Nyomozás indult a West Balkán-os segélyhívások ügyében

2012.08.14. 15:37 Módosítva: 2012.08.14. 16:10
Bár a rendőrség félnapos belső vizsgálatában még felmentette, a nyomozó-főügyészség nyomozást rendelt el a West Balkán-tragédia éjszakáján telefonos ügyeletet ellátó rendőrök ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntettének gyanújával indított nyomozást a Központi Nyomozó-főügyészség a West Balkán-ügyben. A főügyészség Morvai Krisztina EP-képviselő feljelentése alapján indított eljárást. A főügyészség egyelőre nem kívánt részleteket közölni az ügyről.

Morvai feljelentése szerint a tragédia éjszakáján, 2011. január 15-én a rendőrségi telefonos ügyelet munkatársai elutasító válaszokat adtak a segélykérő hívásokra. Az egyik segélyhívás leirata szerint gy magát Dánielnek nevező férfi 23 óra 14 perckor tett elsőként bejelentést arról, hogy hatalmas a tumultus a szórakozóhelyen, és a beszélgetés közben az ügyeletes hallotta, amint valaki a háttérben arról beszél, valakit megkéseltek. Miután tisztázták a pontos helyszínt, újra rákérdezett az ügyeletes arra, megkéseltek-e valakit. Erre a bejelentő azt mondta, hogy a késelésről két másik férfitól hallott, és már két rendőr is a helyszínen van.

Azután arról beszélt, hogy mindenkit beengednek, és már nem lehet elférni. Erre válaszul mondta az ügyeletes: "Hát ne járjon buliba, és akkor nem lesz tömeg. Engem most csak a késelés érdekel".

A tragédia éjszakáján elterjedt rémhírek szerint a West Balkánban valakit megkéseltek, ezért is tört ki a pánik. Az első sajtójelentések is még késelésről szóltak.

A segélyhívások ügyében az országos rendőrfőkapitány, Hatala József idén július 3-án rendelt el belső vizsgálatot. A vizsgálat még aznap le is zárult, délre már az eredményét is közölték. A rendőrség saját megállapításai szerint nem mulasztottak az ügyelet munkatársai. A rendőrség szerint a "ne járjon buliba" csak egy "szövegkörnyezetből kiragadott félmondat" volt, valójában az ügyeletes a késelés tényét szerette volna tisztázni.

A tragédia éjszakáján három lány vesztette életét, amikor a szórakozóhely lépcsőházában lökdösődés és pánik alakult ki. Az ügyben idén június 27-én született meg az első bírósági ítélet, a West Balkán üzemeltetőjét, a biztonsági szolgálat vezetőjét és a tragédiába fordult parti két szervezőjét egyaránt 2 év 8 hónap fogházra ítélték.