Bándy Kata gyilkosa egyedül ölt

2012.07.21. 11:17 Módosítva: 2012.07.21. 13:15

Egyedül követte el a gyilkosságot P. László – jelentették be Pécsett a megyei rendőrség vezetői. Ezzel a Bándy-gyilkosság legfontosabb, eddig homályos pontját tisztázták. A rendőrség eredetileg hétfőn ismertette volna a nyomozás eredményeinek részleteit, de előrehozták a sajtótájékoztatót.

A rendőrség által napokig keresett J. Olivérről, P. László unokatestvéréről kiderült, hogy ártatlan, biztos alibije van a gyilkosság időpontjára. Dakos József dandártábornok elmondta, hogy őt többször is poligráfos vizsgálatnak vetették alá, ez is ártatlanságát igazolta.

01
Fotó: Huszti István / Index

Poligráffal egyébként összesen nyolc embert vizsgáltak az ügyben, közülük többen önként jelentkeztek a rendőrségen. A gyilkosságot beismerő P. László vizsgálatának részletes eredménye még nem készült el, de az elsődleges szakértői nyilatkozatok szerint ő is igazat mondott, amikor azt állította, egyedül követte el a gyilkosságot.

Azt ugyanakkor még mindig nem tudni biztosan, megerőszakolta-e áldozatát. A szerda óta már előztetes letartóztatásban ülő P-nek volt egy olyan vallomása is, mondták el a nyomozás vezetői, amiben ezt is beismerte, ám ezt utóbb visszavonta. A boncolás szakértői eredménye még nincs kész.

A sajtótájékoztatón megerősítették: P. Lászlót a DNS-nyomok alapján azonosították, ezután viszont egynapos hajtóvadászat indult ellene, mire sikerült elfogni. Ennek oka is részben az ügy körüli óriási médiafigyelem volt: P. a gyilkosság után nem kezdett menekülni, ugyanúgy folytatta életét, mint előtte. Mikor azonban rájött, mekkora ügybe keveredett, már menekülni kezdett. A médiafigyelem nehezítette a poligráfos vizsgálatot is, mondták a rendőrök, a sok kiszivárgott részlet, információ miatt ugyanis nehéz volt olyan kérdéssort összeállítani, amelyre valóban csak a tettes tud választ adni.

A nyomozás megállapításai szerint P. László csak Bándy Kata háza előtt találkozott a lánnyal, a rendőrség szerint racionális reakció volt, hogy az áldozat nem a lakása felé menekült, nem akart esélyt adni, hogy oda követi férfi. Amikor találkoztak, P. igyekezett a lánnyal kapcsolatot teremteni, dicsérte a külsejét, beszégetni próbált vele. Arra a kérdésre, hogy menekült-e a lány, a kapitány úgy fogalmazott: sietősre fogta a lépteit.

A gyilkosságot P. ott követte el, a Délibáb utcánál, ahol később a holtestet megtalálták. A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy a gyilkosság elkövetésének módja fojtogatás volt. Megerősítették azt is, hogy P. László magához vette a lány mobiltelefonját és pénzét, a többi holmiját, például a bankkártyáját pedig kukába dobta.

A rendőrök először hat verziót állítottak fel a gyilkosságról, de ezeknek a száma elég gyorsan kettőre csökkent. Az egyik a "magányos tettes" teóriája volt, a másik pedig arról szólt, hogy a lányt többen rángatták be egy autóba. Ez egy tanúvallomáson alapult, de a nyomozók végül kizárták, mert kiderítették, hogy az autó nem jelent meg a helyszínen.

A holttest megtalálásának körülményeivel kapcsolatban megerősítették, hogy bújócskázó gyerekek fedezték fel a holttestet. A dandártábornok elmondta: igaz az a sajtóértesülés is, hogy a három gyerek közül az egyik azt állítja, hogy egy férfi, aki P. László lehetett, megfenyegette, ne merjen beszélni. A rendőrök már egyszer kihallgatták ezt a gyereket, és újból ki fogják még egyszer hallgatni, pszichológus bevonásával.

A P. László elfogásáról szóló híreket úgy pontosították, hogy az M60-as és az 57-es út kereszteződésénél kapták el a megyei kapitányság saját akcióosztályának munkatársai. Még ekkor is menekült, nem engedelmeskedett, ellenállt a rendőröknek. Semmilyen fegyver nem volt nála. Elmondták azt is, hogy elfogása után P. azonnal beismerő vallomást tett, már azelőtt, hogy eléje tárták volna a terhelő bizonyítékokat.

A nyomozók tudomása szerint bár P. főként vagyon elleni bűncselekmények miatt többszörösen büntetett előéletű, ilyen típusú bűncselekményt korábban nem követett el. Megkérdeztük, vizsgálni fogják-e, hogy korábbi, akár az ország más részein elkövetett, eddig felderítetlen hasonló bűncselekmények nem köthetőek-e esetleg P-hez. A dandártábornok igennel válaszolt, megjegyezve, hogy még csak a 11. napján jár a nyomozás.

A nyomozás nagyságrendjével kapcsolatban elmondták, hogy több mint száz nyomozó dolgozott az ügyön. A nyomozás költségeire vonatkozó kérdésre nem válaszoltak.

A dandártábornokot többen is kérdezték a sajtótájékoztatón Pécs közbiztonsági helyzetével kapcsolatban. Ekkor elmondta, hogy a gyilkosság idején, a július 7-ről 8-ra virradó éjszakán Pécs keleti városrészében óriási erőkkel volt jelen a rendőrség egy másik bűncselekmény miatt, ennek ellenére megtörtént a gyilkosság. Idén négy emberölés történt Pécsett, de a Bándy Katáéhoz hasonló eset utoljára 1974-ben fordult elő. "Rendkívüli módon megviselt minket is" - mondta Dakos.

Mi történt?

A rendőrségi pszichológusként dolgozó, 25 éves Bándy Kata a július 7-i szombatról vasárnapra virradó éjszaka tűnt el Pécsen, miközben egy szórakozóhelyről tartott hazafelé. Lemeztelenített holttestét július 11-én, szerdán találta meg a Délibáb utcában, egy fás, bokros területen bújócskázó gyerek. Hatala József országos rendőr-főkapitány még aznap egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a gyilkosért.

A rendőrség július 15-én vasárnap elfogta a 26 éves, pécsi születésű P. Lászlót, akit a lány megölésével gyanúsítanak. A büntetett előéletű férfi többször állt már bíróság előtt vagyon elleni bűncselekmények, lopás, jármű önkényes eltulajdonítása és zsarolás miatt.

Utoljára tavaly szeptemberben szabadult, akkor lopás miatt ült egy évet, előtte pedig hat évig volt elzárva rablásért. 2012. július 2-án a kecskeméti börtönbe kellett volna vonulnia egy szabálysértési eljárás miatt. 20 napig lett volna elzárva, tehát a gyilkosság idején is bent kellett volna lennie.

A férfi kedden részletes beismerő vallomást tett, elmondta, hogy a lányt megfojtotta, de a nemi erőszakot tagadja, illetve fenntartja, hogy egyedül követte el tettét. A vallomáson kívül a rendőrség a helyszínen talált DNS-mintákat is, az hogy pontosan kiét és hány emberét, egyelőre nem tisztázott.

Szerdán a Pécsi Ítélőtábla aljas indokból elkövetett emberölés minősített esetének gyanúja miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrpszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlót, mivel a bíróság szerint fennáll a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának, illetve a bizonyítékok veszélyeztetésének lehetősége is.

A pszichológus eltűnését hatalmas figyelem kísérte: már az első napokban Facebook-kampányba kezdtek a barátok és a hozzátartozók. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor kiderült, hogy az elkövető cigány, ráadásul az áldozat egy középosztálybeli fehér nő.

Július 21-én este hét és éjfél között megemlékezés és virrasztás lesz Bándy Kata emlékére a Szent István téren, Budapesten. Temetése a július 23-án, hétfőn, Szekszárdon, Alsóvárosi temetőben lesz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport