A karácsonyi vacsorát is a tanárok fizették

2013.01.24. 08:02
A XII. kerületben a tanárok a fizetésükön felül évi 160 ezer forint cafetériát kaptak, Szabolcsban vagy Hevesben legfeljebb évi 10-50 ezret, de a jellemzőbb inkább az, hogy semmit. A keleti országrészben dolgozó tanárok ahhoz is hozzászoktak, hogy a pótlékaikat minimálisra szabták, a túlmunkát és a jutalmakat pedig nem fizették ki.

Talán majd egyszer közzé merjük tenni, milyen különbség van egy Kelet-Magyarországon és egy XII. kerületben dolgozó pedagógus jövedelme között - mondta kedden Balog Zoltán a pedagógus szakszervezetekkel való megállapodás aláírása után, amikor az Index arról kérdezte, hogyan akarják megszüntetni a tanárok keresete közötti különbségeket.

2012-es adatok szerint a tanárok nettó átlagkeresete 137 ezer forint volt. Bár a fizetéseket alapvetően a közalkalmazotti bértábla határozza meg, mégis jelentős különbségek lehetnek az azonos korú és végzettségű tanárok jövedelme között attól függően, hogy hol dolgoznak. Egészen decemberig ugyanis a jobb helyzetű önkormányzatok étkezési utalvánnyal, ruhapénzzel, egészségpénztári befizetéssel, esetleg külön jutalmakkal próbáltak javítani az alul fizetett tanárok helyzetén. Így akár évente 30-200 ezer forint különbség is lehetett a keresetek között.

Ez a tanárok állami alkalmazottá válása után is megmarad. Mostantól a Klebelsberg-központ fizeti ki a cafetériát azoknak, akik egyáltalán kaptak ilyet. Balog Zoltán kedden azt mondta: ehhez legalább 4-5 milliárd forintra lesz szükség. Az ország különböző régióiban dolgozó tanárok legfeljebb a pedagógus életpályamodell bevezetése után kapnak majd egységes bért és béren kívüli juttatást.

Szándékosan vagy nem, Balog Zoltán éppen azt a kerületet említette a példában, amelynek Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter a polgármestere. A XII. kerületben eddig az önkormányzat által fenntartott iskolákban a pedagógusok a bérük mellé bruttó 160 ezer forint éves cafeteria juttatást kaptak, közölte kérdésünkre Fonti Krisztina alpolgármester. A legtöbb pedagógus ebből a munkába járáshoz szükséges BKV-bérletet igényelte. A költségvetési törvény ezen felül országosan kötelezővé tette az 5250 Ft/fő/hó kereset-kiegészítés differenciált kiosztását, melynek fedezetét az önkormányzat szintén biztosította.

Egészen más helyzetről számolt be az Indexnek Miklósi István, a Pedagógusok Szakszervezetének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. Csak a nagyobb városokban kaptak a pedagógusok havi 5-6 ezer forintos étkezési utalványt, de a települések nagy részén semmilyen cafetéria nem volt. A térségben jellemző volt az is, hogy ahol a jogszabály az osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői, gyógypedagógiai vagy más pótléknál tól-ig határt szabott meg, ott is csak a minimumot adták.

Sok helyen a túlórák kifizetése is gondot okozott. Voltak olyan tanárok például, akik a városokban vagy falvakban az önkormányzati ünnepségekre készítettek fel diákokat. Ez jelentős pluszmunkát jelentett számukra. Mivel ezt a munkát nem tudták kifizetni nekik, az önkormányzatok étkezési utalványokkal köszönték meg a munkájukat. Az is előfordult ugyanakkor, mondta a szakszervezeti vezető, hogy egy helyen karácsonyi vacsorát rendezett az önkormányzat, de erre még a tanároknak kellett befizetni fejenként 350 forintot.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint évek óta nem kapják meg a kiemelt munkavégzésért járó keresetkiegészítésüket sem. Erre ugyan pedagógusonként 5250 forintot kaptak eddig a fenntartó önkormányzatok, amelyet az igazgató oszthatott volna fel, de a pénzt valószínűleg elnyelte a fűtési és fenntartási költségek emelkedése.

Heves megyében és Egerben évek óta nem jellemző a cafetéria, és a pótlékokból ott is szigorúan csak a minimumot kapják, mondta az Indexnek Balog Éva, a PSZ heves megyei vezetője. Az ő általános iskolájában például 2012-ben karácsony előtt minden tanár kapott 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt az önkormányzattól - ennyi volt az egész évi pluszjuttatásuk.

Heves megyében korábban arra volt lehetőség, hogy ha az iskola jól gazdálkodott és megfelelően teljesített, a pénz az iskolánál maradt, amelyet aztán étkezési utalványban osztottak ki a pedagógusoknak. Ez a lehetőség is megszűnt azonban, hiszen a normatívák alig emelkedtek az elmúlt évvekben, a pénzt pedig elnyelték az emelkedő rezsidíjak. Balogh Éva szerint egyébként Egerben nem volt rákényszerítve az önkormányzat arra, hogy plusz juttatásokkal csábítsa a tanárokat, hiszen ott van a főiskola, van állandó utánpótlás, így mindig találtak tanárt a megüresedett helyekre.

Miklósi István szerint most már látható, milyen szélesre nyílt az olló a tanárok juttatásai között. "Nem azoktól sajnáljuk ezeket a juttatásokat, akik ilyet kaptak, csak annyit szeretnénk, hogy Zalaegerszegtől Záhonyig mindenkinek ugyanaz járjon". A szakszervezeti vezető ezért tartja fontosnak, hogy az egész pedagógustársadalomra érvényes ágazati kollektív szerződést dolgozzanak ki. A Balog Zoltánnal megkötött megállapodás szerint ezt július 31-ig kell elkészíteni.