János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.17. 19:14
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Több mint húszezer fogyasztói helyen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a csütörtök-pénteki időjárás okozta üzemzavar miatt - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. Egyházi Nikoletta elmondta, a déli helyzethez képest tizenegy településen sikerült elhárítani az üzemzavart, de 50 városban és községben 20 870 fogyasztói helyen továbbra sincs áram. A legrosszabb a helyzet változatlanul Gávavencsellőn, ahol 2081-en várják csütörtök óta, hogy helyreálljon a szolgáltatás. Az 50 település között 14 olyan hely is van, ahol gyakorlatilag már van áram, községenként tíz alatti a szolgáltatást nem kapók száma, ami kisfeszültségű vagy egyedi hibára utal. (MTI)

 • Már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is, mondta Pintér Sándor Belügyminiszter. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég. (MTI)

 • Pintér hétfő estére jelentést ír Orbánnak

  A kormányfő felkérésre a Belügyminisztérium hétfő estére készíti el a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap. (MTI)

 • Tolna megye valamennyi közútja járatóvá vált - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Deák Balázs elmondta, megszűntek a hóakadályok a Diósberény és Hőgyész, Fürged és Ozora, illetve Györköny és Nagydorog közötti utakon is, amelyek vasárnap reggel még járhatatlanok voltak, így délután három órakor megindult a forgalom. (MTI)

 • Minden közút két nyomon járható Fejér megyében, miután az utolsó járhatatlan utakat is sikerült felszabadítani – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint munkagépeiknek sikerült felszabadítani a Sárkeresztúr és Sárosd, valamint a Mezőfalva és Sárbogárd közötti mellékutat is. Így már minden Fejér megyei közút két nyomon járható. A közútkezelő több hómarót átcsoportosít a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira, hogy ott is minél hamarabb felszabadulhassanak a még járhatatlan alsóbbrendű utak. (MTI)

 • Újabb lánctalpas honvédségi járműveket vetnek be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap délután - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). Ibrány mellett a honvédség lánctalpasainak segítségével vasárnap reggel kezdték meg a magasfeszültségű távvezetékoszlopok helyreállítását. A térségben három napja nincs áram, több hektárnyi lápos, mocsaras területen dőltek ki, vagy kerültek víz alá az oszlopok. A Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisáról várhatóan délután öt órakor újabb két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járművet indítanak útnak, hogy segítsék a szolgáltatás helyreállítását. (MTI)

 • A közútkezelő szóvivője, Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy megtisztították a hótól Veszprémben az utolsó, hóval borított útszakaszt is Nagyvázsony és Vigántpetend között. (MTI)

 • Vasárnap délután 4 órakor befejeződik a várpalotai Bakony Harckiképző Központ készenléti ideje, közölte Szausev Xénia, az alakulat kommunikációs tisztje. Csütörtök délutántól segítettek a bajba jutottaknak Hajmásér, Várpalota, Tés, Jásd településeken és környékükön.

 • Interjút adott az MTI-nek Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke. Arról is szó volt az interjúban, hogy ő ugyan a rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtök este országos készenlétet rendelt el a Magyar Honvédségnél, a hatályos törvények értelmében a honvédség nem felelőse, szervezője, vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik felé, magyarázta Benkő. Arról, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek, és minden kérésre azonnal reagáltak.

  Nem a honvédség az első, akinek "lépnie kellett", minden erre hivatott szervezetnek megvan a maga feladata, és a honvédség bizony nem az első helyen, hanem szinte utolsó bástyaként szerepel ebben a sorban, mondta a vezérkari főnök. Ugyanakkor Benkő egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség. (MTI)

 • Tolna megye valamennyi közútja járható most már, az eddig lezárt mellékutakon is megnyílt a forgalom, írja a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

 • "Borsod megyében egyetlen egy méter villamosvezetékeket sem loptak el a helyreállítási munkák során fémtolvajok", ezzel a címmel adott ki most közleményt a megyei főkapitányság. A napokban a megyében 37 település maradt áram nélkül, most már csak 4 négy helyen végeznek helyreállítási munkálatokat az áramszolgáltató szakemberei. A közlemény pontosítja a tiszacsermelyi eset leírását, eszerint polgárőrök figyeltek fel szombat este gyanús mozgásra. A gyanús alakok a polgárőrök megjelenésére elmenekültek, 60 méter összekészített, lelógó vezetéket hagytak hátra egy baltával egyetemben. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság az ügyben lopás kísérlete miatt indított eljárást. "A megyei rendőr-főkapitányság a helyreállítással érintett területeken, helyszíni váltással folyamatos szolgálatellátást biztosít a munkák zavartalansága érdekében" - tette hozzá a közlemény.

 • Visszatelepítették a rendkívüli időjárás miatt bevetett T-72-est a békehelyőrségbe, írja a honvedelem.hu Draviczné Adamek Krisztinára, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kommunikációs tisztjére hivatkozva. A harckocsi rendben megérkezett Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz.

 • A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb összesítése szerint 20 járhatatlan út van még az országban. Egy Veszprémben, egy Tolnában, egy Pest megyében, kettő-kettő Fejérben és Somogyban, tizenhárom pedig Komárom-Esztergom megyében.

 • Az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint munkatársaik településről településre járva segítenek Kelet-Magyarországon az áram nélkül maradt embereknek. A közösségi melegedőkbe vasárnap és hétfőn juttatják el az élelmiszerből, palackozott vízből, illetve az egyéni igények alapján összeállított csomagokból álló gyorssegélyt. A segélyprogramot az E.ON rendkívüli támogatásából finanszírozzák. A hatvanhat érintett településen a még mintegy 28 ezer fogyasztóhelyet érintő üzemzavar idején több mint 80 melegedő üzemel.

 • A katonák most a közműszolgáltatások helyreállításában segítenek több helyen, közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az 5. Bocskai István Lövészdandár két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpasa Ibránynál segíti a vezetékek helyreállítását. A néhol másfél méternél is mélyebb,  vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy más járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek. Most az első magasfeszültségű távvezetékoszlopot próbálják helyreállítani, de a több hektárnyi területen oszlopok sora dőlt ki, vagy került víz alá. A Bocskai-dandár katonái két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik szerkezetet vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be. A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják. A polgármesteri hivatalok dolgozói meleg ételt és szállást adnak a katonáknak. (MTI)

 • Még mindig 66 településen szünetel az áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de több helyen csak néhány háztartást érint a kimaradás, mondta a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője, Tóth Gabriella. Az E.ON Zrt. szerelőinek 270 kidőlt oszlopot kell helyreállítania. A honvédségtől szombaton kapott lánctalpas is tovább dolgozik, elsősorban a nehezen megközelíthető, vizes területen használják. A főhadnagy szerint a lakosság nagy része az áramkimaradáskor a hóban helyezte el hűtője tartalmát, így nem érte őket kár, amíg a szolgáltatás visszaállt. Néhány háztartásnál azonban a rendkívüli hideg időjárás ellenére előfordulhat romlott élelmiszer; ezeket a fertőzésveszély elkerülése érdekében a NyírVV Kht. által működtetett állategészségügyi telepen lehet leadni. A megyében már nincs lezárt út, a helyreállítás miatt szombat délután lezárt két útszakaszon is feloldották a tilalmat. (MTI)

 • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság részletesebben is beszámolt arról a tiszacsermelyi fémlopásról, amelyet az ÉMÁSZ emlegetett. A rendőrség ügyeletére szombat este azzal telefonál be valaki, hogy gyanús mozgásra lett figyelmes Tiszacsermelyben. A közelben leszakadt villanyvezetéket baltával darabolták. A megzavart két tolvaj menekülés közben hátrahagyta a már szakaszolt huzalokat és a baltát is. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben. A rendőrség is kéri, hogy aki ilyet lát, tegyen bejelentést, már csak a kárelhárítás mielőbbi befejezése érdekében is.

 • Olvasónk a katasztrófavédelem által szervezett önkénteskedéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk:

  Most hallom, hogy Pintér Sándor elégedett - én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egyik barátommal tegnap önkéntesként jelentkeztünk segíteni, és végül délután 4-től éjfélig ültünk a buszban, fél órányi lapátolást leszámítva mindenféle munka nélkül. Elvittek minket Bábolnáig, ott vártunk másfél órát a benzinkúton, mert a velünk a buszon utazó tűzoltó elmondása szerint "nem lehet elérni a főnököt, aki majd utasítást ad", ráadásul a buszban saját szerszám sem volt, ezért arra is várni kellett. Végül a hazaúton megálltunk körülbelül fél órára kopácsolni egy autópálya-felhajtónál, a buszon utazók egyhangú véleménye szerint csak azért, hogy ne mondhassuk, hogy hiába jöttünk. Totális szervezetlenség. A hangulat a buszon ennek ellenére derűs volt, inkább csak a viccelődés ment, és megjelent az a vélemény, hogy Bakondi úr jobban tenné, ha csomagolna szépen. A tűzoltók, rendőrök, katasztrófa-védelmisek előtt le a kalappal, szintúgy az önkéntesek előtt, itt a vezetéssel és a szervezéssel van komoly baj. Elindtottak 5-6 buszt, ebből 2-3 munka nélkül maradt, szóval potyára utaztattak segíteni kívánó embereket.

 • Az ÉMÁSZ Nyrt. a közleménye szerint továbbra is minden emberével és eszközével a Bodrogköz energiaellátásának újraindításán dolgozik. Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátása azért bénult meg, mert az ítéletidőben oszlopok törtek ki, és vezetékek szakadtak le. Szombaton a speciális munkagépek is elakadtak a belvizes területen, ezért a szolgáltató szakemberei most kézi erővel építik a hálózatot. Az ÉMÁSZ szerint az eredményes munkavégzést nehezíti, hogy megjelentek a térségben a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják elvinni. A rendőrség tegnap este lakossági bejelentés alapján fogott el tolvajokat Tiszacsermely térségében. Az ÉMÁSZ kéri a lakosságot, ha valakinek kétsége merül fel azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen szakemberek dolgoznak-e, tegyen bejelentés a rendőrségnél, vagy a 06-40-28-28-28-as, helyi hívás díjával hívható telefonszámon. 14 Bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás. (MTI OTS)

 • Már nincs járhatatlan út Győr-Moson-Sopron megyében, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Utolsóként a Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár közötti mellékutat sikerült felszabadítani. A két útszakasz egyelőre még nehezen járható, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szélesítési munkákon. (MTI)

 • Reggel hat óra előtt az Ősz utcai megállónál eltört egy villamos áramszedője, amely megrongálta a felsővezetéket is, ezért a 3-as és az 51-es villamosok vonalának egyes szakaszain illetve az 52-es teljes vonalán pótlóbuszok jártak. A hibát elhárították, mindhárom villamos teljes útvonalon jár, közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere. (MTI)

 • Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közölte, hogy az utak helyreállítása és a forgalom elindítása miatt visszavonja korábbi intézkedését, melyben átmenetileg díjmentessé tette a díjköteles autópályaszakaszokat. Vasárnap délután két órától újra csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni ezeket. Az ÁAK Zrt. arra kéri az útnak indulókat, hogy e-matricájukat már azelőtt vásárolják meg, hogy felhajtanának a díjköteles szakaszra. (MTI)

 • Kiszámíthatóvá vált a vonatközlekedés vasárnapra, szinte minden vonat menetrend szerint közlekedik, közölte Mávinform. Nincsenek jelentősebb késések és fennakadások, kivéve a Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Székesfehérvár vonalon. Budapest és Székesfehérvár között a késéseket egy Budatéténynél meghibásodott szerelvény okozta, amelyet röviddel tíz óra után sikerült elvontatni. Így mindkét vágányon megindult a vonatközlekedés Háros és Nagytétény-Diósd állomás között. A Máv szerint a most tapasztalható, 20-30 perces késések még a délelőtt rövidülnek, és kora délutánig helyreállhat a közlekedés. Nyíregyháza és Záhony között néhány állomáson áramhiány miatt nem sikerült teljesen helyreállítani a biztosítóberendezéseket. Itt is 20-30 percet késnek a vonatok. (MTI)

 • Mindkét PTSZ-M lánctalpas jármű készen áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány külterületén a munkavégzésre – mondta el a honvedelem.hu-nak vasárnap reggel Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje. Sszombaton a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisról elindult első PTSZ-M elérte ugyan a célállomást, de az Ibrány térségében kialakult mocsaras területen elakadt. A jármű mentésére egy második PTSZ-t küldtek a helyszínre, amely az esti órákra elvégezte a feladatot. A lánctalpasoknak egy vízben álló magasfeszültségű távvezeték-oszlophoz kell eljuttatniuk a szakembereket a veszélyhelyzet elhárítása érdekében. A terep járhatatlan, így vasárnap reggeltől a katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. Szakemberei katonai teherautóval derítik fel a környéket, hogy megvizsgálják, melyik útvonalon tudják a legkönnyebben megközelíteni a célterületet. A munkálatokban mindkét PTSZ részt vesz majd.

 • A 6315-ös mellékút Hőgyész és Diósberény közötti szakasza, a 6407-es mellékút Ozora és Fürged közötti szakasza, valamint a 62136-os mellékút Györköny és Nagydorog közötti szakasza még mindig járhatatlan, közölte a Tolna megyei rendőrség.

 • Vasárnap még nem fogad és nem indít repülőgépeket, közölte a Zala megyei rendőr-főkapitányság.

 • A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság vasárnap reggel 8 órai hatállyal visszavonta a csütörtökön hozott határozatát, melyben közlekedési tilalmat rendelt el Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya városok és térségeik területén, írja a police.hu. A megyei rendőr-főkapitányság viszont még mindig arra kéri az embereket, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak.

 • A hétvégére vonatkozó kamionstop vasárnap este tízig érvényben van, de az ORFK közleménye szerint a rendőrség megengedi, hogy az utak mellett leállított kamionok vezetői visszatérjenek a járműveikhez, és elvezessék azokat az első pihenőhelyig.

 • Pótlóbuszok járnak több fővárosi villamos vonalán is vasárnap reggeltől, miután kevéssel hat óra előtt az Ősz utcai megállónál eltört egy jármű áramszedője, amely megrongálta a felsővezetéket is - közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere. A helyreállítás és a műszaki mentés ideje alatt több villamos rövidebb útvonalon közlekedik, illetve pótlóbuszokat állítottak forgalomba.

  A 3-as villamos a Mexikói út és a kispesti Határ út között közlekedik, a Határ és a Gubacsi út között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az 51-es villamos a Ferenc körút és ferencvárosi vasútállomás között jár, a vasútállomástól a Nagysándor József utcáig buszok helyettesítik, az 52-es helyett pedig a teljes szakaszon pótlóbuszokat kellett forgalomba állítani. (MTI)

 • A közútkezelő munkatársai a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül deres az alsóbbrendű utak burkolata. A főutak azért általában szárazak, és azok a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén is. A Magyar Közút arra kéri az embereket, hogy vasárnap is fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. (MTI)