Lassan minden a helyére kerül

2013.06.13. 16:32
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megérkezett Horvátországba a nagy európai árvizeket okozó dunai árhullám, a folyó tetőzését Kiskőszegnél (Batina) csütörtök estére várják. A 100 kilométer hosszú töltést megerősítették, a gátakat éjjel-nappal ellenőrzik. Kelet-Horvátországban a folyók maximális vízállása várhatóan a rekordértékek alatt marad. (MTI)

  • Gyorsított eljárásban két év négy hónapos fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön első fokon a Győri Járásbíróság azt a fertődi férfit, aki az árvízi védekezés idején lopott és csalást is elkövetett egy szigetközi településen. A férfinál - akit azért kerestek, mert egy dunaszentpáli panzióban, arra hivatkozva, hogy az árvízi védekezésben vesz részt, a település számlájára, hitelbe ivott két sört és két fröccsöt - megtaláltak egy tűzoltózubbonyt és egy akkumulátoros lámpát.

  • A szerb katasztrófavédelem megítélése szerint nincs vészhelyzet a Duna szerbiai felső szakaszán. Az 1965-ben épült védművek koruk ellenére jól állják a nyomást. Szivárgások előfordulnak, ám ezekkel a védekezésben részt vevők megbirkóznak. A VajdaságMa hírportál ugyanakkor arról írt, hogy az elkövetkező három nap lesz. (MTI)

  • Több mint egy métert apadt a Duna Fejér megyében, ezért a hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport megkezdte a helyreállítási munkálatokat minden érintett településen.

    Kisapostagon a más megyékből érkezett mentőcsoportokat csütörtök reggeltől felváltották a székesfehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók. A településen a Duna vízszintje már a Panorámai úti ingatlanoknál épített nyúlgát alatt van. (MTI)

  • Péntektől újra járhatók a felső rakparti utak Budán, áll Tarlós István főpolgármester közleményében.  A legfrisebb intézkedések összefoglalva:

    • A Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret megnyitják péntek hajnaltól a közúti forgalom előtt.
    • Pénteken üzemkezdettől a BKK a 86-os buszokat ismét az eredeti útvonalán közlekedteti teljes hosszban.
    • A H5-ös HÉV Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér közötti újraindulásáról péntek reggel, a BKK és a BKV műszaki szakemberei által tartott helyszíni bejáráson születik döntés. Ennek nyomán vagy pénteken déltől vagy szombat hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon. A hév újraindulását követően a H5-ös jelzésű HÉV-pótló megszűnik.
    • Csütörtök reggel óta ismét használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok is az Újpesti vasúti hidat (Északi összekötő híd). A Népsziget lezárása továbbra is érvényben marad. Az egyéb lezárások változatlanul fennmaradtak a város további pontjain.
    • A Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon a Margit körút felé vezető irányban megnyitottuk a közúti forgalom számára is.
    • Csütörtök 11 órától a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra a veszélyhelyzet miatt elrendelt tilalom megszűnt, tehát a járművek ismét közlekedhetnek Budapesten.
  • Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, az egykori köztársasági elnök özvegye tiszítószert oszt pénteken Baján, Bátán és Mohácson, a Máltai Szeretetszolgálat a Baján védekező egységeket látja el enni- és innivalóval. Az áradás elvonultával a humanitárius szervezet számos helyen kapcsolódik be a takarítási és helyreállítási munkálatokba. (MTI)

  • Tart a dunai árhullám tetőzése Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, az apadást péntekre várják. A vízszint stagnál, Dunaszekcsőnél 977, Mohácsnál 964 centimétert mérnek, az 1965-ben regisztrált rekordvízállás 992, illetve 984 centiméter volt. A folyón pénteken már várhatóan megkezdődik az apadás. (MTI)

  • A Margitszigeten a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a fővédmű homokzsákjainak elbontásán. A helyreállítási munkákban részt vevő szakembereken kívül más továbbra sem léphet be a szigetre, mert ott sok munkagép dolgozik. Emellett a park belső területeinek megközelítése fokozott balesetveszéllyel jár, elsősorban a fellazult gyökérzetű fák, valamint a pangó vizek okozta talajsüllyedés miatt.

    Dolgoznak még a Batthyány téren, a Bem rakparton, a Margitszigeten, a Váci úton, a III. kerületi Római-parton, továbbá az Erzsébet híd és a Lánchíd pesti hídfőjénél.

  • Veszélybe került a szennyvíz biztonságos elvezetése az árvíz miatt Mohácson, ezért a település polgármestere a vezetékes ivóvíz használatának korlátozására kéri a város és a közeli Lánycsók lakosságát. Szekó József (Fidesz-KDNP) a probléma okaként azt jelölte meg, hogy a felszín alatt áramló Duna-víz a városi szennyvíz-végátemelő előtt kimosta a földet az úttest, a járda, a szomszédos ingatlan és a különböző közművezetékek alól, ennek következtében károsodott a Mohács szennyvizét a városi végátemelőbe juttató szennyvízcsatorna.(MTI)

  • Dunaszekcsőn búvárok is részt vesznek az árvízi védekezésben. A Mecsek Mentőcsoport a fóliázás megerősítését végzik. (bama.hu)

  • A német szövetségi kormány és a tartományok összefogásával 8 milliárd eurós újjáépítési alapot hoznak létre az árvíz okozta károk felszámolására, jelentette be csütörtökön a német kancellár. Angela Merkel elmondta: Az adókat nem emelik, és nem vetnek ki új adókat, de előfordulhat, hogy pótköltségvetést kell készíteni, mert az újjáépítési alap miatt nagyobb államháztartási hiánnyal kell számolni - mondta a kancellár. (MTI)

  • Egy hét árvízi védekezés után otthon vannak a somogyi katasztrófavédelmisek. Előbb Győrújfalunál, majd Bács-Kiskunban segítettek. (katasztrofavedelem.hu)

  • A pénzügyi felügyelet azt tanácsolja az árvízzel érintett ingatlanok károsultjainak, hogy amennyiben rendelkeznek lakásbiztosítással, minél hamarabb jelentsék be a biztosítónál a kárt, hogy anyagi segítséget kaphassanak a helyreállításban. Fontos, hogy a kárszakértő megérkezéséig dokumentálják, és lehetőleg fotóval, videóval rögzítsék a károkat. Bizonyos szolgáltatóktól lehetőség van egyszeri gyorssegély igénylésére is. (MTI)

  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatóságának közlése szerint 880 hektár mezőgazdasági területet, illetve két horgásztavat öntött el az árvíz a megyében. A vadmentéssel érintett terület nagysága megközelíti az 1700 hektárt. Rácalmáson a Nagy-szigetet teljesen ellepte a Duna, az ártéren rekedt vadakat csónakokkal menti a helyi vadásztársaság. (MTI)

  • Három centimétert apadt a Duna a Tolna megyei Bátánál, a folyó vízállása csütörtök este 778 centiméter volt. A községben 90-100 lakóházat veszélyeztet az árvíz. A település ártéri részét védő, 2500 méter hosszú, ideiglenes gátnál csütörtökön több mint kétszázan vettek részt a védekezésben. (MTI)

  • Győr-Moson-Sopron megyében már csak három településen van árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás vagy tevékenység. Mecséren, Zselykepusztán és Gönyűn visszabontási munkálatok folynak és a homokzsákokat ürítik. A többi, védekezésben már nem érintett településen figyelőszolgálatokat működtetnek az árvízi jelenségek miatt. Győrújfalura ezeregyszáztizenegy ember települt vissza. (katasztrófavédelem)

  • Bírálta az Európai Unió katasztrófavédelmi intézményeinek hatékonyságát Áder János az M1 Az este című műsorának adott csütörtöki interjújában. Az államfő a közép-, a kelet- és a délkelet-európai országok államfőinek csütörtökön véget ért pozsonyi csúcstalálkozóján hárompontos javaslatcsomagot terjesztett elő a jelenlegi, szerinte bürokratikus rendszer javítására. (MTI)

  • Ma szinte csupa jó hírünk volt. A teljesség igénye nélkül:

    • Nem dönt rekordot a Duna az ország déli részén, és a volt Jugoszlávia területén sem.
    • Budapesten is megkezdődtek a helyreállítási munkák.
    • Péntektől járható a budai felső rakpart.
    • Akit kár ért az árvíz idején, mielőbb jelentse!
  • A tegnapi tetőzés után ma már csökkent a Duna vízszintje Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, a szakemberek lassú apadásra számítanak. (MTI)

  • A tetőző vízálláshoz képest tíz centimétert apadt a Duna Bátánál, a folyó vízszintje ma reggel 772 centiméter volt. Éjszaka több mint száz katona, hatvan katasztrófavédelmi és húsz vízügyi dolgozó vett részt a védekezésben. (MTI)

  • Várható időjárás a Duna magyarországi szakaszára holnap reggelig:

    Napos idő lesz, csak kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem várható. A hőmérséklet délután 26, 28 fok körül, késő este 19, 23 fok között várható (hűvösebb az északnyugati területen, melegebb a déli szakaszokon). Az éjszaka második felében a Győrtől nyugatra eső szakaszon lehet több gomolyfelhő, és egy-egy zápor előfordulhat. (OMSZ)

  • Közúton továbbra sem lehet eljutni Pilismarótra, Dömösre és Kisorosziba. Az 1-es, a 2-es, a 6-os, a 10-es és a 11-es úton is találkozhatunk még lezárással. (Útinform)

  • Bajáról jelentkezik A hely című műsor ma tizenegy után néhány perccel. Farkas Erika műsorvezető akkor járt a gátakon, amikor a folyó épp tetőzött. (MR1-Kossuth)

  • A Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDi) szerint az árvíz igazi nyertese Orbán Viktor. (444.hu)

  • „Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. Szerinte az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani. Nem zárható ki, hogy Magyarország európai uniós forrásokat is megszerez majd a kárelhárítás költségeire. (MTI)

  • ... a Budapesti Közlekedési Központ árvízi térképét (pdf)>>>

    A H5-ös HÉV ma déltől vagy holnap hajnaltól közlekedhet a teljes szakaszon. (BKK)

  • Orbán elmondta, holnap még felkeresi azt a területet, ahol a dunai árhullám elhagyja az országot. Figyelni kell emellett a szerbiai folyószakaszra is, mert ha ott baj van, a domborzati viszonyok miatt a víz visszafolyik Magyarországra. (MTI)

  • Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót egy olyan felmérés elkészítésére utasította, ami ismerteti a Duna menti épületek, építkezések jogi helyzetét.

    Mindent megvédtünk, amit lehetett, de át kell gondolnunk, hogy mi az, amit érdemes megvédeni a jövőben. Az érintettekkel le kell ülni, meg kell egyezni, hogy nekik is jó legyen, meg az országnak is

    – mondta Orbán.

  • Ma hajnalban szárazra került a budai felső rakpart, fertőtlenítés és kárelhárítás után délután ismét megnyit az A38 hajó. Az Anima Sound System ma esti koncertje technikai okok miatt elmarad. (A38)

  • Most jól jött volna Bős-Nagymaros

    Nagyobb védelmet adott volna, állítja a BME oktatója. Szerinte nem kizárt, hogy majd környezetvédők kérjék a vízlépcső építését. Kell? Nyilas Gergely cikke