Súlyosbítást kért az ügyész Kolompár Orbánra

2012.12.19. 16:21
Az elsőfokú ítélethez képest hosszabb időtartamú börtönbüntetés kiszabását kérte perbeszédében az ügyész Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnökére a Kecskeméti Törvényszéken szerdán kezdődött másodfokú per tárgyalásán.

Első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Kolompár Orbánt idén július 5-én a Kecskeméti Városi Bíróság.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán újraindult perben három ügyet egyesítettek. Az elsőfokú ítélet kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt.

A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette Kolompár Orbánt.

A védelem a másodfokú per első tárgyalási napján további bizonyítási indítványokat terjesztett Szörényi Mariann bírói tanácsa elé, amelyeket rövid mérlegelés után a törvényszék elutasított.
Kürthy-Kovács Tamás ügyész perbeszédében hangsúlyozta: az elsőfokú bíróság megalapozottan állapította meg a tényállást, de nyomatékos súlyosbító körülményeket nem vett figyelembe az elsőrendű vádlott, Kolompár Orbán esetében.

Az első és a másodrendű vádlottnál hosszabb időtartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádhatóság képviselője.

Az elsőfokú ítélet idején, valamint azóta is szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság.

Kolompár Orbánné harmadrendű vádlott – akit első fokon egy év börtönnel sújtottak, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették – valamint a pénzbüntetésre ítélt nyolcad- és a kilencedrendű vádlottak esetében nem kért súlyosbítást az ügyész. A többi vádlott esetében az elsőfokú ítélet – amely szerint két vádlottat felmentettek az ellenük emelt vádak alól – már korábban jogerőre emelkedett.

A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró 2013. március 6-ra és 9-re tűzte ki a másodfokú tárgyalás következő tárgyalásait.