21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ködlovagok emelték a rezsit

Alkotmánybírót választ és költségvetést módosít a héten a parlament. Az új alkotmánybíró Juhász Imre, a Független Rendőrségi Panasztestület elnöke lehet, a hetvenéves Holló Andrást válthatja. A költségvetésben a GDP 0,1 százalékával, harminc milliárd forinttal növelik a hiányt. Téma lett volna még Potápi Árpád értelmetlen javaslata, mely alapján eltitkolhatnák, melyik országból hányan kértek magyar állampolgárságot, de ezt az előterjesztő végül visszavonta.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kis megfázással küszködő Fónagy János szerint a kormány az adóamnesztiával, az átlátható támogatási rendszerével, illetve "az elmúlt húsz év legjelentősebb antikorrupciós intézkedéscsomagjával" igenis jól teljesít az offshore-lovagok elleni harcban. Az adóelkerülés mindazonáltal globális jelenség, ezért nem lehet teljesen megszüntetni.

    A képviselő nem fogadta el a választ, de a kormánytöbbség és (!) a szocialista frakció igen.

  • A fideszes Koszorús László azért interpellálja a kormányt, mert kiugróan sikeres a... várjunk, csak nem egy kormányzati öninterpellációról van szó?

  • Közvetítésünk elején már megemlékeztünk a fideszes Varga István örökérvényű mondatairól, mely szerint egy asszony se lenne verve, ha elég gyerekeket szűlne. És hogy ezt mennyire komolyan gondolja, azt a falramentaparlament.tumblr információja erősítette meg nekünk. Vargáéknál júniusban kopoghat a gólya! Ezúton is gratulálunk a képviselő úrnak!

  • A szocialisták úgy érzik, van még mit ütni a kormányon a március 15-i hóvihar miatt. Tóbiás József Deutsch Tamás twitterüzenetével jön, illetve megismétli azokat az érveket, melyek az Index olvasóinak már bizonyára a könyökükön jön ki. A konklúzió: őszinte szembenézésre van szükség.

  • Pintér Sándor erre a válaszra tartogatta múlt heti érvcsomagjának a másik felét. Megint elmondja azt, hogy sikertörténet a katasztrófa-elhárítás központosítása, mert így lehetett emberek ezreit vezényelni a viharkárok ellen, és még a Csalagutat is le kellett zárni, ésatöbbi, ésatöbbi. A Parlament a kormánypárti szavazók igenjeivel Pintérnek ad igazat.

  • jelentette be sajtótájékoztatóján Bárándy Gergely. Már Juhász Imre bizottsági meghallgatására se mentek el. Az ok? Nem értenek egyet az alkotmánybírósági tagok jelölési gyakorlatával, sem azzal, hogy a Fidesz megnövelte a testület létszámát, amiben így már bő többségben vannak a kétharmados kormányzás idején megválasztott alkotmánybírók. Juhász ráadásul Bárándy szerint Jobbik-közeli, rendszeresen együttműküdik Morvay Krisztinával, a párt európai parlamenti képviselőjével is. A Jobbik támogatja is megválasztását.

  • Balczó Zoltán a kormányzat szeszélyes, napról-napra oktatáspolitikájól beszél, és megkönnyebbülését fejezi ki, hogy a HÖK végre kikerült a HaHa, a "Hatalomért Harcolók" külföldről támogatott osztagának hatása alól. Ezen kívül szenvedélyesen érvel, hogy elkerülhetetlen az oktatók 2008 óta befagyasztott fizetésének növelése.

  • Doncsev András elhadarja a kormányzat oktatási sikereit, külön kiemelve azt, hogy a 62 és 70 év közti oktatókat mentesítették a nyugdíjazási kényszer alól. De persze azért ő is szeretné, hogy magasabb legyen az oktatók fizetése, de ha az egyetemek ezt nem tudják megoldani, akkor ez a korábbi kormányok hibája. A Balczó szerint "vicces, cinikus és tragikus" választ a kormánytöbbség elfogadja.

  • Egy újabb öninterpelláció következik, úgyhogy mi akkor szépen szüneteltetjük is a közvetítést.

  • Ha jól számoljuk, Lukács Zoltán ma már a harmadik szocialista, aki felszólal ebben a kérdésben. A képviselő össztüze Bakondi György kormánybiztosra és Kossa György iparvédelmi főfelügyelőre zúdul.

  • Pintér Sándor is érezheti már, hogy ez a vita megfáradt, mert azzal a brékinggel indít, hogy most is hóvihar van. De utána mégis inkább Kossa György védelmében merül el, akiről kiderül, hogy van vállalatirányítási tapasztalata, diplomája, sőt, még az ENSZ Emberijogi Tanácsa is kitüntetette. Talán ez utóbbi érv győzhette meg a kormánytöbbséget Pintér válaszáról.

  • Baráth Zsolt állítása szerint a négyszázezres magyar horgásztársadalom nevében interpellál. A jobbikos képviselő szerint a MOHOSZ által cserben hagyott horgászok joggal várják azt, hogy csökkentsék vizeink lehalászását. A halászat ugyanis károsítja Magyarország természeti értékeit, míg a horgászat megőrzi a természetes egyensúlyt.

  • Illés Zoltán megnyugtatja Baráth Zsoltot: a kormány is horgászat-párti. De azért jelzi, hogy néminemű halászatra azért szükség van, ráadásul Magyarország vizei a statisztikák szerint alulhalászottak. Viszont az "illegális halelőállíáts" ellen kemény fellépést ígér. A választ az interpelláló elfogadta, de reményét fejezte ki - jobbikos szájából igencsak furcsán hangzik ez -, hogy a halgazdálkodási tervezet az uniós jogszabályokkal is harmóniában lesz.

  • már az azonnali kérdések előtt elbúcsúzunk. Jómagam végleg, a jövő héttől már nem vagyok az Index munkatársa, így itt utoljára olvashatták tudósításomat a parlamentből. A jövő héttől a ma bemutatkozott Tóth Gergő értő tolmácsolásában követhetik a parlamenti történéseket az Indexen.

    De még mielőtt végleg búcsút intenék, ma még egy összefoglaló cikkel jelentkezünk, amiben beszámolunk arról is mi mindenről döntöttek ma a parlamentben.