Esztergom megint csődbe ment

2012.10.03. 12:34

Négyszázmillió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az esztergomi önkormányzat számláját az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város újra fizetésképtelenné vált, jelentette be Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere.

Tájékoztatása szerint az inkasszó miatt semmilyen önkormányzati feladatra sem jut pénz. Így nem tudják kifizetni az átmeneti segélyeket, vagy a gyermekek étkeztetési díját sem. Az önkormányzati bérlakások egy részében a város fizeti a közüzemi költségeket, így elképzelhető, hogy ezekben a csőd miatt télen nem lesz fűtés, víz és áram.

Az intézmények működésére és a bérekre december végéiv van pénz, másra viszont már nincs fedezet, nagyobb bevételekre pedig leghamarabb márciuzsban számíthatnak.

Minden esztergomit érinthet, hogy nem tudják fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és az utak téli takarítását. "A kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal" - jelentette ki.

A városi Fidesz-frakció állítása szerint a csődhelyzet elkerülhető lett volna, mert ők megállapodtak a város hitelezőivel arról, hogy az esedékes törlesztőrészletből 580 millió kifizetését decemberre halasztják, ám Tétényi szeptemberben, egy héttel a fizetési határidő előtt a teljes 880 milliós összeget elutalta.