A csinos fehér nők támadóira bukik a média

2013.04.09. 12:27

Múlt hét pénteken, vélhetően szexuális indíttatásból megtámadták Pécs polgármesterének 20 éves lányát. Az elkövető Nyerges Zoltánt nagy erőkkel, egyre több egységet bevonva kezdte keresni a rendőrség, és bekapcsolódott a Terrorelhárítási Központ állománya is. A vasárnapi akcióhoz a hírek szerint már helikoptert is bevetettek.

Térfigyelő kamera által készített felvétel az elkövetőről
Térfigyelő kamera által készített felvétel az elkövetőről
Fotó: Police.hu

A keresés még mindig, nagy erőkkel folyik. De vajon minden esetben ekkora vehemenciával járnak el a hatóságok? Mivel a hasonló eseteknél ritkán mozgósítanak ekkora apparátust, megpróbáltunk utánajárni, vajon mi befolyásolhatja a rendőrséget abban, hogy kiemelt ügyként kezeljen egy ilyen típusú erőszakos bűncselekményt.

Az egyik ismert, de az információhiány miatt névtelenül nyilatkozó kriminológus szakember elmondta, hogy a (valószínűleg) szexuális indíttatású, súlyos bántalmazásban végződő, a nyílt utcán történő támadás volt, ami nehezen felderíthető bűncselekménynek számít, így nem tekinthető szokatlannak a nagy rendőri apparátus bevetése. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság ennek megfelelően  életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt adott ki elfogatóparancsot, az eset megtörténte után néhány órával.

Arra a kérdésünkre, hogy hány emberrel, mennyi eszközzel folytatják a keresést, a rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy abban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhás, illetve civil ruhás állományán túl a Pécsi Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Baranya Megyei Polgárőrség munkatársai, valamint a Terrorelhárítási Központ speciális egységei is részt vesznek.

Kevesebb mint egy éve szabadult a börtönből Nyerges Zoltán
Kevesebb mint egy éve szabadult a börtönből Nyerges Zoltán
Fotó: Police.hu

A férfi ellen tehát kiterjedt hajtóvadászat indult. Kérdésünkre, hogy az ügyet a rendőrség kiemelt ügyként kezeli-e, illetve hogy a TEK bevetése mennyire jellemző, a rendőrség azt a választ adta, hogy a rendőrség, „mint minden más, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény esetén minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál”

A kriminológus elmondta, hogy a TEK alapvető feladatai között szerepel a rendőrség segítése ilyen típusú bűncselekményeknél. Mint mondta az elmúlt időszakban több példát is láthattunk arra, amikor köztörvényes bűnelkövetők elfogásában segédkeznek. A rendőrség jogilag természetesen nem különböztethet meg az eseteket attól függően, hogy az egy ismert, vagy befolyásos emberrel, vagy annak rokonával történt, de ahogy a kriminológus fogalmazott, ”a gyakorlatban nem lehet kizárni hogy ez ne motiválja a rendőrség embereit”.

Egy másik cél lehet a közvélemény megnyugtatása. A kriminológus Páva Zsolt lányának esetében is inkább erre fektetné a hangsúlyt, mivel egy ehhez hasonló, halállal végződő eset kevesebb, mint egy éve történt Pécsen. A 25 éves Bándy Katát, a rendőrség pszichológusát támadták meg szexuális indíttatásból, majd ölték meg 2012 július 7-én. Forrásunk szerint ezért reálisnak tűnik, hogy a látványos akcióval a Pécsen élők biztonságérzetét szeretnék visszaállítani, különös tekintettel a városban tanuló több ezer diákra.

A szakértő szerint ilyenkor a rendőrségnek gyors eredményeket kell elérnie, azt kell mutatnia, hogy minden erejükkel azon dolgoznak, hogy elfogják az elkövetőt. Ezekben az esetekben előfordulhat a szokásosnál nagyobb létszámú mozgósítás. Ráadásul itt egy visszaeső bűnözőről van szó, emiatt fennáll a veszély, hogy újra megkísérli egy hasonló bűncselekmény elkövetését. A rendőrség tájékoztatása szerint egyébként az elmúlt három évben az összes, szexuális indítékból elkövetett súlyos testi sértésnek megtalálták az elkövetőjét.

A rendőrség aktivitását a nyilvánosság is befolyásolhatja. Ahogy a Bándy Kata ügynél, a média most is azonnal felkapta a sztorit, hiszen egy országos hírű helyi vezető lánya az áldozat. Mivel ebben az esetben is egy fiatal lányról van szó, működésbe lép az úgynevezett „veszélyben lévő nő szindróma” (woman in peril). A téma egyik szakértője, Gwen Sharp amerikai pszichológia professzor szerint bár kriminálstatisztikai adatokkal alátámasztható, hogy a középosztálybeli, csinos, fehér nők a legritkábban lesznek bűncselekmények áldozatai, mégis rájuk koncentrál a média. Egy fiatal csinos lány eltűnése, vagy megtámadása sokkal inkább érdekli az embereket, mint egy idős, vagy kevésbé attraktív emberé.