Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Papcsák büntetné a gombot nem nyomó képviselőket

2013.04.24. 12:54
Fizetésük negyedét is elveszthetik a zuglói képviselők, ha fontos önkormányzati döntéseknél nem nyomnak gombot a testületi ülésen. A kerület kormányoldali képviselői a nyílt szembeszállás helyett több esetben választották ezt a megoldást, ha nem értettek egyet a polgármesterrel. Papcsák Ferenc kemény szankciót helyezett kilátásba, indítványa csütörtökön kerül a testület elé.

Az Index információi szerint csütörtökön megvonhatják az alpolgármesteri kinevezést a posztot eddig betöltő Fidesz-KDNP-s Ferdinándy Istvántól, akinek oktatásügyi jogköreit március elején vette el Papcsák Ferenc, a XIV. kerület polgármestere. Ferdinándy akkor vágta el magát végleg az önkormányzat vezetőjénél, amikor – többedmagával – nem támogatta a BVSC ingatlanainak államtól való átvételét.

Papcsák hiába szorgalmazta teljes erőbedobással az ingatlanügyletet, elsőre nem kapta meg a szükséges támogatást, mert a Fidesz-KDNP helyi frakciójának több tagja távol maradt a szavazástól. A milliárdos értékű, de lepukkant sporttelep ügyét végül egy megismételt szavazással, és akkor is egyetlen szavazattöbbséggel ment át a testületen.

A kínos huzavona miatt a jelek szerint nem csupán az alpolgármester húzta ki a gyufát.

A jobboldali képviselők jelentős része gazdaságilag előkészítetlennek, és hosszútávon kockázatosnak ítélte a BVSC önkormányzati tulajdonba vételét, de nem akartak nyíltan szembeszállni Papcsákkal. Ezért azt a megoldást választották, hogy kimaradtak a szavazásból, és távolmaradásukkal fejezték ki egyet nem értésüket.

Párttársai szerint nem állná ki a törvényesség próbáját

Az egyik helyi kormánypárti képviselő szerint nem állná ki a törvényességi vizsgálatot Papcsák Ferenc javaslata. A képviselőknek ugyanis a paralmentben is joguk az igen, nem vagy a tartózkodás gomb megnyomása mellett azzal a lehetőséggel élni, hogy egyáltalán nem szavaznak, akkor sem, ha jelen vannak a döntésnél. Forrásunk szerint Papcsák indítványa korlátozná a képviselők döntési szabadságát.

Papcsák Ferenc az április 25-i ülés napirendje szerint szankcionálni akarja azokat a képviselőket, akik „kötelezettségszegő módon nem vesznek részt a döntéshozatalban”. A beterjesztett indítvány szerint a képviselők fizetésének negyede bánhatja az ilyen típusú taktikázást.

Papcsák a szervezeti és működési szabályzatba íratná bele, hogy „a polgármester vagy bármely képviselő indítványára a képviselő-testület megállapítja azon képviselő egy havi tiszteletdíjának 25 százalékos csökkentését, aki a szavazásnál jelen van, de a döntéshozatalban való részvételi kötelezettségét megszegve a szavazásban nem vesz részt”.

A csütörtöki testületi ülésen ezen kívül is rengeteg pontban vár fontos döntés a zuglói képviselőkre. Várnai László LMP-s képviselő blogja szerint Papcsák egy „eddig sosem látott ingatlaneladási csomagot” visz a testület elé, amely többek között tucatnyi 1-2000 négyzetméteres építési telket, a „családi ezüst legszebb darabjait” tartalmazza. Várnai szerint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok dömpingszerű kiárusítására vonatkozó javaslatban különösen furcsa, hogy zárt ülésen és csomagban kell majd szavazni róla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!