Megszűnik az LMP-frakció

2013.02.08. 14:45

Függetlenként folytatja parlamenti munkáját az LMP-ből kilépett és a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot megalapító nyolc országgyűlési képviselő – jelentette be pénteken Jávor Benedek, a párt egyik alapítója. Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig 15 fős LMP frakciójának létszáma 7-re csökken. A házszabály szerint amennyiben egy frakció létszáma 12 fő alá csökken, a képviselőcsoport megszűnik. Jávorék hétfőn tájékoztatják a lépésről Kövér László házelnököt, az LMP frakciója ekkor szűnik majd meg hivatalosan is.

Ezzel azonban nagyon beszűkülnek a politizálás lehetőségei az Országgyűlésben, és jelentősen csökken a pártra jutó figyelem. Az LMP elveszíti az irodáit, parlamenti személyzetét, az általa delegált tisztviselők és bizottsági tagok megbízatása megszűnik, és a képviselőcsoport vezetője nem kap felszólalási lehetőséget a parlamenti munka legnagyobb figyelmet kiváltó részében, a napirend előtti vitában.

A párt a januári LMP-kongresszus után szakadt szét, mivel a Jávorhoz kötődő szárny szerint vállalhatatlan, hogy a párt a kormányváltás érdekében nem hajlandó együttműködni a Bajnai-féle Együtt 2014 választási mozgalommal. A frakció megszűnésének közvetlen oka az, hogy nem sikerült megállapodni arról, hogy a pártból kilépő képviselők függetlenként a frakció tagjai maradjanak.

Közleményében Jávor Benedek azt írta, hogy miután kiléptek az LMP-ből, annak érdekében, hogy a parlamenti képviselőcsoport megmaradjon, "konstruktív javaslatot" tettek egy frakciószövetség létrehozására. Ez a jogilag transzparens és működőképes megoldás biztosíthatta volna, hogy megmaradjon a zöld értékek hatékony parlamenti képviselete. Megvalósítása azonban csak a két fél együttműködése és közös szándéka esetén lett volna lehetséges – tette hozzá.

A PM-es képviselők által javasolt megoldások – amelyek az LMP-re hagyták a párt erőforrásait, és meghagyták volna a frakción belül kisebbségben lévő LMP-seknek a lehetőséget, hogy Schiffer András személyében ők adják a közös frakció vezetőjét – merev elutasításba ütközött – áll a közleményben. Hosszú tárgyalások után a PM politikusai úgy érezték, kimerültek a lehetőségeik, ezért "tudomásul véve Schiffer Andrásék hajthatatlanságát" a jövőben független képviselőként fognak dolgozni "az igazságosságot és fenntarthatóságot megjelenítő zöld politika ügyéért".

A hírre reagálva Schiffer András az Indexnek kijelentette, hogy a lépés az elmúlt két hét fejleményeinek fényében nem tekinthető váratlannak. Mint mondta, a PM képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy mind a nyolcan megtartsák a mandátumukat, és vagy mind az LMP-ben maradjanak, vagy együtt lépjenek ki. Ez így az LMP számára elfogadhatatlan volt.

  A másik lehetőség az lett volna, hogy Jávorék lemondanak a mandátumukról, és helyükre az LMP új személyeket delegál. Erre azonban az új pártot alapítók nem voltak hajlandók. Így a Demokratikus Koalíció után még két párt – az LMP és a Párbeszéd Magyarországért – lesz az Országgyűlésben, melyek nem rendelkeznek frakcióval.