Karácsony: kizárt az LMP szakadása

2012.11.21. 21:42

Karácsony Gergely kizártnak tartja, hogy szakadás következne be a pártjában vagy az LMP parlamenti frakciójában azt követően, hogy a hétvégi pártkongresszus után létrehozták a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

A politikus – aki a hét elején mondott le parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról – fontosnak nevezte, hogy azokat a szavazókat is képviseljék, akik nem feltétlenül örülnek a kongresszus döntésének. (A pártfórumon 84:77 arányban szavazták meg azt a határozatot, amely szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de más típusú együttműködésre nyitott.)

Schiffer András az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: a platformokról nem rendelkezik a párt alapszabálya, de „kifejezetten jó, ha a párton belül artikulálódni tudnak különféle véleménycsoportok". Azt viszont más kérdésnek nevezte, hogy a kongresszus határozataihoz és a testületi döntésekhez a nyilvánosság előtt mindenkinek tartania kell magát.

Jávor az MTI-nek azt mondta: a platform létrehozása nem jelent párt vagy frakciószakadást, az alapítóknak nincsenek is ilyen terveik. A volt frakcióvezető szerint a platform létrehozásával párbeszédet akarnak indítani a párton belül megfogalmazott két vélemény képviselői között. A politikus szerint bár a kongresszus döntése kizárja, hogy szorosabban együttműködjenek az Együtt 2014-nel, de azt nem akadályozza meg, hogy megvizsgálják, milyen más eszközökkel tudnak hozzájárulni a kormányváltáshoz.

Felülvizsgálnák a választójogi törvényt

Karácsony Gergely a választójog szabad gyakorlása súlyos korlátozásának nevezte a tervezett regisztrációt, és reményét fejezte ki, hogy elfogadása esetén az államfő előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (Ab). Az új választási eljárásról szóló törvény súlyos seb a választás intézményén, a regisztrációt csak a Fidesz hatalmi igényei indokolják, s a kampánnyal kapcsolatos tiltások is az ellenzéki pártok lehetőségeit szűkítik – sorolta az LMP-s politikus.

„Bízunk abban, hogy az Alkotmánybíróság a sarkára áll (...) s visszaszerezve önnön becsületét, megmarad a magyar alkotmányosság védőbástyájának" – fogalmazott Karácsony Gergely.
Hozzátette: ha az államfő nem lép, az ombudsmant kérik fel, hogy forduljon az Ab-hoz utólagos normakontrollt kérve.

Ha ez sem megy, a képviselők egynegyedének összefogását kérve, minden ellenzéki – de az alkotmányosságot féltő kormánypárti képviselőre is számítva – kezdeményezik az Ab-nál a törvény felülvizsgálatát – tette hozzá.