A menzákat is államosítaná a kormány

2012.07.06. 06:13

Az eduline.hu a birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatára hivatkozva azt írja: az egyetemi, főiskolai menzákat, büféket, sportpályákat és kollégiumokat is államosítaná a kormány. A tervezet szerint az ezeket összefogó állami hálózatot Nemzeti Hallgatói Szolgáltatói Rendszernek (NESZ) neveznék, és egy állami gazdasági társaságot hoznának létre. Az eduline.hu emlékeztet rá, hogy az ötlet nem új. Már a tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási törvény egy korábbi, kiszivárgott változatában is felbukkant. Bár a végső változatból kimaradt, tavaly októberben kormányhatározat rendelkezett egy munkacsoport felállításáról, melynek a feladata a NESZ-ről szóló előterjesztés elkészítése.

Megkeresésükre a fejlesztési minisztérium elismerte, hogy át szeretnék venni a hallgatói szolgáltatásokat, mert szerintük így javulna a színvonal. "A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni" – írta az eduline.hu-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy mikortól és milyen formában működik majd a rendszer, egyelőre a megvalósíthatósági vizsgálat folyik.

A felsőoktatási fejlesztési tervezet egy korábbi változatára adott felsőoktatási intézményi reakciók alapján úgy tűnik, a rektorok nem örülnek az államosítási tervnek. A Semmelweis Egyetem vezetői szerint az átvétel miatt emelkednének az árak, a Kecskeméti Főiskolán attól tartanak, hogy ha az intézményeknek semmi közük nem lesz a szolgáltatásokhoz, a hallgatói közösségek sem úgy fognak működni, ahogy eddig, írja az eduline.hu. A főiskola vezetői szerint egy független üzemeltető által működtetett kollégium "munkásszálló jellegűvé” válhat, a saját fejlesztésű létesítmények, például a sportpályák és sportcsarnokok államosítása pedig jelentős bevételtől fosztja meg az egyetemeket és főiskolákat.

A Debreceni Egyetem vezetői szerint is romlana az államosítás után a szolgáltatások színvonala. Haraszti László, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke szerint fennáll a kollégiumi hagyományok sérülésének veszélye. Úgy becsüli, hogy 80-100 kollégiumot érintene a változás. Szerinte azok az intézmények járnának jól a központosítással, amelyeknek lelakott kollégiumai vannak, mert a költségeket az új üzemeltetőnek kellene állnia, ugyanakkor a már most is jó színvonalú kollégiumok csak akkor javulnának, ha az új rendszernek elég pénze lenne, ez viszont kérdéses.