Előzetesbe helyezték az Energol-vezért

2012.07.15. 15:44 Módosítva: 2012.07.15. 21:25
Nemcsak az 1998-as Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban, de Prisztás József meggyilkolása ügyében is felbujtóként gyanúsítják a szombaton elfogott egykori Energol-vezért, Portik Tamást, közölte vasárnap a Hír Tv. A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen 30 napra rendelte el P. Tamás és négy társa előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék honlapján vasárnap kora este közzétett közlemény szerint a kényszerintézkedést előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt indult büntetőügyben rendelte el a PKKB.

"Figyelemmel a nyomozás irataiból rendelkezésre álló adatokra, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyára, és azok szervezett jellegére, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. Emellett az is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén egymás vagy a büntetőeljárásban már kihallgatott vagy kihallgatandó személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárást meghiúsítanák" - írták a vasárnap hozott végzés indoklásában. A végzés nem jogerős.

A Hír TV honlapján olvasható cikk szerint a 90-es évek olajmaffia-botrányaiban hírhedtté vált Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás mellett a budapesti éjszakai élet egy másik ismert alakja, Prisztás József 1996-os meggyilkolása ügyében is felbujtóként gyanúsítják. A rendőrség szerint a háttérben olajügyek álltak.

Portik Tamás ügyvédje, Bánáti Kristóf kifejtette: az őrizetbe vétel megtörtént, két gyanúsítást közöltek vele, védence azonban tagadja a vádakat. Portik Tamást az Aranykéz utcában megölt, Boros Tamás néven ismert Boros József Károly meggyilkolásával kapcsolatban felbujtóként gyanúsították meg, és ugyanígy felbujtóként gyanúsították meg Prisztás József meggyilkolásával kapcsolatban is. Az egykori Energol-vezér abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást. "Semmilyen magyarázatot nem kaptunk erre, de mi is nagyon csodálkoztunk, hogy 14, illetve 16 év után két olyan ügyben gyanúsították meg, amiben mindenki tudja, hogy évek óta tartanak a nyomozások, számára is teljes talány, hogy miért éppen most történt ez a gyanúsítás" – idézte a Hír TV Bánáti Kristófot.

A Nemzeti Nyomozó Iroda felkérésére a Terrorelhárítási Központ  szombaton öt embert fogott el, köztük Portik Tamást. A police.hu-n közzétett közlemény szerint a TEK több budapesti és vidéki helyszínen összehangolt akció keretén belül intézkedett. Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. A Népszabadság 2003-ban írt arról, hogy "nemrégiben minden különösebb hírverés nélkül törölték Portikot a körözöttek sorából". A neki tulajdonított bűncselekmények ugyanis elévültek, miután a rendőrség azóta, hogy elfogatóparancsot adott ki ellene, nem tudta elfogni és meggyanúsítani.

Az olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális üzletága volt, becslések szerint a kilencvenes években több százmilliárd forint kár érte a költségvetést emiatt. Az olajos ügyek 1991-1992-ben kezdődtek, de nagyobb számban 1993-tól jelentkeztek. A visszaélések elkövetésére a motorhajtó gázolaj és a háztartási fűtőolaj, a HTO kettős ára teremtett alkalmat. A két termék minőségileg azonos volt ugyan, ám az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport