Ellenőrzik a mindennapos testnevelést

2012.08.30. 17:46
A közoktatásban idén még csak néhány területen lesznek változások, például bevezetik a mindennapos testnevelést, 16 évre csökken a tankötelezettségi korhatár, és januártól az állam átveszi a települési önkormányzatok által fenntartott iskolákat. A legnagyobb változások csak 2013 szeptemberétől lépnek életbe.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a köznevelés rendszer átalakításáról beszélve a 2012/2013-as tanév leglényegesebb változásnak a mindennapos testnevelést említette: az új tanévben heti öt tornaóra lesz minden első, ötödik és a kilencedik évfolyamon.

A tanév itt kezdődik! címmel megrendezett szakmai tanévnyitó konferencián tartott előadásában az államtitkár a mindennapos tornaórák bevezetését a magyar gyerekek "katasztrofális egészségi állapotával" magyarázta: a fiatalok fele küszködik valamilyen betegséggel. "Nem tűrhető, hogy rengeteg a cukorbeteg, a magas vérnyomásos és a lúdtalpas gyerek" – mondta. Ezért külön felhívta az iskolavezetők figyelmet, hogy a testnevelés órák kiemelt figyelmet élvezzenek. "A gyerekek érdekében ezt ellenőrizni is fogjuk. Ahol viszont nincs elég tornaterem, ott a városi, járási székhelyen lévő sportcsarnokokkal kell együttműködni" – tette hozzá. Az államtitkárság olyan programba is belefogott, hogy a gyerekek az ingyen tankönyv mellett a tornafelszerelést is ingyen megkapják. Az Új Széchenyi Terv keretében pedig mintegy 12 milliárdos keret van tornaterem-építési programokra - mondta Hoffmann a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Ráhangolódás 2013-ra

A 2012-es tanév másik lényeges változása, hogy 2013 januárjától a települési önkormányzatok által fenntartott  oktatási intézmények átkerülnek az államhoz. Hoffmann szerint az év közbeni fenntartóváltást a gyerekek és a pedagógusok nem nagyon fogják megérezni, és a szülők szabad iskolaválasztását sem fogja semmi korlátozni.

"Az iskola helyi iskola marad" – ezt már Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár mondta, utalva arra, hogy az intézmények tulajdonjoga a helyi önkormányzatoknál marad, és nem "központi, politikai érdek lép a helyi érdek helyére".

Változást jelent szeptembertől az is, hogy életbe lép a tankötelezettség 16 éves felső korhatára, majd januártól hatályos az intézményvezetők kinevezésének új rendje.

Az idei évet a jövő évi változásokra való felkészülés évének is nevezte Hoffmann Rózsa. Többek között a közösségi munkára való felkészülést említette. Ugyan csak 2016-tól teszik az érettségi feltételévé 50 óra önkéntes munka elvégzését, de az államtitkár szerint "bölcsen teszi az az iskola, amelyik már ráhangolódik a programra".

Változások a 2013/2014-es tanévtől:

  • Hároméves kortól kötelező lesz óvodába járni
  • Az általános iskolákban 16 óráig lesznek foglalkozások
  • Bevezetik a pedagógus-életpályamodellt
  • A pedagógusok magasabb bérezése és új munkaidő-számítás
  • Híd-programok
  • Új csoport- és osztálylétszámok
  • Felmenő rendszerben lesz erkölcstan vagy hittan az általános iskolákban
  • Nyolc gyermek esetén a szülők kérésére óvodát vagy alsó tagozatot indíthatnak

Újdonságot jelent majd a külső szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet visszaállítása is, amelyet ugyancsak a 2013-as tanévtől vezetnek be, de az ellenőrzési rendszernek a kísérleti kipróbálása már idén elkezdődik. A tanfelügyeleti rendszer kidolgozásának célja, hogy az óvodától a középiskoláig a tanárok munkája jobb legyen. Hoffmann szerint 2 és fél évtizedes hiányát próbálják pótolni a rendszernek, ugyanis 1985 óta nincs semmilyen külső szakmai ellenőrzés. "Ettől is azt várjuk, hogy az oktatás eredményessége, színvonala lényegesen javulni fog" – mondta.

Hoffmann Rózsa előadásában hosszasan sorolta, hogy milyen célok vezérelték őket az új köznevelési és felsőoktatási törvény megalkotásakor. Többek között el akarják érni, hogy az új Alaptörvény szellemisége beivódjon az emberek tudatába, és ezt már a kisiskolásoknál el kell kezdeni. Ezért is kapott 132 ezer érettségiző diák egy-egy példányt az Alaptörvény díszkiadásából, és ezt az akciót akkor is folytatni fogják, ha egyesek "csibészségből eladják".