Több diákot állítottak elő a tüntetésen

2012.12.20. 00:06
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Körülbelül tizenöten várakoznak az újpesti rendőrség előtt, mondta az Indexnek egy aktivista a helyszínről telefonon. A rendőrök egyelőre nem mondtak semmit. A diák azt mondta, ott van Vadai Ágnes is, akit megpróbáltak meggyőzni arról, hogy nincs szükségük politikai pártok támogatására, de a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője ennek ellenére ott maradt.

  • "Itt vagyok a IV. kerületi kapitányságon. Megérkezett már a DK által felkért ügyvéd kolléga, aki a legfiatalabb előállított fiatalembert segíti majd. A rendőr kollégák segítőkészek. Hamarosan jelentkezem" - írta egy órája a Facebookon Vadai Ágnes.

  • A Szalay utcai rendőrkapitányság előtt tüntető diákok végignézték az őrségváltást, majd megtapsolták az érdekes eseményt.

  • A Hallgatói Hálózat szerint a Demokratikus Koalíció nem tartja tiszteletben a hallgatók december 10-i fórumán elfogadott döntését, mely szerint nem kérnek a pártok támogatásából. A Facebookon közzétettposztjukban ezt írják: "Vadai Ágnes annak ellenére, hogy többször felszólítottuk, ragaszkodott ahhoz, hogy a DK nyújtson jogi segítséget az egyik előállított diák számára. Tiltakozunk az ellen, hogy bármely párt saját népszerűségének növelése érdekében rátelepedjen a diákok független mozgalmára!"

  • Mindenki nyertese a folyamatnak - mondta Gíró-Szász András kormányszóvivő az M1 Az Este című műsorában. A kormány megérti a diákok félelmeit, amelyek az állami ösztöndíj, fél ösztöndíj, diákhitel rendszerének meg nem értéséből fakadt és indokoltak a változtatások. Az állam abban érdekelt, hogy aki bekerül a felsőoktatásba, meghatározott időn belül el is végezze a választott szakot és versenyképes diplomával lépjen ki a munkaerőpiacra. A felsőoktatás finanszírozásáról a kormányszóvivő azt mondta: téves az az álláspont, hogy az állam pénzt vesz ki a felsőoktatásból, hiszen túl azon, hogy jövőre 24 milliárddal több jut a területre, összességében még hozzávetőleg félszáz milliárddal segítik a felsőoktatást. (MTI

  • Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az M1 Az Este című műsorában azt mondta: a kancellári rendszerről velük nem tárgyalt senki, nem ismerik az erre vonatkozó elképzeléseket, a folyamatos és szigorú gazdasági ellenőrzés azonban már évek óta működik az egyetemeken. A rektori konferencia elnöke szerint a legutóbbi kormányzati kommunikációk szerint különböző formákban ígérkező összesen 74 milliárdos többlettámogatás korántsem biztos, hogy alkalmas a 37 milliárdos elvonás kompenzálására. "Meglehetősen körvonalazatlan képletről van szó" - jegyezte meg Mezey Barna. (MTI)

  • Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának  (HÖOK) elnökségi tagja Az Estében üdvözölte, hogy a kormány belátja, óriási hibát követett el és a hallgatóknak igaza volt. A HÖOK képviselője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákok nem csak a keretszámok miatt mentek az utcára, emelték fel hangjukat, összesen féltucatnyi követelést fogalmaztak meg szervezeteik. (MTI)

  • Bár végtelenül szimpatizálok a múlt hét eleje óta tüntető fiatalokkal, de nem azért jöttem ide, hogy velük együtt demonstráljak, írta a Facebookon Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalícó képviselője, akit a diákok többször felszólítottak, hogy nem kérnek politikusok támogatásából. "Teljesen egyetértek azzal, amit ők maguk kérnek, hogy politikus ehhez nem kell - írja Vadai. Azonban ma este három fiatalt bevittek a rendőrök. Senkinek nem volt információja mi történik. Országgyűlési képviselőként kértem tájékoztatást az V. kerületben. A IV. kerületbe már ügyvédünk is jött, hogy meg tudjuk mi történik. Nem volt itt se jogvédő, se civil vagy más, segítséget felajánló szervezet, egyedül a PDSZ képviselői és két ügyvéd. Kiderült, szükség van a harmadik ügyvédre is, ezért maradtunk."

  • Az újpesti rendőrkapitányság előtt spontán idoralmi szemináriumba torkollott a várakozás. A diákok a Lánchídnál előállított diákok szabadon bocsátására várnak. Gulyás Márton, a Humán Platform vezetője éppen ételt oszt.

  • "Már a folyosón ülnek a kihallgatott diákok, már csak a határozatra várnak, és szabadok. A BRFK nyilatkozatával ellentétben, továbbra sem mehetnek be a kapitányság előtt várakozó szimpatizánsok, még wc-re sem" - olvasható a Milla Facebook-oldalán.

  • Most lépett ki a IV. kerületi rendőrkapitányság épületéből az egyik diák, akit a Lánchídnál előállítottak. A rá várakozók megvárják a másik két rendőrségre bevitt diákot is, majd elviszik őket a Szemere utcai tüntetőkhöz.

  • A rendőrségre bevitt diákok szabálysértési figyelmezést kaptak gyülekezési joggal való visszaélés miatt. Azzal a kiegészítéssel, hogy ha még egyszer megsértik, annak súlyosabb következménye lesz, mondta az Indexnek telefonon Barabás Richárd, a Hallgatói Hálózat aktivistája, akit először engedtek ki a IV. kerületi kapitányságról.

  • A rendőrök végig nagyon kedvesek voltak, mondta Barabás Richárd. A végén még halat is adtak nekik enni.

  • Közben a Szalay utcai rendőrségnél tüntetők elkezdtek takarítani.

  • Kiengedték a harmadik előállított diákot is az újpesti rendőrkapitányságról. Most autóba ülnek és elmennek az V. kerületi kapitányság előtt várakozó tüntetőkhöz.

  • Száznál kevesebb tüntető maradt az V. kerületi kapitányságnál, és a rendőrök is megfogyatkoztak, csak laza sorfallal zárják el a Szalay utcát. A gimnazisták közül alig maradtak, de három AKG-s lány még itt van. Elmesélték, hogy szüleik pizzát és bort hoztak nekik. Az egyetemisták közül többen azt mondták, azért akartak itt maradni, mert nekik is jól esett volna, ha várnak rájuk, ha őket viszik be a rendőrségre.

  • A három, rendőrségről kiengedett diák közül kettő most érkezett meg autóval a Szalay utcai tüntetőkhöz, akiket "hősök vagytok, hősök vagytok" felkiáltással fogadtak. Ők megköszönték, hogy a többiek ennyi ideig kitartottak. A rendőrségen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének jogásza volt segítségükre. A harmadik előállított diák még csak 17 éves, őt az édesanyja hazavitte. A szervezők mindenkit arra kértek, hogy békésen távozzanak el.

  • Jó éjszakát mindenkinek.