Vád alatt a Felsőzsolcát elöntő polgármester

2013.05.15. 10:18

Felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kéri az ügyészség Felsőzsolca volt polgármesterére gondatlan közveszélyokozás miatt a 2010-ben a borsodi városban pusztító árvízi védekezés hiányosságai miatt – közölte a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Martossy György emlékeztetett arra, hogy a 2010 júniusi árvízkor a Miskolchoz közeli Felsőzsolca mintegy nyolcvan százaléka került víz alá, 26 ház összedőlt, 175-öt el kellett bontani, mintegy 1800 rongálódott meg valamilyen szinten, a becsült kár összege pedig meghaladta a kétmilliárd forintot. Hozzátette: a nyomozás befejeződött, az ügyészség vádiratot nyújtott a Miskolci Járásbíróságnak. Az ügyész a nevet nem közölte, de a település polgármestere akkor a független Fehér Attila volt.

Az ügyészségi szóvivő elmondta, a jelentős árhullám kialakulásán túlmenőleg Felsőzsolca „elöntése” két alapvető okra vezethető vissza, az árvízvédelmi töltés és az árvízvédelmi terv hiányára, az előbbi állami, míg az utóbbi önkormányzati feladat lett volna. Megjegyezte: megfelelő vízkárelhárítási terv megléte és az annak alapján történt védekezés esetén a település egy része mindenképpen megvédhető lett volna.

Nem védekezett

Martossy György arról is tájékoztatott, hogy az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője 2009 novemberében megküldte Felsőzsolca polgármesteri hivatalának a védekezési terv elkészítéséhez szükséges vízügyi szakvéleményt, de a város polgármestere ennek ellenére nem gondoskodott a védekezési terv elkészítéséről.

A vád szerint a védekezésre kötelezett önkormányzat – melynek feladat- és hatáskörét a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a képviselő-testület gyakorolja, a képviselőtestületet pedig a polgármester képviseli – nem tett eleget az árvízvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozásnak, amely akadályozta az árvíz megelőzését, elhárítását, vagy következményeinek enyhítését. Ugyancsak megállapítható, hogy a városvezető nem tett eleget a katasztrófavédelemről szóló törvényben foglaltaknak, miszerint a polgármester az illetékességi területén irányítja és szervezi a felkészülés, a védekezés feladatait.

Az ügyészség a vádat közel 40 tanú vallomására alpozza.

Vesztegetéssel is vádolták

A kisváros volt polgármesterének már a 2010-es árvíz utáni kármentesítés óta rosszul áll a szénája. A segélyek elosztásánál a helyi lakosok azzal vádolták meg, hogy az adományok nagy részét a polgármester maga tette zsebre, illetve ismerősei, rokonai között osztotta szét. A legvadabb feltételezések szerint a háza kertjében lévő medencét csurig rakták adományokkal. A felsőzsolcaiak azt is tudni vélték, hogy öccse akarta felújítani az árvíz által tönkretett településrészeket, illetve, hogy maszek tüzépet akart nyitni. A polgármester ellen az ügyészség 2012 januárjában nyújtotta be a vádiratot.

Tavaly március 26-án kezdődött meg a Miskolci Törvényszéken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca egykori polgármesterének, jegyzőjének, aljegyzőjének és a polgármesteri hivatal két volt alkalmazottjának a pere, az ügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be ellenük vádiratot. A vádlottak az ügyészség szerint egyebek mellett a 2010-ben árvíz által sújtott Felsőzsolca újjáépítése idején kértek és fogadtak el kenőpénzeket vállalkozóktól.

Az első- és a másodrendű vádlottat, a jegyzőt és az aljegyzőt már korábban előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, őket hivatalos személyként, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel vádolják, a harmadrendű vádlott, a volt polgármester ellen kétrendbeli vesztegetés, míg a két köztisztviselő esetében közokirat-hamisítás a vád.