Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oldalanként 470 ezerért dolgozik a Századvég

2012.10.16. 12:06 Módosítva: 2012-10-16 12:09:39
Frissebb (1)
Egy hároméves, hárommilliárdosra bővíthető állami keretszerződés részeként elkészült tanulmányokért a 2012-es 939,6 milliós keret 99,4 százalékát már június közepéig felvette a Századvég-cégcsoport. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem akarja kiadni az elkészült anyagokat, az adatok a per tárgyalásán kerültek elő.

Közérdekű adatigénylési pert indított Szabó Máté, az Eötvös Károly Intézet munkatársa a TASZ-szal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ellen. Szabó az NFM és a Századvég-cégcsoport (Századvég  Alapítvány, Századvég Zrt, Strategopolis Kft.) közötti  2,7 milliárdos, de 3,1 milliárd forintra bővíthető, 2014-ig szóló keretszerződés (pdf) részeként idén májusig elkészült tanulmányokat szerette volna megkapni.

Az anyagokról Lánczi András, a Századvég Alapítvány a szeptember 20-i Heti Válaszban megjelent interjúban azt mondta, hogy "keretösszegről van szó, amelyet (a Századvég) lehívhat, ha tud. Ha meg tudunk dolgozni érte." Arra a kérdésre, hogy menyit hívtak le eddig, nem tudott válaszolni, mint mondta, az ő felelőssége az, hogy "minden szabályszerűen menjen", de utalt rá, hogy ismeri a készülő anyagokat. Júniusban a hvg.hu-nak nyilatkozta azt, hogy a hárommilliárd forint "három évre szóló keretösszeg, lehet, hogy a felét sem fogjuk kitölteni."

E nyilatkozatok fényében legalábbis furcsa, hogy a per első, október 10-i tárgyalásán az NFM képviselője átadott egy iratot (pdf), melyből kiderült, hogy "a Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint.”

A dokumentumból kiderül a tanulmányok, elemzések átlagos terjedelme is. Szabóék gyors kalkulációja szerint az NFM-nek minden egyes leírt oldal 470 ezer forintjába került. A minisztérium az idén decemberig felhasználható keret 99,4 százalékát fizette ki az anyagokért.

Szabó tájékoztatása szerint az NFM először arra hivatkozva utasította el az anyagok kiadását, hogy a tanulmányok, elemzések döntéselőkészítő anyagok. A tárgyaláson a tárca jogi képviselője már azzal érvelt, hogy azok nincsenek a minisztérium kezelésében, azt viszont nem tudta megmondani, hogy akkor ki kezeli azokat. Az NFM azonban ennek ellenére rendelkezik adatokkal a tanulmányok terjedelméről. A per januárban folytatódik.