Az ELTE professzorai tisztáznák a Semjén-ügyet

2012.12.11. 11:47

Bár Semjén Zsolt szeretné, plagizált dolgozatának ügye egyelőre nem jut nyugvópontra. Az ELTE Társadalomtudományi Kar 12 professzora kedden közös közleményben elítélik a tényfeltáró bizottság által megállapított jelentős szövegazonosság tényét Semjén 1992-es szakdolgozata és konzulense később megjelent cikkei között.

A történteket Tausz Katalin dékán múlt heti sajtótájékoztatója nyomán a professzorok is súlyos tudományetikai vétségnek nevezik. Nyilatkozatkban megerősítik, hogy az ilyen vétség nem évül el, és – akár Semjén vagy a konzulens Molnár Attila Károly külön, akár együtt követték el – sérti az oktatás és a tudományos kutatás erkölcsi alapjait. Mint írják, ennek erkölcsi megítélése nem igényel külön szabályozást, és elutasítják, hogy a dolgozat a kar oktatóinak útmutatása alapján íródott volna.

Ezért arra kérik Semjént és Molnárt (aki jelenleg is a kar oktatója), hogy tisztázzák nyilvánosan a felelősség kérdését. A nyilatkozatot mások mellett Ferge Zsuzsa, Fokasz Nikosz, Halmai Gábor, Huszár Tibor, Örkény Antal, Sík Endre és Somlai Péter írta alá.

A Népszabadság mai cikkében kari forrásokra arról írt, hogy a TK vezetése fontolgatja: a tényfeltáró bizottság teljes jelentését nyilvánosságra hozzák. Abból ugyanis a hírek szerint pontosabb képet lehet alkotni a történtekről.

Amíg az érintettek nem nyilatkoznak, hogy miért szerepel 14 oldalnyi egyező szöveg a munkáikban, csak találgatni lehet a történtekről. A lehetséges verziókról itt olvashat.