Több diákot állítottak elő a tüntetésen

2012.12.19. 12:20
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mostani döntések véglegesek. A pontszámokról és más nyitott ügyekről lehet még tárgyalni.

  • Számos európai országban probléma, hogy elmennek a végzettek, máshol is keresik a megoldásokat, Giró-Szász András szerint erre megy a világ.

  • Giró-Szász szerint nem csupán két nap van a ponthatárok meghúzására, mert a kormány nemcsak munkanapokon dolgozik. Karácsonyra meglesznek a ponthatárok, hétvégén is húzzák majd őket ezek szerint.

  • A rektorokkal és a HÖOK vezetőivel is akar tárgyalni Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A tárgyalás nemcsak ötletelés, hanem magyarázat is, hogy miért lesz ez jó a hallgatóknak.

  • A kormány szerint a diákok hat pontjából ötöt teljesítettek.

  • A pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskolában az egyik szünetben a diákok felolvasták tiltakozásuk szövegét, majd a következő tanórán egyórás néma tiltakozó demonstrációt tartottak az iskola aulájában. Sztrájkoltak a Szent László Gimnáziumban is.

  • Nagy Dávid, a HÖOK ülősztrájkoló elnöke azt mondta a kormányszóvivői tájékoztató után a hozzá kimenő miniszternek, Balog Zoltánnak, hogy a bejelentett kormánydöntést írásba adva kérik.

  • Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága szerda délután fél ötre a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé szervez tüntetést.

  • Szolnokon az országos követelésekre szándékaik szerint "ráerősítő" petíciót adtak át szerdán a fideszes polgármesternek a város diákjainak képviselői. A polgármester, Szalay Ferenc azt mondta: egyetért a küldöttséggel abban, hogy "aki el akarja, és el is tudja végezni az adott képzést", az a jövőben is bejuthasson a felsőoktatási intézménybe. Változtatásra szorulnak ezen kívül az úgynevezett röghöz kötés szabályai is, tette hozzá. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a petíciót okafogyottnak tartja, és meggyőződése, hogy az országos tiltakozás mögött "politikai háttér húzódik", ám szerinte a szolnoki megmozdulás is azt üzeni, hogy a fiatalokat komolyan kell venni.

  • Az ülősztrájkját befejező HÖOK-elnök, Nagy Dávid az MTI-nek azt mondta: a szerdai kormányhatározatok alkalmasak arra, hogy folytassák a tárgyalásokat, ugyanakkor az 55 ezer helyről nem tudni, hogyan oszlik el, és megjegyezte azt is, hogy a jogász- és a közgazdászképzésben továbbra sem lenne államilag finanszírozott hely. Megtisztelő, hogy a miniszter kijött a kormány üléséről a HÖOK képviselőjéhez, tette hozzá Nagy Dávid.

  • A szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai és tanárai is demonstrációt szerveztek szerdán. A gimnázium irodalmi-drámai tagozata a nevéhez híven versekkel, irodalmi idétekkel nyilvánította ki véleményét a felsőoktatást érintő változásokról, írta olvasónk. A tüntetésről videó is készült. A budapesti, Gizella úti Európa 2000 Középiskola  diákjai is csatlakoztak a sztrájkhoz.

  • Már megérkeztek az Egyetem térre az Eötvös József Gimnázium diákjai, körülbelül 150-en jöttek el. Ide várják még az Apáczai, a Trefort és a Veres Pálné tanulóit is. A "Csend hangjai" elnevezésű akciót a Diákellenállás A Felsőoktatásért nevű középiskolás szervezet hirdette meg. A diákok többsége saját középiskolája előtt fog néma csendben felsorakozni, a négy pesti gimnázium tanulói viszont az Egyetem téren. A térre érkezett eötvösös diákok egy része nem hallotta még a déli kormánybejelentést, de volt, aki igen.  Szerinte továbbra is kell tiltakozni, például azért, mert a jogászképzésben így sem lenne államilag finanszírozott hely. Őt például pont a jog érdekli.

  • A Vasas Szakszervezeti Szövetség mintegy 30 ezer tagja szolidáris a kormányzat oktatáspolitikájával szemben fellépő diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel, közölte Balogh Béla, a szövetség országos elnöke az MTI-vel. "Támogatunk benneteket céljaitok elérésében, abban, hogy kiálltok érdekeitek érvényesítéséért, bízunk az összefogás erejében, hogy harcotok, kitartásotok eredményes lesz" - fogalmazott.

  • A BRFK közölte, hogy szerda éjfélig tilos megállni a Magyar Tudományos Akadémia parkolójának teljes területén, a Széchenyi Lánchíd északi parkolójában, valamint a Zoltán utca mindkét oldalán a Szabadság tér és a Nádor utca között.

  • A Csend hangjai tüntetésre végül csak három belvárosi gimnázium diákjai mentek el, az eredeti programhoz képest a Trefort tanulói inkább iskolájuk előtt maradtak. 250-en lehetnek így is. A diákok többsége nem hallott még a kormány déli bejelentéséről.

  • A Csend hangjai tüntetésen olyan rövid volt a beszéd, hogy szó szerint közöljük:

    "12 órakor hoztak egy rendeletet, amit mindenkinek ajánlunk, de azért továbbra is tartsunk ki az elveink mellett."

  • Tíz perc volt a Csend hangjai az Egyetem téren, a diákok ennyit is ígértek, vége a középiskolások tüntetésének. "Megmutattuk, hogy nem vagyunk szervezetlen diákcsürhe" - vont mérleget a főszervezőnek látszó középiskolás, aki nem akarta megmondani, hogy melyik suliba jár.

  • A kormány szerdai bejelentése ellenére is készülnek a négyre meghirdetett, MTA előtti tüntetésre a diákok. A röghöz kötés ellen, illetve a jogász- és közgazdászképzés ingyenességéért továbbra is érdemes tüntetniük, vélekedtek.

  • Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője szerint félsiker a szerda déli kormányhatározat. Azt sikernek tartja, hogy 55 ezer diák kezdheti meg ingyen egyetemi tanulmányait 2013-ban. Azt viszont nem látja, hogy honnan lesz erre pénz.

  • Elfoglaltak az ELTE lágymányosi campusán a liftek közül hármat a hallgatók. Az épületben a többi felvonó zavartalanul működik.
    Elfoglaltak az ELTE lágymányosi campusán a liftek közül hármat a hallgatók. Az épületben a többi felvonó zavartalanul működik.
  • Míg Giró-Szász András kormányszóvívő azt mondta, hogy a diákok hat követeléséből a kormány ötöt teljesített, addig az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint a hatból csak egyet teljesített a kormány. Giró-Szász szerint csak a röghöz kötés ügyében nem engedtek, Osztolykán szerint csak a keretszámok eltörlése ügyében engedtek. Osztolykán szerint "a diákoknak tovább kell menniük ezen az úton", vagyis hallatni kell a hangjukat továbbra is.

  • A Hallgatói Hálózat közleménnyel válaszolt a kormány bejelentésére. "A tényt, hogy a kormányzat végre a diákok követeléseinek teljesítése irányába indult el, üdvözöljük." De van még kifogásuk bőven. A következő néhány posztban ezeket foglaljuk össze.

  • Nem értik, ha eltörlik a keretszámokat, akkor hogyan lehet, hogy 55 ezer főben határozzák meg a az ingyenes diákok létszámát.

  • Nincs garancia arra, melyik szakra hány diák mehet, és hogy lesz-e ingyenes hely jogon és közgázon.

  • Vonják be a keretszámok kialakításába az érintetteket.

  • Úgyse lesz elég pénz. A beígért többlet beruházásokhoz, és nem az oktatás fenntartásához rendelhetők.

  • És ezekért akarnak tovább tüntetni:

    "Ne állítsák, hogy teljesítették a követeléseinket, mert ez számos ponton hazugság! A kizárólag Fehéroroszországban létező röghöz kötés eltörlésére továbbra sem mutatkozik kormányzati szándék. Nem látszik a forráskivonások leállításának, a hátrányos helyzetűek segítésének szándéka. Arra sincs garancia, hogy minden szakon lesznek államilag finanszírozott helyek. Így a ma bejelentett változtatások, ha meg is valósulnak majd, csak részsikert jelentenek számunkra."

  • Délután egykor kolozsvári magyar hallgatók és diákok szerveztek szolidaritási megmozdulást. Kolozsvár főterén, Mátyás király szobra előtt gyűltek össze, hogy kifejezzék, támogatják a magyarországi diákok által követelt hat pontot. A Transindexen képek is vannak.

  • "ne csak a keretszámokat, hanem magukat a számokat úgy általában törölje el a kormány - követeli iskolások egy csoportja" - írja Twitteren a Fidesz EP-képvislője.

  • A Scheiber Sándor Gimnázium 150 tanulója csatlakozott a 14 órás országos tiltakozáshoz.