Belső vizsgálatot indított a rendőrség West Balkán-ügyben

2012.07.03. 06:08

Hatala József országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, hogy mulasztottak-e a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia idején telefonügyeletet ellátó rendőrök, írja a keddi Magyar Nemzet. Múlt szerdán hirdetett a bíróság elsőfokú ítéletet a tavaly január 15-i, három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében. A hely egyik bérbeadóját, a rendezvény szervezőit és a biztonsági személyzet vezetőjét is felelősnek találták: mind a négyen két év nyolc hónap letöltendő fogházbüntetést kaptak és két évre eltiltották őket foglalkozásuktól.

Az ítélet indoklásakor a bíró kitért arra is, hogy a tragédia helyszínéről több telefonhívás is érkezett a rendőrséghez tavaly január 15-én este, de a rendőrség nem reagált ezekre. Egy telefonáló például azt mondta a rendőrség ügyeletesének, hogy irtózatos a zsúfoltság, egyre nagyobb a pánik, és ő már nagyon sok ilyen buliban volt, de hasonló szervezetlenséget még nem tapasztalt, mire a rendőrség ügyeletese állítólag azt felelte neki a telefonba, hogy akkor ne járjon bulizni.

Emiatt vasárnap Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségnél ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség még nem kapta meg a feljelentést. A lapnak Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azt mondta: nem várják meg a Legfőbb Ügyészség intézkedéseit a belső vizsgálattal, melynek része az is, hogy feltárják, kik voltak szolgálatban a tragédia idején.

A Magyar Nemzet értesülése szerint járőrök is voltak a West Balkánnál, a beengedőkapunál, így láthatták a gyülekező tömegeket, de nem láttak okot az intézkedésre, és távoztak. A keddi Blikk azt írta: a tragédia egyik áldozatának, R. Ritának a családja beperelné a történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Békefi László, a család ügyvédje azt mondta: a kereset beadásával megvárják a szervezőket elmarasztaló írásos ítélet kézhezvételét.