Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Szemetet találtunk Budapest legkoszosabb helyein

2007.08.10. 13:55
Két hete tisztaságot találtunk az olvasóink szerint legkoszosabb utcákban. Gyanús volt a dolog, így megismételtük a túrát, és újabb helyszíneket is felkerestünk. Most már biztosan tudjuk, amit eddig is tudtunk. Budapest koszos.

Két hete még azon örvendeztünk, hogy fotósunk pórul járt. Hiába kalandozott olvasóink útmutatása alapján a város legkoszosabb helyei után kutatva, a kritikus pontokon szokatlan tisztaság fogadta. Akkor azt ígértük, hogy tovább folytatjuk a kutatást, és újra felkeressük a már megvizsgált helyszíneket is.

Már nem annyira tiszta a Népszínház utca
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Nem hiába. Mint képünk is bizonyítja, a város legkoszosabb helye cím egyik várományosa, a Népszínház utca és a Bacsó Béla utca sarka csak átmenetileg tisztult meg - igaz, erre cikkünkig egy ottlakó szerint sosem volt példa. Sajnos a tisztaság nem lett tartós.

Két hete még a kocsik kereke alól is kiszedték a csikkeket (Jókai utca)

Ahogy a már szintén megénekelt, tiszteletünkre tisztára suvickolt Jókai utcában is rusztikus szeméthegyek fogadták fotósunkat. Arról nem is beszélve, hogy a turisták által frekventált Andrássy út tőszomszédságában, a Jókai téren konkrétan zsákokban gyűlik a szemét.

Jókai tér, Budapest

De nézzük tovább olvasóink panaszait. Egy olvasónk a Dózsa György út a Kerepesi úttal párhuzamos szakaszát nevezte a versenybe, ahol "a lepukkant piac emberei töménytelen mocskot és hugyszagot hagynak maguk után. A piaccal szemközti Népstadion (Puskás, bocs) oldalán pedig nem is látsz gyalogost, mert elhányod magad a szagtól". Fotónkon a szag nem érződik, de tényleg büdös van.

Csendélet a stadion mellől (Dózsa György út)

A pályaudvarok környékét már előző cikkünkben is sokat emlegettük. Akkor a Nyugati a takarítók gyors akciója miatt átcsúszott a rostán, de most már itt is visszaállt a megszokott, vadkeleti hangulat.

Nyugati pályaudvar, buszmegállók

Az előző összeállításunkban méltatlanul mellőzött Keleti környéke azonban még sokat látott fotósunkat is megrázta.

Így néz ki az aluljáró a Keletinél

Az hagyján, hogy az amúgy is mostoha sorsú aluljárón nehéz hányás nélkül végigmenni, de az semmi ahhoz képest, ami fent fogadja az embert.

Szeméthegyek egy egykor zöld területen (Baross tér, Keleti Pályaudvar)

A hely szelleme teljesen átitatta fotósunkat, akit portyája leglíraibb, már-már Budapest második világháborús, pusztító ostromát idéző képe elkészítésére késztette.

Valahol Európában (Baross tér, Keleti Pályaudvar)

Ehhez képest a közeli Nefelejcs utca már-már civilizációs tüneteket mutatott. Az összképen ront, hogy az aszfaltot az évek óta rétegződő felszáradt hugy színezte sötétre, sajátos bukét adva ezzel a környék levegőjének.

Nem magától sötét (Nefelejcs utca)

Újfent bebizonyosodott az is, hogy a kosz megrögzött demokrata. Nem csak a lepukkant VII. kerületben hódít, de a város egyik legelitebb helyén, a Gellért-hegyen is. A képen látható szemétlerakatot a Mányoki úton, a Művészház tőszomszédságában fényképezte le kollégánk.

Ilyen egy elit környék Budán (Mányoki út)

Buda másik felén, a Városmajorban sem jobb a helyzet. Igaz, itt a szemetet legalább a korai expresszionizmus szellemében szórták szét.

És ilyen egy budapesti közpark (Városmajor)

Összeállításunk végén pedig magunk felé hajlik a kezünk. Közép-ferencvárosi kerülettársaink a hét minden napján a képen ábrázolt életképpel szembesülhetnek a Mester utcában.

Szafari a Mester utcában

Kedvencünk pedig a már tényleg a harmadik világot idéző Lenhossék utca-Balázs Béla utca sarok.

Nem Mogadishu, Ferencváros (Lenhossék utca)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!