Aliz
6 °C
14 °C

Óriási az árvízkészültség

2013.04.07. 11:55

Már több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyók magyarországi szakaszain az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint. Ukrajnában is áradnak a folyók, ott már 188 településen öntött el lakóházakat a víz. Vasárnap ugyanakkor már nem várható több csapadék.

A Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán összesen 1 226 kilométeren első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van. A belvíz miatt az országban kilenc embernek kellett elhagynia otthonát. Az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

A Berettyó áradása miatt pótlóbuszok közlekednek vasárnap 14 órától Vésztő és Szeghalom között a Vésztő-Gyoma és a Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vasútvonalak közös szakaszán, a vasúti közlekedés bizonytalan ideig szünetel. A Mávinform tájékoztatása szerint az átszállások miatt esetenként 15-20 perces késések előfordulhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?