A Fidesz besokallt Gyöngyös azeri barátságán

2013.05.17. 12:21
Rossz hírét kelti Magyarországnak Gyöngyös testvérvárosi tapogatózása a Hegyi-Karabahban lévő Susa állítólagos azeri vezetőivel – véli Balázs József fideszes parlamenti képviselő.

„Úgy érzem, Te nem voltál eléggé körültekintő, alapos, megfontolt akkor, amikor egy olyan várost javasoltál testvérvárosnak Gyöngyös számára – ki tudja, miféle sugallatra – amelynek bizonytalan a geopolitikai helyzete, miközben az érintett állam a belső feszültségektől sem mentes″ – írta Gyöngyös polgármesterének címezve nyílt levelében Balázs József. A gyöngyösi 3. számú választókerület fideszes parlamenti képviselője szerint Faragó László hibát követett el, amikor előzetesen nem tájékozódott arról a térségről, amelynek állítólagos képviselőivel szándéknyilatkozatot írt alá. (Az ügyről bővebben itt olvashat.)

„Ha egy politikus átlép egy határt, azzal illik őt szembesíteni, ebben nem játszik szerepet, hogy ő is és én is a Fideszben politizálunk″ – mondta az Indexnek Balázs. A honatya szerint Gyöngyösnek kiterjedt testvérvárosi kapcsolatait inkább újabb német, osztrák, lengyel, finn, erdélyi városokkal kellene tovább bővíteni, amelyekkel gyümölcsözőbb viszonyt lehet kialakítani, kevesebb anyagi ráfordítással. "Ismerem a gyöngyösi vállalkozók lehetőségeit, kapacitásait. Inkább európai városokra kellene koncentrálni, nem pedig bizonytalan kimenetelű kapcsolatokat építeni, ahol legfeljebb az oda kiutazó képviselők nyaralását lehetne biztosítani" – mondta Balázs.

Faragó László polgármester a keleti nyitást meghirdető kormánypolitikára hivatkozva akart közeledni Susához. Ezzel kapcsolatban a fideszes képviselő elmondta: lehet, hogy ez indokoltabbá teszi a tapogatózást, de előtte meg kell nézni, hogy kivel írunk alá. „Egy választott politikusnak a munkáját odafigyelve kell végeznie. Nem lehet ilyen csapdákba belemenni″ – mondta Balázs.

A múlt heti rendezvényen – amelyen Azerbajdzsán budapesti nagykövete, Vilajat Guliyev is megjelent – részt vett a gyöngyösi születésű Vona Gábor is. A Jobbik elnöke maga is közbenjárt azért, hogy a szándéknyilatkozat megszülessen. „Engem nem érdekel, hogy ki volt még jelen, én annak üzentem, aki aláírt″ – mondta Balázs, elhárítva, hogy kifogását elsősorban a Jobbik aktív szerepvállalása motiválta volna. (Két éve a Jobbik Gyöngyöspatán megválasztott polgármestere, Juhász Oszkár azzal vádolta meg Balázst, hogy a képviselő telefonon közölte: a jobbikos település ne számítson támogatási pénzekre. Balázs visszautasította, hogy a publikált telefonbeszélgetésen ő volna hallható.)

A fideszes képviselő szerint Gyöngyös és a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, ám örmények lakta és 20 éve az örmény hadsereg ellenőrzése alatt álló, vitatott helyzetű Karabahban lévő Susa azeri képviselőivel egyrészt azért nem volt helyes aláírni semmilyen megállapodást, mert a terület zavaros státusza miatt úgysem alakítható ki fenntartható kapcsolat, másrészt, mert feleslegesen provokálja Örményországot és a világszerte, többek között Magyarországon is évszázadok óta élő örmény kisebbséget.

„A körülményeket figyelembe véve úgy érzem, indokolható az örmény kisebbség képviselőinek kérése, hogy a szándéknyilatkozatot a megfelelő jogi lépéseket betartva tegyék semmissé" – jelentette ki Balázs.

Igaz, a "baltás gyilkosként" ismertté vált Ramil Safarov kiadatása – ami mellett Orbán Viktor kormánya is kiállt – a gyöngyösi esetnél még nagyobb visszhangot váltott ki: Jereván felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatait Budapesttel, és csalódottságát fejezte ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma is. „A Safarov-ügyet semmilyen formában nem kívánom kommentálni″ – mondta erre Balázs József.