Óriási az árvízkészültség

2013.04.07. 11:55

Már több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyók magyarországi szakaszain az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint. Ukrajnában is áradnak a folyók, ott már 188 településen öntött el lakóházakat a víz. Vasárnap ugyanakkor már nem várható több csapadék.

A Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán összesen 1 226 kilométeren első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van. A belvíz miatt az országban kilenc embernek kellett elhagynia otthonát. Az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

A Berettyó áradása miatt pótlóbuszok közlekednek vasárnap 14 órától Vésztő és Szeghalom között a Vésztő-Gyoma és a Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vasútvonalak közös szakaszán, a vasúti közlekedés bizonytalan ideig szünetel. A Mávinform tájékoztatása szerint az átszállások miatt esetenként 15-20 perces késések előfordulhatnak.