no

Számon kérik Matolcsyn a tündérmesét

2012.10.09. 07:53
Több kormánypárti képviselő attól tart, hogy a múlt héten bejelentett kiigazító csomag akár a tanári fizetések csökkenésével is járhat. A Fidesz frakcióülésén ezért felvetették, ha a tanárok óraszámain úgy változatnak, hogy azzal nem jár együtt béremelés, csökkenhet a pedagógusok fizetése.

Vállalhatatlan lenne, ha a kormány kiigazító csomagja a tanári fizetések csökkenésével járna – forrásaink szerint ezt vetette fel több képviselő a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentett be egy 397 milliárd forintos kiigazító csomagot, aminek részeként elhalasztják a tanárok 2013 őszére tervezett béremelését. Több kormánypárti képviselő azonban attól tart, hogy az intézkedés elhalasztása akár a tanári bérek csökkentését is eredményezheti.

Figyelmeztetnek a képviselők

A tervezett béremelés az úgynevezett pedagógus életpálya-modellnek a része a tanári óraszámok átstrukturálásával együtt. Jelenleg 22 a tanárok heti kötelező óraszáma, ha ennél többet dolgoznak, azt túlóra formájában kapják meg. Az életpálya-modell szerint heti 32 órát kéne a tanároknak az iskolákban eltölteniük, ebből 22-26 órát kell tanítaniuk, túlórapénzt azonban nem kapnának. Amennyiben jövő szeptembertől csak a béremelést halasztják el, előfordulhat, hogy több tanárnak csökken a fizetése. Ha ugyanis egy pedagógus jelenleg túlórával együtt heti 23 órát tanít, akkor a 32 órás rendszerben is ugyanennyi bért kapna.

Harmadikos diákok jelentkeznek egy tanórán a Bolyai János Általános Iskolában
Harmadikos diákok jelentkeznek egy tanórán a Bolyai János Általános Iskolában
Fotó: Varga György

Információink szerint ezt a hétfői frakcióülésen Harrach Péter frakcióvezető, illetve Révész Máriusz fideszes képviselő vetette fel. Harrach erről az Indexnek azt mondta: a frakcióülésen amellett érvelt, hogy a béremelést és az életpálya-modell többi intézkedését egyszerre vezesse be a kormány. Révész az Indexnek azt mondta: a KDNP frakcióvezetője után szólalt fel, és arról beszélt, hogy az életpálya-modellt csak a megemelt bérekkel együtt lehet bevezetni. A kormány részéről nem voltak jelen a frakcióülésen, a felvetésekre Rogán Antal frakcióvezető reagált, aki információink szerint azt mondta: átgondolják a javaslatot. Erről hétfő este megkérdeztük az oktatási államtitkárságot is, de egyelőre nem kaptunk választ.

Rossz a kommunikáció

A frakcióülésen több kritikát nem fogalmaztak meg, néhány képviselő azonban arról beszélt az Indexnek, hogy az egymás közti beszélgetéseken nehezményezték a pénteken bejelentett csomag egyes elemeit. Az egyik kormánypárti politikus szerint a pedagógusok béremelésének elhalasztása például azért volt kellemetlen, mert Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár múlt kedden az MTI-nek még azt mondta, a fizetésemelést nem halasztják el a költségvetés hiánya miatt. Ráadásul a kormány rosszul kommunikálta a csomagot, ezért az emberek a bejelentett intézkedéseket megszorításként könyvelték el – mondta a politikus.

Ezt azért nehezményezte, mert a csomaggal az állam magán is spórol, a társadalombiztosítási járulék plafonjának eltörlésével pedig a jobb módúak, köztük például a parlamenti képviselők is rosszul járnak. Szerinte ezt például jobban lehetett volna hangsúlyozni. A rossz kormányzati kommunikáció pedig azzal jár, hogy a képviselőket kérik számon a választók, őket állítják meg az utcán az emberek, tette hozzá. Egy másik fideszes képviselő arról beszélt, hogy a kormány korábbi kommunikációja nincs összhangban a bejelentett intézkedésekkel. Ezzel arra utalt, hogy Matolcsy György a CNN amerikai televíziónak adott júniusi interjúban azt mondta, hogy a válságnak vége van, a magyar gazdaságot pedig tündérmeséhez hasonlította.

A soproni eredményt is befolyásolta

A csomag bejelentése kormánypárti képviselők szerint hatással volt a vasárnapi soproni időközi választásokra is. (A soproni időközi képviselő-választást az a voksok 45,99 százalékával az MSZP nyerte, a Fidesz 33,53 százalékot kapott.) A források hozzátették: a helyi önkormányzati választásokból ugyan nem érdemes országos következtetéseket levonni, de a bizonytalanokat az ellenzék valószínűleg könnyen tudta mozgósítani Matolcsy pénteki bejelentése után.

Kövér László házelnök, aki egyben a Fidesz választmányi elnöke is, az Indexnek hétfőn azt mondta: általános jelenség, hogy a ciklus közepén a kormánypártok támogatottsága csökken, de a Fidesz népszerűsége jelenleg magasabb, mint amekkora támogatottsággal a korábbi ciklusokban ilyenkor a kormánypártok rendelkeztek. Kövér a soproni választásokról azt mondta, hogy a Fidesz jelöltje több ajánlást kapott, mint amennyi szavazatot, vagyis a potenciális kormánypárti szavazók nem mentek el voksolni. Szerinte elemezni kell a helyzetet, a kérdéssel pedig valószínűleg foglalkozik majd a Fidesz elnöksége is, ahogy a múlt héten azt is megtárgyalták, hogy a Fidesz miért veszítette el a dunaföldvári időközi polgármester-választást.

A kritikák ellenére a kormánypárti frakciók támogatják a kiigazító csomagot. Rogán hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-frakció szükségesnek és támogathatónak tartja azokat az intézkedéseket, amelyeket pénteken jelentett be Matolcsy. Kövér a kommunikációt érintő panaszokra az Indexnek azt felelte: visszatérő probléma, hogy a Fidesz nem kommunikál jól. Szerinte nehéz tőmondatokban eljuttatni az üzenetet mindenkihez úgy, hogy ráadásul az ellenzék is a pályán van. Hozzátette: hosszú távon azonban nem a megfogalmazás számít majd, hanem hogy emberek a kormányzati ciklus végén mennyire lesznek elégedettek.