Az utolsó percig faragják a választási törvényt

2012.10.30. 12:01

Az utolsó pillanatban is módosulhat a választási eljárásról szóló törvény. A parlament hétfőn késő este tartott részletes vitát a választások új magyarországi szabályairól, ám az akkor ismert változathoz képest a fideszes Papcsák Ferenc benyújtott kedd délelőtt egy 65 oldalas, 227 pontos módosítást.

A fideszes képviselők az alkotmányügyi bizottság kedd délelőtti ülésén azt akarták elérni, hogy a bizottság egy csomagban bólintson rá a változtatásokra. Erre azért van szükségük, mert még kedden be kellene nyújtania a bizottságnak a módosításokat ahhoz, hogy a törvény végleges elfogadása előtt szavazni tudjon róluk a parlament. A módosításokról így sem lehet már érdemben vitatkozni a teljes parlament előtt.

Papcsák módosítóit egy órával a keddi bizottsági ülés előtt kapták meg az ellenzékiek. Ezen az ellenzékiek felháborodtak, az MSZP és a Jobbik is azt követelte, hogy halasszák el egy másik napra a bizottsági ülést. Ezt viszont a Fidesz nem akarta, mert nekik még ezen a napon kellene a bizottság jóváhagyása, a fenti okok miatt.

Ebből aztán nagy vita kerekedett, aminek az lett a vége, hogy kedd este hétre halasztották az ülést.

Egyesület mégsem indíthat jelöltet

A Papcsák féle módosításokról egyelőre nehéz megmondani, hogy mennyiben írnák át érdemben az eddig ismert törvénytervezetet. Papcsák szerint 90 százalékban technikai pontosítások szerepelnek benne, a fogyatékkal élők jogait terjeszti ki, és az adatvédelmi szabályokat szigorítja. Mivel a Papcsák féle csomag csak azt mutatja, hogy mi kerülne bele a törvénybe, ezért az eredeti tervezet mellé rakva derülhet csak ki, hogy mekkorák is a változtatások.

A szocialista Bárándy Gergely szerint van benne több komoly változtatás is. Ilyennek nevezte, hogy az egyesületek kikerültek abból a felsorolásból, ami meghatározza, hogy ki állíthat jelölteket. Bárándy szerint ezt azért akarhatja most a Fidesz, mert megalakult a Haza és Haladás Egyesület Bajnai Gordon vezetésével. (Listát az eredeti javaslat szerint sem állíthatott egyesület.)

Bárándy szerint érthetetlen az is, hogy a külföldi választások menetét a megfigyelők nem ellenőrizhetnék, mert a megfigyelhető jelenségeket a külképviseleti választási iroda munkájára korlátozza a Papcsák-féle módosító.

Bárándy nem hitte el Papcsáknak, hogy a hétfő éjjeli vita idején még nem voltak készen ezek a módosítók, mert szerinte irreális, hogy azóta óváhagyta volna ezeket a Fidesz elnöksége, a kormány és a Fidesz-KDNP frakciószövetség is.

Papcsák pedig azt nem hitte el Bárándynak, hogy az egy óra kevés volt átnézni a módosítókat, hiszen így is mennyi mindenbe tudott már belekötni.