János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összefügghet Portik és Vizoviczki ügye

2012.07.16. 07:02

A rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának másfél hónapja korrupció gyanújával letartóztatott két vezetőjétől az ügyben meggyanúsított Vizoviczki Lászlón keresztül "kőkemény bűnügyi információk juthattak" Portik Tamáshoz – állítja hétfői számában a Népszabadság pontosan meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A lap szerint állítólag azért nem mert a rendőrség korábban "hozzányúlni Portikhoz, (...), mert szinte minden vele kapcsolatos bűnügyi információ eljutott hozzá".

A Népszabadság több forrásból is úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban többen is terhelő vallomást tettek Portik Tamásra és társaira. Jóval több régi, megoldatlan üggyel hozták összefüggésbe a nevét, mint ahánnyal a Nemzeti Nyomozó Iroda meggyanúsította - tették hozzá.

Az olajszőkítésben érintett Energol vezetője, Portik Tamás a nyomozás jelen állása szerint felbujtó volt két gyilkosságban. Vizoviczki László neve ugyanakkor szintén felmerült a 90-es évek százmilliárdos károkat okozó áfacsalás-sorozatában: az olajügyek főnyomozója, Sándor István ("Papa") parlamenti meghallgatásán az olajmaffia meggazdagodása témakörében emlegette Vizoviczki nevét, de konkrétumokat nem árult el.

Portik Tamást szombaton a szokásos 72 óra helyett az elfogásuktól számított 24 órán belül bíróság elé állították. Jelenleg az 1998-as négy halálos áldoaztot követelő Aranykéz utcai merénylettel, valamint Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolásával gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda. Mindkét cselekményt felbujtóként követte el, ám Portik ügyvédje, Bánáti Kristóf szerint a gyanúsításkor közölt tényállásból nem derült ki, hogy mikor és kiket bízott meg védence a gyilkosságokkal.

A Népszabadság rendőrségi forrásokból úgy tudja, a hatóságok azért kezdeményezték Portik gyors letartóztatását, mert egyértelmű üzenetet akartak küldeni kapcsolatainak: ne próbálkozzanak tanúk befolyásolásával, elhallgattatásával, sem pedig a rendőrségi korrupciós ügyben letartóztatott Vizoviczki László „védtelenül maradt érdekeltségeinek” az erőszakos megszerzésével.

Portik Tamással szombat este közölték mivel gyanúsítják. Védője szerint abszurdnak és nevetségesnek minősítette a gyanúsítást és panaszt jelentett be ellene. Portik nem tett vallomást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!