Papcsák büntetné a gombot nem nyomó képviselőket

2013.04.24. 12:54
Fizetésük negyedét is elveszthetik a zuglói képviselők, ha fontos önkormányzati döntéseknél nem nyomnak gombot a testületi ülésen. A kerület kormányoldali képviselői a nyílt szembeszállás helyett több esetben választották ezt a megoldást, ha nem értettek egyet a polgármesterrel. Papcsák Ferenc kemény szankciót helyezett kilátásba, indítványa csütörtökön kerül a testület elé.

Az Index információi szerint csütörtökön megvonhatják az alpolgármesteri kinevezést a posztot eddig betöltő Fidesz-KDNP-s Ferdinándy Istvántól, akinek oktatásügyi jogköreit március elején vette el Papcsák Ferenc, a XIV. kerület polgármestere. Ferdinándy akkor vágta el magát végleg az önkormányzat vezetőjénél, amikor – többedmagával – nem támogatta a BVSC ingatlanainak államtól való átvételét.

Papcsák hiába szorgalmazta teljes erőbedobással az ingatlanügyletet, elsőre nem kapta meg a szükséges támogatást, mert a Fidesz-KDNP helyi frakciójának több tagja távol maradt a szavazástól. A milliárdos értékű, de lepukkant sporttelep ügyét végül egy megismételt szavazással, és akkor is egyetlen szavazattöbbséggel ment át a testületen.

A kínos huzavona miatt a jelek szerint nem csupán az alpolgármester húzta ki a gyufát.

A jobboldali képviselők jelentős része gazdaságilag előkészítetlennek, és hosszútávon kockázatosnak ítélte a BVSC önkormányzati tulajdonba vételét, de nem akartak nyíltan szembeszállni Papcsákkal. Ezért azt a megoldást választották, hogy kimaradtak a szavazásból, és távolmaradásukkal fejezték ki egyet nem értésüket.

Párttársai szerint nem állná ki a törvényesség próbáját

Az egyik helyi kormánypárti képviselő szerint nem állná ki a törvényességi vizsgálatot Papcsák Ferenc javaslata. A képviselőknek ugyanis a paralmentben is joguk az igen, nem vagy a tartózkodás gomb megnyomása mellett azzal a lehetőséggel élni, hogy egyáltalán nem szavaznak, akkor sem, ha jelen vannak a döntésnél. Forrásunk szerint Papcsák indítványa korlátozná a képviselők döntési szabadságát.

Papcsák Ferenc az április 25-i ülés napirendje szerint szankcionálni akarja azokat a képviselőket, akik „kötelezettségszegő módon nem vesznek részt a döntéshozatalban”. A beterjesztett indítvány szerint a képviselők fizetésének negyede bánhatja az ilyen típusú taktikázást.

Papcsák a szervezeti és működési szabályzatba íratná bele, hogy „a polgármester vagy bármely képviselő indítványára a képviselő-testület megállapítja azon képviselő egy havi tiszteletdíjának 25 százalékos csökkentését, aki a szavazásnál jelen van, de a döntéshozatalban való részvételi kötelezettségét megszegve a szavazásban nem vesz részt”.

A csütörtöki testületi ülésen ezen kívül is rengeteg pontban vár fontos döntés a zuglói képviselőkre. Várnai László LMP-s képviselő blogja szerint Papcsák egy „eddig sosem látott ingatlaneladási csomagot” visz a testület elé, amely többek között tucatnyi 1-2000 négyzetméteres építési telket, a „családi ezüst legszebb darabjait” tartalmazza. Várnai szerint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok dömpingszerű kiárusítására vonatkozó javaslatban különösen furcsa, hogy zárt ülésen és csomagban kell majd szavazni róla.