Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A csinos fehér nők támadóira bukik a média

2013.04.09. 12:27

Múlt hét pénteken, vélhetően szexuális indíttatásból megtámadták Pécs polgármesterének 20 éves lányát. Az elkövető Nyerges Zoltánt nagy erőkkel, egyre több egységet bevonva kezdte keresni a rendőrség, és bekapcsolódott a Terrorelhárítási Központ állománya is. A vasárnapi akcióhoz a hírek szerint már helikoptert is bevetettek.

Térfigyelő kamera által készített felvétel az elkövetőről
Térfigyelő kamera által készített felvétel az elkövetőről
Fotó: Police.hu

A keresés még mindig, nagy erőkkel folyik. De vajon minden esetben ekkora vehemenciával járnak el a hatóságok? Mivel a hasonló eseteknél ritkán mozgósítanak ekkora apparátust, megpróbáltunk utánajárni, vajon mi befolyásolhatja a rendőrséget abban, hogy kiemelt ügyként kezeljen egy ilyen típusú erőszakos bűncselekményt.

Az egyik ismert, de az információhiány miatt névtelenül nyilatkozó kriminológus szakember elmondta, hogy a (valószínűleg) szexuális indíttatású, súlyos bántalmazásban végződő, a nyílt utcán történő támadás volt, ami nehezen felderíthető bűncselekménynek számít, így nem tekinthető szokatlannak a nagy rendőri apparátus bevetése. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság ennek megfelelően  életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt adott ki elfogatóparancsot, az eset megtörténte után néhány órával.

Arra a kérdésünkre, hogy hány emberrel, mennyi eszközzel folytatják a keresést, a rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy abban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhás, illetve civil ruhás állományán túl a Pécsi Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Baranya Megyei Polgárőrség munkatársai, valamint a Terrorelhárítási Központ speciális egységei is részt vesznek.

Kevesebb mint egy éve szabadult a börtönből Nyerges Zoltán
Kevesebb mint egy éve szabadult a börtönből Nyerges Zoltán
Fotó: Police.hu

A férfi ellen tehát kiterjedt hajtóvadászat indult. Kérdésünkre, hogy az ügyet a rendőrség kiemelt ügyként kezeli-e, illetve hogy a TEK bevetése mennyire jellemző, a rendőrség azt a választ adta, hogy a rendőrség, „mint minden más, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény esetén minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál”

A kriminológus elmondta, hogy a TEK alapvető feladatai között szerepel a rendőrség segítése ilyen típusú bűncselekményeknél. Mint mondta az elmúlt időszakban több példát is láthattunk arra, amikor köztörvényes bűnelkövetők elfogásában segédkeznek. A rendőrség jogilag természetesen nem különböztethet meg az eseteket attól függően, hogy az egy ismert, vagy befolyásos emberrel, vagy annak rokonával történt, de ahogy a kriminológus fogalmazott, ”a gyakorlatban nem lehet kizárni hogy ez ne motiválja a rendőrség embereit”.

Egy másik cél lehet a közvélemény megnyugtatása. A kriminológus Páva Zsolt lányának esetében is inkább erre fektetné a hangsúlyt, mivel egy ehhez hasonló, halállal végződő eset kevesebb, mint egy éve történt Pécsen. A 25 éves Bándy Katát, a rendőrség pszichológusát támadták meg szexuális indíttatásból, majd ölték meg 2012 július 7-én. Forrásunk szerint ezért reálisnak tűnik, hogy a látványos akcióval a Pécsen élők biztonságérzetét szeretnék visszaállítani, különös tekintettel a városban tanuló több ezer diákra.

A szakértő szerint ilyenkor a rendőrségnek gyors eredményeket kell elérnie, azt kell mutatnia, hogy minden erejükkel azon dolgoznak, hogy elfogják az elkövetőt. Ezekben az esetekben előfordulhat a szokásosnál nagyobb létszámú mozgósítás. Ráadásul itt egy visszaeső bűnözőről van szó, emiatt fennáll a veszély, hogy újra megkísérli egy hasonló bűncselekmény elkövetését. A rendőrség tájékoztatása szerint egyébként az elmúlt három évben az összes, szexuális indítékból elkövetett súlyos testi sértésnek megtalálták az elkövetőjét.

A rendőrség aktivitását a nyilvánosság is befolyásolhatja. Ahogy a Bándy Kata ügynél, a média most is azonnal felkapta a sztorit, hiszen egy országos hírű helyi vezető lánya az áldozat. Mivel ebben az esetben is egy fiatal lányról van szó, működésbe lép az úgynevezett „veszélyben lévő nő szindróma” (woman in peril). A téma egyik szakértője, Gwen Sharp amerikai pszichológia professzor szerint bár kriminálstatisztikai adatokkal alátámasztható, hogy a középosztálybeli, csinos, fehér nők a legritkábban lesznek bűncselekmények áldozatai, mégis rájuk koncentrál a média. Egy fiatal csinos lány eltűnése, vagy megtámadása sokkal inkább érdekli az embereket, mint egy idős, vagy kevésbé attraktív emberé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?