Felmentették az Energol-ügy nagykutyáit

2007.11.14. 10:14
Tizennyolc vádlott közül első fokon hatot ítéltek letöltendő szabadságvesztésre szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Hat vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, ötöt pedig felmentettek.

Ítélet született szerdán a 90-es évek legnagyobbnak mondott olajügyében, az Energol perben. Tizennyolc vádlott közül első fokon hatot ítéltek letöltendő szabadságvesztésre szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Hat vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, ötöt pedig felmentettek. A letöltendő szabadságvesztések közül egyik sem haladja meg a kétéves időtartamot.

Drobolich Gábort, Ferencsik Attilát minden vád alól felmentették, Csüllög Zsigmond és Radnai László 1 év 7 hónap börtönt kapott. Az ítélet kihirdetésekor a bíró kritizálta az ügyészség munkáját. Azt mondta, hogy a vádirat nem tartalmazott több, lényeges körülményt, ezért a vádhoz kötöttség elve miatt nem ítélkezhetett a bírósági eljárás során felmerült tények összességéről.

Példaként említette, hogy a bíróság szerint volt olaj az Energol Rt.-nél, a Monon Kft.-nél pedig volt valós beszerzés, a vádirat szerint viszont csak papíron létezett ezen cégek között olajbiznisz.

Az Energol volt talán a legnagyobb, ismert olajos cég, az ügy 2003-ban kerülhetett bíróság elé.

Az Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert.

A cég igazgatói Drobilich Gábor (önbíráskodásért elítélték), Ferencsik Attila (a kecskeméti maffiaperben elítélték emberölés előkészületéért és fegyvercsempészetért) és Portik Tamás (az ellene felhozott vád elévült) voltak. 1996 márciusától Csikós József, Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Dékány István vezetették a céget.

Portik Tamás kilenc évig szökésben volt, az ellene az Energol-ügyben felhozott vádak mindegyike elévült. Nem így Drobilich Gábor esetében, őt viszont nemrég minden vád alól mentesíteni javasolta az ügyész. Néhány hónappal ezelőtt egyébként Drobilich és Portik egy nyilvános tárgyalás szünetében egymásnak estek.

A másik egykori vezérigazgató, Csikós József miatt néhány éve felmerült, hogy az Energol nemzetbiztonsági fedőcég lehet - Csikós annak idején az MSZMP KB agitációs és propaganda osztályának egyik alosztályát, később a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalát irányította -, de ezt az újságírói elméletet azóta elvetették.

A vádlottak között volt még a Monon Kft.-t egykor irányító Tóth Béla vállalkozó, aki a 90-es években a Fideszhez közel álló üzletember volt.

Az elsőfokú büntetőper négy éve kezdődött meg. Az eredeti vád szerint Radnai László 1996 körül döntött úgy üzlettársával, Ferencsik Attilával (tizenötödrendű vádlott) egyetértésben, hogy korábbi üzleteikből származó pénzüket az olajforgalmazásban jelentős haszonnal megforgatják. Első lépésként az adóhatóság megkerülésében jártas "alkalmazottjaik" segítségével kőolajforgalmazásra cégeket szereztek meg. E cégek nevében a legális olajforgalmazás látszatát keltve bonyolították le a különféle olajszármazékok beszerzését és eladását. Radnai és Csüllög irányítása alá tartozott az A and C Kft., és a D and T Rt. Drobilich Gábor és Ferencsik Attila fémjelezte "befektetői kör.

A két befektetői kör 1996 év végére egyesült, és az adóhatóság elől eltitkolt olajforgalmazást ezután közös irányítás mellett végezték. 1996-ban és 1997-ben tízmillió liter, jórészt ismeretlen eredetű, a közterhek megfizetése nélkül az országba behozott vagy illegálisan előállított gázolajat forgalmaztak. Az 1996-ban rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanújával indult nyomozás adatai szerint csaknem hétmilliárd forint kárt okoztak tevékenységükkel az államnak.

2007. szeptember 26-ra azonban az ügyészség álláspontja teljesen megváltozott. Azt mondták, az Energol pénzügyei átláthatók és tiszták voltak. Az APEH és a VPOP és többször ellenőrizte őket, és soha nem találtak szabálytalanságot. Az adócsalással gyanúsított cégképviselőt ezért felmentésre javasolta a vádat képviselő ügyész.

Szeptemberben az ügyészi vádbeszédben hat vádlottnak (Tóth László, Csüllög Zsigmond, Radnai László, Vadnai Gábor, Dévényi Tamás, Kovács Lászlónak letöltendő börtönbüntetést javasolt az ügyész, igaz, esetükben a letöltendő szabadságvesztés maximális büntetési tétele sem haladja meg az előzetesben már letöltött időt. Öt másik vádlottnak, köztük Sarnyai Rolandnak felfüggesztett szabadságvesztést, kettőnek, köztük a könyvelő Havas Miklósnak pénzbüntetést, ötnek, köztük Csikós, Józsefnek, Drobilich Gábornak és Ferencsik Attilának felmentést indítványozott az ügyész. Egy személy ügyét korábban már elkülönítették.  • Hírek
  • Megtakarítás