Kétmilliós vérdíj a dorogi polgrámester támadóira

2012.09.14. 10:31 Módosítva: 2012.09.14. 10:35

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság két millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki megnevezi azokat, akik augusztus 26-án megtámadták és kirabolták a dorogi polgármestert és feleségét Esztergomban Tittmann János és felesége épp a tv-t nézte a késő esti órákban, amikor két férfi rontott be a házba és fegyverrel a kezükben pénzt követeltek tőlük. Az elkövetők bankkártyákat és készpénzt vittek el.

Az egyik elkövető 30 év körüli, kb. 170 cm magas, kb. 80-90 kg súlyú, zömök testalkatú, míg társa szintén 30 év körüli, kb. 170 cm magas, kb. 80 kg súlyú, vékony sportosabb testalkatú. A bejelentéseket a bejelentő adatainak zártan kezelése mellett a 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikén várja a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, de személyesen is bejelentés tehető bármely rendőrkapitányságon vagy rendőrnél. A díjkitűzés annak visszavonásáig érvényes, de legkésőbb 2027. augusztus 26-án hatályát veszti.

A kétmilliós nyomravezetői díj magasnak számít abból a szempontból, hogy a polgármestert és feleségét nem bántalmazták. A Pécsen meggyilkolt Bándy Kata ügyében júliusban egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Hatala József országos rendőrfőkapitány. Ugyancsak egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség tavaly áprilisban a szikszói kettős gyilkosság elkövetőinek kézre kerítése érdekében.

Ötmillió forintos volt a nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség azután, hogy januárban két hét leforgása alatt két  robbantásos merényletet követtek el Budapesten. Az ismeretlen elkövető mindkét alkalommal kézigránátot rejtett kertes házak távirányítóval működő kapujába, az pedig a kapuk nyitásakor felrobbant.

A tízmillió forintos díj ritka. Ilyet a romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében tűztek ki 2009 februárjában, illetve a kiskunlacházai gyilkosság ügyében, de 2008. februárjában Draskovics Tibor rendészeti miniszter 5 millióról 10 millió forintra emelte a díjat a Magyarok Nyilai nevű szervezet által elkövetett Molotov-koktélos támadások ügyében, amikor több kormánypárti képviselő otthonára dobtak lángoló palackokat.

Összesen 41 millió forint nyomravezetői díj járt volna Szebenyi Istvánnak, aki egy Tatabánya melletti erdőben megtalálta a veszprémi postásgyilkosságoz és a 2002. májusában elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri gyilkosságokhoz használt fegyvereket és ruhákat. A móri gyilkosságért kitűzött 25 millió forintot azonban kifizették egy embernek, aki a nyomozókat Kaiser Edéhez és Hajdú Lászlóhoz vezették el. Bár róluk bebizonyosodott, hogy Móron nem követtek el bűncselekményt, a rendőrség nem kérte vissza a pénzt.

A meggyilkolt veszprémi postás ügyében a herendi önkormányzat 200 ezer, a Magyar Posta 6,5 millió, a rendőrség 10 millió forintot ajánlott fel. Ezeket a pénzeket az a szemtanú markolta fel, aki azután jelentkezett, hogy az amatőr fémkereső, Szebenyi István pereket indított. A bíróság először a herendi önkormányzat által kitűzött díj felét, azaz 100 ezer forintot ítélt meg neki, 2011 novemberében pedig nem jogerősen további 4,9 millió forintot .