2014-es dilemmákon rágódhat a Fidesz

2012.09.05. 14:44
Több olyan kérdés is szóba kerülhet a Fidesz szerdán kezdődő háromnapos frakcióülésén, amelyek a 2014-es parlamenti választást érintik. A képviselők várhatóan az előzetes regisztrációról, az IMF-tárgyalásokról, a felsőoktatásról, a jövő évi költségvetésről beszélnek a legtöbbet. A Fidesz Sárváron vesz lendületet.

Az előzetes regisztráció, az IMF-tárgyalások menete, a felsőoktatás reformja, a jövő évi költségvetés - várhatóan ezek lesznek a központi témái a Fidesz-KDNP szerda este kezdődő háromnapos frakcióülésének. Az Indexnek nyilatkozó kormánypárti képviselők szerint Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ezeket a témákat jelölte meg abban a levélben, amelyet a frakciótagoknak küldött ki az elmúlt napokban.

Közelednek a választások

A Fidesz és a KDNP az elmúlt években a parlamenti ülésszakokat több napos frakcióüléssel indította, amelyet rendszerint egy vidéki településen tartottak meg. A szerdától péntekig tartó frakcióülés helyszíne a Vas megyei Sárvár lesz, kormánypárti politikusok a sárvári Park Inn Hotelben gyűlnek össze. A Fidesz és a KDNP frakciójában 263 képviselő ül, a kihelyezett frakcióüléseken azonban ennél többen vesznek részt, a korábbi évek gyakorlata szerint az ülésen jelen lesznek a Fidesz Európai Parlamenti képviselői, illetve a kormányzat tagjai is. Kíváncsiak voltunk, hogy a képviselőknek milyen menüt szolgálnak fel, a Fidesz megkeresésünkre azt közölte: arra kérték a szállodát, hogy a legolcsóbb menüt állítsák össze. Az ételt a frakció állja, az italért azonban a képviselőknek maguknak kell fizetniük.

A napirendre kerülő témákat főként a pártvezetés, illetve a kormány törvényalkotási menetrendje határozza meg. Ezt jelentősen befolyásolhatják a képviselők által felvetett témák, amelyeknek Sárváron még nagyobb jelentőségük lehet. A frakciótagok ezt azzal a magyarázták, hogy a kormány túl van a ciklus félidején, közelednek  a választások. Ez azzal jár, hogy a képviselők a választók megnyerése érdekében több helyi témát fognak felvetni. Egyik forrásunk példaként említette, hogy egy békési képviselő az elmúlt évben szinte minden frakcióülésen szóba hozta a Gyulai Húskombinát helyzetét. A négyszáz embert foglalkoztató üzem válságos helyzetbe került, a kérdéssel augusztusban Orbán Viktor kormányfő is foglalkozott. A képviselő szerint a frakciótagok várhatóan még határozottabban fognak a hasonló ügyekben fellépni.

A politikus szerint a helyi témák előtérbe kerülése annak a folyamatnak a része, amely májusban a kormányátalakítással indult. A személycseréknél többek között az is szempont volt, hogy az egyes posztokra olyan emberek kerüljenek, akikkel a kormány könnyebben rá tud fordulni a következő választásokra. A kormányfő a Fidesz-frakció előtt például azzal indokolta Lázár János kinevezést a Miniszterelnökség élére, hogy a kormányzás következő szakaszában a politikai kérdések jobban előtérbe kerülnek, Lázár pedig ismeri a képviselőcsoportot, így jobban tud közvetíteni a kormány és a frakció között.

Négy nagy téma

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléseinek megvan a kialakult menetrendje, amelyen várhatóan a frakcióvezetői poszton júniusban Lázárt váltó Rogán Antal sem fog változtatni. Eszerint a frakcióülés szerda este Orbán helyzetértékelésével indul, majd pedig a képviselők tehetnek fel kérdéseket a kormányfőnek. Ez akár csütörtök hajnalig is elnyúlhat, a korábbi frakcióülések tapasztalati szerint a képviselők számos, kisebb jelentőségű üggyel is bombázzák a kormányfőt, többek között a sertéstenyésztéstől kezdve, a zeneiskolák támogatásig. A tavaly szeptemberi hajdúszoboszlói frakcióülésen például közel hat órán keresztül faggatták Orbánt.

Csütörtökön kerül szóba a Rogán által megjelölt négy téma, amelyekről az adott téma felelősei, többek között miniszterek tájékoztathatják a kormánypárti frakciókat. Az előzetes regisztrációról a választási eljárásról szóló részeként lesz szó. A Fidesz arra vonatkozó elképzeléseit, hogy csak azok vehetnénk részt a választásokon, aki előzetesen feliratkoznak a névjegyzékbe, még augusztusban bírálta Sólyom László korábbi köztársasági elnök, illetve állítólag kritikákat fogalmazott meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban készült szakértői anyag is. Korábban több fideszes képviselő arról beszélt az Indexnek, hogy a regisztrációról szóló jelenlegi elképzelések módosulhatnak, mert a pártban nem mindenki ért vele egyet.

Jóval összetettebb téma a jövő évi költségvetés kérdése, amelyet a tervek szerint rendhagyó módon szeptemberig elfogadna a parlament. A tervezet egyik legvitatottabb pontja a jegybank megadóztatása. A kormány még júliusban jelentett be egy 300 milliárdos munkahelyvédelmi csomagot, a kieső forrásokat többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megadóztatásával teremtené elő. Ezt azonban az IMF és az EU nem támogatja, mivel szerintük az MNB-re kivetett adó nem egyeztethető össze az uniós normákkal. Orbán júliusban még arról beszélt, hogy az IMF-fel szeptemberben folytatódhatnak a tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről, az IMF azonban augusztus végén azt közölte, még nem tűzték ki a tárgyalások dátumát.

Sárváron várhatóan szó lesz a felsőoktatás reformjáról is. Orbán a nyáron nyilvános rendezvényeken, illetve interjúkban is többször beszélt arról, hogyan képzeli el a felsőoktatás átalakítását. A Policity.eu oldalnak augusztus közepén azt mondta, hogy olyan felsőoktatást szeretne, ahol képes "minden diák maga állni a tanulási költségét". A kormányfő szerint ez néhány éven belül történhet meg. Augusztus végén a kőszegi Tranzit fesztiválon pedig arról beszélt, hogy az egyetemet, főiskolát végzett embereknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást. Hozzátette: az állami ösztöndíjakat nem tudják teljesen kiiktatni, a számukat minimálisra kell csökkenteni.

A háromnapos frakcióülés pénteken szakpolitikai tanácskozássokkal zárul. Különböző szekciókban szakpolitikai kérdéseket vitatnak meg a párt szakpolitikusai, amelyen az egyes államtitkárságok képviselői is részt vesznek. Ezeken a megbeszéléseken Orbán már nem szokott részt venni.

A frakcióülés után: Kötcse

A hétvégén lesz a kötcsei találkozó, a miniszterelnök tervezi részvételét rajta, írta az Indexnek küldött válaszában Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Kötcsén az elmúlt években rendszeresen összegyűltek a Fidesz-KDNP politikusai, illetve meghatározó szimpatizánsai. A rendezvényt általában zárt körben tartják, ahol rendszerint felszólal Orbán is. A legnagyobb visszhangot Orbán 2009-es őszi beszéde kapta. Ekkor többek között arról beszélt, hogy a Fidesz olyan, középen álló párttá válhat, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra koncentrál.