Csak Ángyán ment tudatosan szembe Rogánnal

2012.09.18. 13:36
Hét kormánypárti képviselő hétfőn támogatta, hogy alakuljanak meg az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok. Ángyán József kivételével hat fideszes jelezte, hogy tévedésből nyomtak rossz gombot. A kiszavazó képviselőknek nem kell szankcióra számítaniuk.

Ángyán József kivételével mind félreszavazott az a hat kormánypárti képviselő, aki hétfőn támogatta az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállítását, mondta az Indexnek a Fidesz frakció sajtóosztálya. A kiszavazó képviselőknek a sajtóosztály szerint nem kell szankcióra számítaniuk. A kormánypárti frakciók ugyanis nem írtak elő kötelező szavazást, a képviselők többsége a Fidesz jogi kabinetjének álláspontja alapján szavazott nemmel.

A Jobbik által kezdeményezett bizottság a Közgép állami megrendeléseit vizsgálta volna, az MSZP pedig az állami földpályázatokról szóló döntéseknek nézett volna utána. Előbbire az ellenzéki képviselők mellett három kormánypárti képviselő szavazott igennel: Ángyán József, Fejér Andor és Kulcsár József Ferenc. Az MSZP kezdeményezését öten szavazták meg a kormánypárti frakcióból: Ángyánon kívül Csizi Péter, Obreczán Ferenc, Pesti Imre és Tasó László. A kormánypártok hétfőn mindkét kezdeményezést leszavazták.

A Fidesz szerint Ángyán kivételével valamennyi kiszavazó képviselő jelezte a frakcióvezetés felé, hogy félrenyomták a gombot. A hét fideszes közül kedd délelőtt Pesti Imrét sikerült elérnünk, aki azt mondta, tévedésből szavazott együtt az ellenzéki pártokkal. Ángyán kiszavazása nem számít meglepetésnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi államtitkára többször is szembement a Fidesz hivatalos álláspontjával. A politikus a földbérletpályázatok kapcsán például a kormányhoz közel álló nagytőkés oligarchákról beszélt. Tállai András belügyminisztériumi államtitkár júniusban azt mondta, hogy Ángyánt ki kéne zárni a Fidesz frakcióból. Kedden többször is megpróbáltuk elérni Ágyánt, egyelőre sikertelenül.

A Fidesz az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában már múlt héten elutasította a vizsgálóbizottságok felállítását. A kormánypárt azzal érvelt, hogy az Országgyűlésről szóló törvény több kizáró okot is tartalmaz a vizsgálóbizottságok létrehozásáról. Nem hozható létre vizsgálóbizottság olyan ügyben sem, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, illetve, ha már az ügyben büntetőeljárás folyik. Kizáró ok az is, ha az adott ügyet tisztázni lehet a parlamentben interpellációval, kérdéssel, azonnali kérdéssel.

A jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn azt mondta: az interpellációs időszak nem alkalmas a korrupciós ügyek hátterének felgöngyölítésére. Szerinte a kormánypártok érdeke is, hogy tisztázzák magukat a választóik előtt. A fideszes Papcsák Ferenc válaszában azt felelte: az egyes közbeszerzések vizsgálata nem tartozik a parlament hatáskörébe.

A szocialista Gőgös Zoltán a vitában azért kérte az állami földbérletpályázatok vizsgálatát, mert a pályázati kiírással szemben sok esetben nem helyben lakó állattartók nyertek, hanem egy jól körülírható érdekkör. Erre reagálva a fideszes Font Sándor azt mondta: a felvetett kérdések interpellációkkal is tisztázhatók, ráadásul a mezőgazdasági bizottság albizottsága kétszer is napirendjére tűzte a földbérletek ügyét.