A Fidesz Navracsicsot, ő a bírókat kéri számon

2013.05.17. 13:40 Módosítva: 2013.05.17. 14:00
Navracsics Tibor szerint szakértői vizsgálat és az ügy áthelyezése miatt tartott több mint négy évig az idős embereket meggyilkoló vádlottak ügye. Négy év után pedig a vádlottak akkor is szabadulnak az előzetesből, ha még nem született ítélet. Navracsicsot szerdán Varga István fideszes képviselő kérte számon, a miniszter most az Országos Bírósági Hivataltól kérdezte, hogyan lehetne elkerülni a hasonló eseteket.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács újjáalakulásáról tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor elmondta, két hete kérdést intézett az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, hogy hány olyan ügy van, ami már évek óta zajlik és félő, hogy a vádlottak még az ítélet meghozatala előtt kiszabadulnak.

Mindez azután lett érdekes, hogy a Blikk megírtaR. Elemér és bűnbandája, akik öregeket raboltak ki otthonukban és két idős embert meg is öltek, szabadlábra kerültek, mivel letelt az előzetes letartóztatás négy éves felső határa. Négy év előzetes után automatikusan szabadul a vádlott, legfeljebb házi őrizetbe kerülhetnek. Ez egy garanciális szabály a büntetőeljárásban, a vádlottak jogait védi az, hogy ítélet nélkül (tehát amikor még nem bizonyosodott be, hogy bűnösök) nem lehetnek akármilyen hosszan börtönben.

Varga István kérte számon szerdán a minisztert a Fidesz-frakció nevében: „elég volt a bénázásból és a magyarázkodásból. Ha ilyen súlyú, élet elleni bűncselekményeket követnek el egy jogállamban, nevezetesen Magyarországon, akkor igenis vagy soron kívüliség elrendelésével, vagy az ügyek áthelyezésével, de a kérdést azonnal meg kell oldani, a tehetetlenséget be kell fejezni.″

A konkrét ügy két ok miatt húzódott el ennyire, mondta Navracsics. Egyrészt a DNS-szakértői vizsgálat nem készült el időben, másrészt az ügy közben áthelyezték a bírót. A miniszter arról is beszélt, új büntetőeljárási törvénytervezet is készül, azonban az új törvényi szabályozás csak több éves kodifikációs munka után fog megvalósulni.

Arra a kérdésre, hogy mit lehet az ilyen esetek elkerülése érdekében tenni, elmondta, rövid- és középtávon a bírósági ügyek áthelyezése jelenthet segítséget, hosszú távon pedig az újabb bíróságok létrehozása, illetve a laboratóriumi kapacitás bővítése. „Pénz kellene ehhez″, mondta. Hozzátette azt is, meg fogják vizsgálni az előzetes letartóztatás kérdéskörét, új szabályozás jöhet, de erről még most gyűjtik a tapasztalatokat.

Nem akartak odaszólni Navracsicsnak

Varga egy nappal azt követően kérte számon Navracsicsot, hogy a miniszter a trafikpályázatokra utalva egy interjúban azt mondta: nem szerencsés, ha állami pályázatok során a döntéshozók saját hozzátartozóikat hozzák helyzetbe, ami szokatlanul erős kritika volt. Az Index által megkérdezett kormánypárti politikusok arról beszéltek, hogy a két ügy nem függ össze egymással.

Egyrészt Varga az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagjaként korábban is kritizálta a bírósági reformot. Másrészt – forrásaink szerint –, ha a Fidesz-frakció oda akart volna szólni Navracsicsnak, akkor erre nem Vargát kérték volna fel. Varga a korábbi kijelentései miatt erre nem alkalmas – mondta az Indexnek egy ismertebb kormánypárti képviselő.

A politikus arra utalt, hogy tavaly szeptemberben Varga az Országgyűlésben azt mondta: a családon belüli erőszakra az jelentheti a megoldást, ha a nők elmennek szülni. Varga kijelentéséből nagy botrány lett, végül a Fidesz kénytelen volt támogatni egy népi kezdeményezést, pedig korábban ellenezte azt.