A Fradi-stadion építője húzza fel Láng Zsolt villáját

2013.03.25. 09:24
Családi házakat és nyaralókat eddig csak bankvezéreknek, ingatlanvállalkozóknak épített az a milliárdos árbevételű cég, amely Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester házán is dolgozik. A Wallis-csoporthoz tartozó vállalat a múlt héten nyerte el az új Fradi-stadion építésére kiírt állami tendert. Láng szerint a házépítés bizalmi kérdés, ezért szerződtette a céget, amelynek egyébként saját kerületétől nem voltak megbízásai.

„Építeni szeretünk” – hirdeti Láng Zsolt fideszes parlamenti képviselő épülő budai villájának kerítésén a Market Építő Zrt. A táblán a tervezőiroda neve, az építési engedély száma is szerepel, a hatalmas betűméret miatt azonban a kivitelező cég, a Market Zrt. neve a legszembetűnőbb.

Március elején az Index számolt be arról, hogy Láng Zsolt - aki II. kerületi polgármester és az Országgyűlés önkormányzati bizottságának elnöke is egyben - a saját kerületében, a Rózsadomb egyik kedvelt részén építkezik. Láng január végén leadott, tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozata erre semmilyen módon nem utal. A politikusnak a becsléseink szerint több mint százmillió forintos építkezés mellett készpénzvagyona is jelentősen gyarapodott. Láng ezt örökléssel és családi segítséggel magyarázta. Cikkünk megjelenése után a Blikk vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a politikus ellen, az Országgyűlés mentelmi bizottsága pénteken ezt elutasította.

Láng háza, Fradi-stadion

A politikus házát építő Market Zrt-ről a múlt szerdán derült ki, hogy elnyerte az új ferencvárosi stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárást. Az állami tendert lefolytató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ekkor közölte: a Market Zrt. nyújtotta be a legalacsonyabb ajánlatot 13,5 milliárd forinttal. A futball stadionnak 2014 őszére kell elkészülnie, késés esetén a kivitelezőnek napi 67,5 millió kötbért kell fizetnie. Biztosítékként a Market Zrt. 675 millió forintos bankgaranciát adott az államnak.

A tendergyőzelem is arra utal, hogy a Market Zrt. a jelentősebb magyar építőipari vállalkozások egyike. A cég építette például az MTV Kunigunda utcai székházát, illetve a Mercedes kecskeméti gyárának egyik épületét. Pénzügyi beszámolója szerint a társaság nettó árbevétele 2011-ben 50,9 milliárd forint volt, adózási előtti eredménye pedig 2,3 milliárd forintot tett ki. A Market Zrt. tulajdonosa az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Wing Zrt. Utóbbi vállalat a pénzügyi befektetéseiről ismert Wallis Holding tagja, amely az ország egyik leggazdagabb emberének, Veres Tibornak a tulajdonában van.

Mindkét oldallal jó kapcsolat

A Wallis hagyományosan mindkét politikai oldallal jó kapcsolatokat ápol. A cég vezérigazgatója 2000 és 2005 között Bajnai Gordon korábbi kormányfő, az Együtt 2014 jelenlegi vezetője volt. A cégcsoportot 2006-2007 között az a Gansperger Gyula vezette, aki az első Orbán-kormány alatt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt-t vezette. Különböző tisztségeket töltött be a Wallisnál Fürjes Balázs is, aki jelenleg kormánybiztosként a kiemelt jelentőségű fővárosi beruházásokért felel.

A Market Zrt. az elmúlt években komoly fejlesztéseket végzett a fideszes vezetésű fővárosi kerületekben. Részt vett az I. kerületben, a Tabán fölött lévő Oxygen Wellness Központ felépítésében, amely a kormányzati politikusok egyik közkedvelt VIP-helye. A komplexum képviselőjeként 2010-ben Seszták Miklós ügyvéd, jelenlegi KDNP-s parlamenti képviselő nyilatkozott sajtónak. A Market Zrt építette a XII. kerületben a Sportmax Hegyvidék rendezvénycsarnokot, és kivitelezője volt a tavaly felépült Hegyvidék Központ plázának is.

Bankvezérek villáit építik

Ingatlanszakértők szerint meglehetősen ritka, hogy egy családi házat egy milliárdos árbevételű építőipari cég építsen fel. A szakértők szerint a 100 milliós beruházásokon realizálható haszon ekkora cégek számára aprópénznek minősül. Ha mégis elvállalnak ilyen megbízásokat is, az általában az informális kapcsolatoknak köszönhető - tették hozzá.

Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója az Indexnek azt mondta: Lánggal Szalay Tihamér építészen keresztül kerültek kapcsolatba. Mivel a tervezővel (az MD Studio Építész Iroda vezetőjével) szeretnek együtt dolgozni, elfogadták a politikus felkérését. A vezérigazgató üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy a fideszes képviselő mennyit fizet a beruházásért. Általánosságban azt mondta, mivel nagy volumenben építkeznek, az építőanyagokat az átlagárnál olcsóbban tudják beszerezni. A kisebb építőipari cégek áraihoz képest viszont drágábbá teszi a beruházást, hogy a Market Zrt. ügyel az építkezés színvonalára is. Ezek között említette, hogy mindent szabályosan végeznek, arra is figyelnek, hogy a munkások professzionális körülmények között dolgozzanak.

A vezérigazgató szerint annak ellenére, hogy főként jelentősebb beruházásokkal foglalkoznak, tizenhét év alatt 25-30 családi házat, nyaralót is építettek. Ezek főként a II., a XI., a XII., a XXII. kerületben, Budaörsön, Kecskeméten, illetve a Balaton partján találhatók. A felkérések közül az alapján válogatnak, hogy ki az adott villa tervezője, a megrendelőnek van-e elég pénze a beruházásra, illetve a cégnek abban az időpontban van-e kapacitása a munkára. A vezérigazgató szerint nem tartozik a nyilvánosságra, hogy milyen magánszemélyek voltak a megrendelőik között. Szerinte ez a magánszféra része, így ezekről a megbízásokról a Market Zrt. honlapja sem tartalmaz információkat. Erről annyit mondott: például bankvezetők, szállítmányozási cégek vezetői, ingatlanfejlesztők voltak a megrendelőik között.

A Csipak villa burkolata

Scheer ugyanakkor cáfolta, hogy a Market Zrt. építette Csipak Péter ingatlanvállalkozó hármashatár-hegyi villáját. Csipak a pesti belváros egyik legnagyobb ingatlanberuházója, az V. kerületi Fashion Street kialakításával vált ismertté. A Figyelő 2011-es portréja szerint a vállalkozó baráti kapcsolatban állt Rogán Antallal, az V. kerületi fideszes polgármesterével. Ez a lap szerint főként arra vezethető vissza, hogy Csipak magánpénzből sok olyan pluszfejlesztést elvégzett a nagyberuházások keretében, amit egyébként közpénzből kellett volna megtenni.

Csipak – szintén Láng kerületében található – villája azután került a figyelem középpontjába, hogy az Index 2011 januárjában beszámolt róla: az építkezés túlterjeszkedett a hivatalos telekhatáron, és 2000 négyzetméteren természetvédelmi területre nyúlik át. Az ügyben elsőfokú építési hatóságként eljáró II. kerület még 2011-ben úgy döntött, hogy le kell bontani a természetvédelmi területen épült részeket, ez azonban a mai napig nem történt meg.

A Market Zrt. vezérigazgatója az Indexnek azt mondta: a villán mindössze befejező szakipari munkákat végeztek, például burkolást, épületgépészetet, villamoshálózat beszerelését. A vállalkozó háza már két és fél éve állt, amikor a Market Zrt. bekapcsolódott a munkába. Ráadásul finanszírozási problémák is felmerültek a beruházás során, ezért a munkálatok le is álltak – mondta Scheer.

Bizalmi kérdés

Láng Zsoltot is megkérdeztük arról, miért egy ilyen komoly cégre esett a választása. A politikus a II. kerület sajtóosztályán keresztül azt válaszolta: „A Market Építő Zrt. nagy és komoly magyarországi építőipari cég, jó referenciákkal. Mivel egy családi ház építése, kivitelezése a megbízó részéről bizalmi kérdés is, így ajánlás alapján került képbe a cég”.

A kerület válasza kitért arra is, hogy a Market Zrt. egyébként semmilyen beruházást nem végzett az önkormányzat megbízásából. Az önkormányzat és a társaság között mindössze két szerződés született még 2008-ban, ezek arról szóltak, hogy a Market ingyenesen megtisztítja a graffititől a kerület egyes épületeit. Az anyagköltségeket – másfél millió forint értékben – az önkormányzat állta.