Szegedi Csanád testvére is kilépett a Jobbikból

2012.08.04. 08:19

Szegedi Csanád után testvére, Szegedi Márton is kilépett a Jobbikból. „Az elmúlt időszak eseményei miatt, a felmenőim és testvérem iránt érzett tiszteletem és szolidaritásom jeléül a mai nappal lemondtam a Jobbik Magyarországért Mozgalomban betöltött minden párttisztségemről és ezzel együtt párttagságomról is" – írta közleményében.

Szegedi Márton – aki levelét úgy írta alá, hogy önkormányzati képviselő, és a miskolci közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke – úgy fogalmaz: „Mától fogva nem pártkatonaként, hanem csupán gyermekei és városa jövőjét szem előtt tartó családapaként, lokálpatriótaként kívánok dolgozni szülővárosomért, Miskolcért. Természetesen nem adjuk meg az örömet ellenségeinknek, hogy megszűnjön Miskolcon a Jobbik frakciója, így annak a jövőben is tagja maradok. Tovább megyünk az elkezdett úton Jakab Péter és Pakusza Zoltán képviselőtársammal, valamint a Jobbik miskolci tagjaival, akikben soha sem csalódtam." Szegedi Márton eddig a Jobbik miskolci elnöke, és a párt önkormányzati frakciójának vezetője volt.

A politikus testvére, Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően pedig lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről –, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját. Az MTI-nek akkor azt mondta: pártagságáról azért mond le, hogy a „személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak". Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez heteket, hónapokat, vagy éveket is fog igénybe venni, mondta.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Jobbik-alelnök múlt keddi Facebook-bejegyzésébenlemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi júniusban ismerte el, hogy anyai ágon zsidó felmenői vannak, de azt állította, hogy erről 2011 decemberéig nem tudott. Nemrég azonban a Kuruc.info publikált egy felvételt, amit a radikális csoportokat figyelő Athéna intézet és a Kettős Mérce blog is átvett. Eszerint 2010-ben Szegedi „európai forrásokból származó előnyöket” ígért egy férfinak azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a zsidó rokonokról szóló információkat.

Szegedi erre úgy reagált, hogy 2010 őszén kétszer találkozott a férfival, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett, viszont azt állította, hogy a férfinak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi hozzátette, hogy az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

Többen is kiválhatnak?

Novák Előd, a Jobbik alelnöke visszautasítja a feltételezést, hogy pártját szakadás fenyegetné, szerinte a Jobbik összességében megerősödve kerül ki a Szegedi Csanád-ügyből. „Nem hagytuk, hogy elgennyesedjen a seb, és ezzel hosszabb távon kisebb támadási felületet adunk" – mondta a Népszabadság szerint.

A lap úgy értesült, hogy több megyében – főként Észak-Magyarországon – komoly készülődés folyik a háttérben. Jelentős részben a pártból kiváltakból és a Jobbik belső ellenzékéből szerveződik mozgalom, a zászlóbontás egy hónapon belül várható. Borítékolható, hogy az új formáció a Jobbiktól is jobbra fog elhelyezkedni, írja a Népszabadság.