Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

A bírákról szóló törvény is az AB előtt

2013.01.09. 01:30

A kormány indítványa nyomán az Alkotmánybíróság (AB) megkezdte egyes igazságügyi törvények elemzését - értesült a Magyar Nemzet. A kabinet azt kérte az AB-től: vizsgálja meg, összhangban van-e az alaptörvénnyel a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló, tavaly módosított jogszabály.

A napilap szerdai száma ismerteti, hogy tizenhat rendelkezés kapcsán az Európa Tanács véleményező testülete, a Velencei Bizottság októberben fenntartotta azon aggályait, amelyeket fél évvel korábban az eredeti törvény alapján megfogalmazott.

A kormány egyebek mellett azt szeretné tudni, hogy a bizottság álláspontjának megfelelően valóban dermesztő hatással lehet-e egyes bírákra, hogy a törvény előírta: a bírák kötelesek a vezetőknek bemutatni elvi jelentőségű ügyeiket. Indokoltnak látja a kormány annak vizsgálatát is, hogy a bíróságok igazgatására hivatott Országos Bírósági Hivatal (OHB) elnöke - a jogszabály szerint - csak a szükséghez képest köteles döntéseit megindokolni - ismerteti a Magyar Nemzet.