Megvan a város legmocskosabb helye

2012.07.26. 10:51
Hiába volt titkos favoritunk a belváros egy-két, turisták által is frekventált utcája, olvasóink szerint ugyanaz a három placc a legkoszosabb Budapesten, mint öt éve, amikor először jártunk utána a témának. Öröm a bánatban, hogy most a három dobogóst kitakarítják. De lássuk a végeredményt.

Van remény. No nem arról van szó, hogy Budapest hirtelen megtisztult volna. Hogy mennyire nem, azt közel negyvenezer leadott szavazat jelzi a tíz legkoszosabb budapesti helyről szóló cikkünkben. De például a versenyen kívül a legbüdösebbnek nyilvánított Mester utcai villamosmegállóban múlt héten a csatornázási művek két céljárműve szivattyúzta a szmötyit.

A három legkoszosabb helyet pedig a Budapesti Városüzemeltetési Központ korábbi ígéretéhez híven az FKF speciális munkagépekkel fogja feltakarítani.

John Milton rendet rak

De ennél is örömtelibb, hogy problémafelvetésünk civil kezdeményezéseket is szült. A város vigalmi negyedeit elárasztó szemét egy évek óta hazánkban élő amerikait, John Miltont késztetett cselekvésre. Mi azt javasoltuk neki, hogy keresse meg a környék vállalkozóit, az éttermek, kocsmák üzemeltetőit és velük fogjon össze. Milton inkább a VI. és VII. kerületi önkormányzatokhoz fordult.

Sóház utca
Sóház utca
Fotó: Ránki Dániel

Ettől persze Budapest koszos. Még akkor is, ha titkos favoritjaink, a Sóház utca és a József Attila utca leszerepeltek, már amennyire le lehet szerepelni ebben a versenyben. A tízes skálán átlag 6,38-at elért Sóház utca ezek szerint már-már tiszta. Ezzel vissza is vághatnak külföldi ismerőseiknek, ha panaszkodnának a nagycsarnokból vagy az egyetemről kilépve tapasztalhatókra.

Megoldatlan maradt a rejtély

A József Attila utcai árkádok ehhez képest tisztes, 7,16 pontos átlagot értek el, amivel alig maradtak le a dobogóról. A rejtélyre, hogy miért csak a fele ótvar az árkádsornak, nem érkezett megfejtés. A harmadik belvárosi helyszín, a közvécévé átlényegült Curia utca 7,11-es átlaggal a nyolcadik helyre szorult.

József Attila utcai árkád
József Attila utcai árkád

Az utolsó helyeken a belváros egyeduralmát a budai vár törte meg. Hiába háborgott csupa nagybetűvel Edina, maguk szerint nincs nagy baj. Végül is, a játszótér a Halászbástya mögötti parkban van, oda meg minek menne egy turista. Felszedett burkolat, ellopott pad? Edina, járt már maga a nyolcadik kerületben?

A város vigalmi negyedei - melyek még egy amerikait is cselekvésre késztettek - 7,47-es átlaggal pontszerző, hatodik helyen végeztek. Az ötödik helytől viszont már igen szoros verseny alakult ki. Az ötödik és a negyedik között mindössze 11 század döntött, a Nyugati (7,91 pont) talán csak jelentősen nagyobb forgalma, így szélesebb bázisa miatt előzhette meg a 7,8 pontig jutó Mexikói úti BKV-végállomást.

Bejött a papírforma

A dobogón pedig a nagy favoritok végeztek. Harmadik lett a Moszkva, ami Széll Kálmán térre visszakeresztelve is mocskos. A fővárosi ember arról ismerszik meg, hogy ha zöldet lát, lehugyozza. Ez pedig sokszorosan igaz a térre, ahol a természet vad küzdelemben próbál túlélni. Kíváncsiak vagyunk, milyen célszerszámmal lehet kiszívni a földből a húgyot. Elképzelhető amúgy, hogy a Széll Kálmán tér - és a város - problémáit az alapos takarításnál tartósabban oldaná meg egy pár toitoi lerakása.

Széll Kálmán tér
Széll Kálmán tér

Második helyen a Thököly út-Bethlen Gábor utca sarok végzett. Ez nem meglepő, a Baross tér már akkor is közel elviselhetetlen volt, amikor még nem bombázták szét. Az évek óta tartó építkezés véletlenül sem segített ezen. Most, hogy a Bethlen utca sarkán halad át a tér gyalogos forgalma, a helyzet teljesen lehetetlen.

Thököly út-Bethlen Gábor utca sarok
Thököly út-Bethlen Gábor utca sarok

Így sem előzhette meg Budapest vitathatatlanul és megfellebbezhetetlenül legkoszosabb helyét, az öt évvel ezelőtti szavazásunkat is döntő fölénnyel nyerő Bacsó Béla-Népszínház sarkat. Őszintén nem tudjuk, milyen speciális munkagépei, célszerszámai és fifikái vannak az FKF-nek, de hogy itt mindet kipróbálhatják, az tuti. A sikerben nem kételkedünk, a fenntarthatóság viszont kérdéses. De nem adjuk fel.

Népszínház utca-Bacsó Béla utca sarok
Népszínház utca-Bacsó Béla utca sarok
Fotó: Ránki Dániel