A kényesebb témákat csütörtökre hagyta a Fidesz

2012.09.06. 10:10

Orbán Viktor kormány rövid, 20-25 perces helyzetértékelésével kezdődött szerda este a Fidesz-KDNP háromnapos sárvári frakcióülése. Az ülés egyik résztvevője szerint Orbán felszólása kevés belpolitikai utalást tartalmazott, inkább általánosságban beszélt Európa, illetve a nyugati kultúra válságáról.

A politikus megerősítette a Magyar Nemzet információját, hogy Orbán a frakció előtt röviden ismertette az IMF követeléseinek listája. Orbán a listán szereplő pontok között említette a nyugdíjak csökkentését, a személyi jövedelemadó emelését, az ingatlanadó bevezetését, a bankadó eltörlését. Az ülés résztevője szerint Orbán nem ment az IMF-tárgyalások részleteibe, illetve abba sem, hogy az IMF elvárásairól mi a kormány véleménye. A listáról a frakció sem nyilvánított véleményt, mindössze végighallgatták Orbán tájékoztatását.

A forrás szerint Orbán beszédének nagy része arról szólt, hogy Európában az elmúlt évtizedekben a baloldal különböző jóléti programokat valósított meg a bankokkal együttműködve. Ez a baloldalnak a fennmaradása miatt, a bankrendszernek pedig a hitelezés miatt volt az érdeke. A kormányfő szerint a korábbi rendszer mára fenntarthatatlanná vált. Orbán értékelése után a képviselők a korábbi frakcióülések gyakorlatához hasonlóan kérdéseket tehettek fel a kormányfőnek. A képviselők kérdései nem érintették a fontosabb témákat, így többek között az IMF-tárgyalásokat sem.

Az Indexnek nyilatkozó forrás szerint a kényesebb témák csütörtökre maradnak. Erre utal többek között az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtök reggel 9 órára érkezett meg Sárvárra. A képviselőknek korábban kiküldött menetrendben is az szerepet, hogy csütörtökön kerülnek szóba az olyan fajsúlyos témák, mint az IMF-tárgyalások menete, a jövő évi költségvetés, az előzetes regisztráció vagy a felsőoktatás reformja.

A Fidesz és a KDNP az elmúlt években a parlamenti ülésszakokat több napos frakcióüléssel indította, amelyet rendszerint egy vidéki településen tartottak meg. A szerdától péntekig tartó frakcióülés helyszíne a Vas megyei Sárvár lesz, kormánypárti politikusok a sárvári Park Inn Hotelben gyűlnek össze. A frakcióülés után Orbán szombaton valószínűleg részt vesz a kötcsei találkozón, ahol a Fidesz-KDNP politikusai, illetve meghatározó szimpatizánsai gyűlnek össze. Hétfőn pedig megkezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka.