János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felnyalták a legkoszosabb helyeket

2007.07.27. 08:04
Ki gondolta volna, hogy egy nap viszonylagos tisztaságra ébredünk a városban? És hogy ez pont aznap történik meg, amikor fotósunk feltérképezi a város legkoszosabb helyeit? Pedig ez történt, fellélegezhetnek a rettegett Bacsó Béla utca lakói. Képes összeállítás a megtisztult legkoszosabb helyekről - és néhányról, ami koszos maradt.

Szíven találta a Budapest legkoszosabb helye címért kiírt versenyünk a Blaha Lujza téri McDonalds környékén, pontosabban a VIII. kerületi Népszínház utca és a Bacsó Béla utca sarkán lakókat. A beérkezett levelek közel húsz százalékában ezt a helyet jelölték meg a legkoszosabbnak.

Népszínház utca
Csillog, villog, ragyog
Fotó Huszti István

"Ezt a területet használja nyilvános WC-nek a 28, a 37-es villamos és a 99-es busz közönsége. Kutyasétáltatók, illegális zöldségesek, az állva-alkoholfogyasztók csak fokozzák az állapotot. Mivel a környéken lakom, látnom kellet volna, ha valamikor takarítottak volna. ...de nem" - írja egyik olvasónk. Képünk bizonyítják, hogy szerdáról csütörtökre virradó éjszaka eljött a történelmi pillanat, megtisztult a környék. Egyébként ugyanez történt a Jókai utcával is, ahol egészen szerdáig, a felhívásunkat követő napig állt halomban a szemét.

A 7-173-as megállója Buda felé
Itt is felsöpörtek
Fotó Huszti István

A Blaha amúgy is jól szerepelt a legkoszosabb helyek versenyében. Egy hölgyolvasónk például inkább kerül, minthogy a Blahán kelljen felszállnia a 7-173-as buszra, ha Budára tart. Egy másik olvasónk a tér másik oldalán lévő buszmegálló környékét említi, ahol a hajléktalanok az ételosztás után szétszórják a műanyag tányérokat, majd békésen levizelik a szeméthegyeket. Fotósunkat itt is viszonylagos tisztaság fogadta, összekapták magukat az utcaseprők.

Blaha
Ehhez azért kell egy kialakult immunrendszer
Fotó: Huszti István

És akkor a térközeli helyek. Több olvasónk is jelölte az Akácfa utca a Dohány és a Wesselényi közé eső részét. Egyikük érzékletes leírása szerint a "fantasztikus kis zúgok, beugrók tökéletesen alkalmasak a diszkrét pisiléshez, hányáshoz, stb. Ember és állati ürülék játszva keveredik, a trehány, igénytelen üzletek, non-stopok árnyékában. Nem hiába kedvenc alvóhelye az utcán-élők számára. Az Akácfa Söröző persze a lepusztult emberiség törzshelye, így esténként a részeg, barom hazai társaság kórusban okádik a seggfej EasyJet-es angolokkal a város e szakaszán."

Akácfa utca
Bizonyító erejű felvétel
Fotó: Huszti István

De ez nem elég a második helyhez, amit olvasóink holtversenyben a már általunk is jelölt kőbánya-kispesti metróállomásnak és a Nyugati tér Váci út felé eső részének, a buszmegállók környékének ítélnének. "Minden nap elfog a hányinger, amikor a 91-es busz beáll a végállomásra és elhaladunk a körbeszart forgalomirányító - vagy mi a szösz?! - mellett, és utána jön még csak a neheze, hogy a vizeletfoltokon átugrálva - igazi felnőtt ugróiskola - eljussunk az aluljáróig, ami szintén nem egy szívderítő látvány" - írja egy olvasónk az utóbbiról.

Persze a pályaudvarok környéke komoly kihívást jelent minden egyéb koszos hely számára. A Nyugati környéke után a Kelenföldi pályaudvar méltán rettegett aluljárója kapott sok említést, de hát mit is várhatunk egy olyan pályaudvartól, aminek a névtábláján tíz centi vastagon áll a galambszar? A Déli pályaudvar a jegyárusító helyével emelkedett ki a mezőnyből az állandósult hugyszaggal.

Guanófelirat Kelenföldön
Fotó: Szemkeő András

A nagy közlekedési csomópontok mellett a turistalátványosságok is elég koszosak. A Gellérthegyen a Duna felöli kilátókat masszív koszréteg borítja, a Városligetről meg egy profi idegenvezető panaszkodott, mert nehezen tudja elmagyarázni kuncsaftjainak, miért is ömlik a szemét a park kukáiból.

Vegyésztelep a Fővám téren
Fotó: Katona Boglárka

Vagy a turisták körében népszerű Fővám téri csarnok környéke, ahol a szintén turistalátványosságnak számító 2-es villamos megálójában egyik olvasónkra "a konkrét hányinger" tört rá. "Nem ritkán találkoztam ott turistákkal...Kíváncsi vagyok, mit gondolhatnak a tömény húgyszag alapján az országról" - írja.

Ágnes út, Széchenyi emlékmű
Mediterrán idill balkáni kosszal
Fotó: Huszti István

Az elitnek vélt kerületek sem lógnak ki a sorból koszszempontból. Egy olvasónk szerint "a város legelitebb útján" a Széchenyi emlékmű mellett az Ágnes utcában tarthatatlan állapotok alakultak ki. Fotósunkat itt is viszonylagos tisztaság fogadta, igaz, a szerinte is idilli környezetben ez is zavaró. Olvasóink szerint koszban és kutyaszarban úszik a II. kerületben a Margit körút a Ferences templom környékén, de csütörtökre itt is végzett a takarítóbrigád.

Margit körút, Ferencesek temploma
Percekkel a takarítók után
Fotó: Huszti István

Lehet, hogy különvéleményt megfogalmazó olvasónknak van igaza? "Budapest nem is annyira koszos, mint aminek mi hisszük. Más nagyvárosok ennél sokkal koszosabbak, mint például London, ahol még a belvárosi turista központok is ijesztő mocsokról árulkodnak. Mi azért látjuk olyan koszosnak Budapestet, mert mi jobban odafigyelünk a tisztaságra, és ezért jobban feltűnik. Több európai városban éltem és jártam, és rengetegszer tapasztaltam, hogy az emberek eldobálják a szemetet az utcán, vagy ki a kocsi ablakából. Mi magyarok sok rosszat hiszünk magunkról, míg más fejlettebb nyugati városokban még rosszabbakat tapasztal az ember."

Meglehet, bár azért mi találkoztunk már szemetelő magyarral Budapesten. Nem is adjuk fel, cikkünk folytatásában felkeressük még azokat a helyeket, amiket olvasóink ajánlottak, és visszatérünk oda is, ahol csütörtökön tisztaság fogadott minket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!