázist, mely szerint azt csak olyan levél kiküldéséhez lehet felhasználni, ami arról értesíti az állampolgárt, hogy a kérelmező – jelen esetben a miniszterelnök – kapcsolatba kíván lépni vele.

A kormány a törvény egy másik pontja alapján a polgárok véleményének megkérdezése céljából is kikérhette volna a címeket a nyilvántartásból, de ekkor csak azokét kapta volna meg, akik nem tiltották le az adataik ilyen célú felhasználását. Így viszont a konzultáció kérdőívét azok is megkapták, akik korábban ilyen letiltó nyilatkozatot tettek.

Az Ekint szerint az eljárás a bevezetőben említett infótörvény egy másik szakaszát is sérti, mely szerint az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának. A civil szervezet azt javasolja, hogy mivel a KEKKH jogsértésével szemben az adatok törlése, zárolása, megsemmisítése, a tiltakozás jogának utólagos biztosítása nem megfelelő eszköz, a Nemzeti Adatédelmi és Információszabadság Hatóság bírságolja meg a hivatalt.