Lassan minden a helyére kerül

2013.06.12. 20:09
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hanga Zoltáné, a Fővárosi Állatkert szóvivőjéé a szó:

    Árvízből mentett hódkölyköt nevelnek a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. Az idén tavasszal született apróságot valószínűleg az árvíz szakította el az őt nevelő szülőktől. Az állatot szombaton találták a Rába mellett, és először Győrbe, a helyi Xantus János Állatkertbe vitték. Ott azonban az árvízi védekezés feladatai miatt nem tudtak róla gondoskodni, így került vasárnap a Fővárosi Állat- és Növénykertbe.

    Mivel az állat fejlettsége alapján éppen abban a korban lehet, amikor a kis hódok már némi szilárd táplálékkal is próbálkoznak, ezért mindjárt az első este kecsketejet, illetve rágcsálóknak való szilárd takarmányt is kínáltak neki. Ezek közül azonban inkább a szilárd táplálék nyerte meg a tetszését, így például a kifejezetten rágcsálóknak készült tápból egészen sokat evett. A kicsi állapota jó, de a gondozók még nem nyugodtak meg teljesen, hiszen ahhoz legalább egy héten át kellene rendesen táplálkoznia. Addig azonban még az állatkerti munkatársak közül is csak azok láthatják, akik a kis hód pótmamájává szegődtek.

  • Tolna megyében továbbra is 3 árvízvédelmi szakaszon rendkívüli készültség van érvényben, közölte a megyei katasztrófavédelem. Bátán folyamatosan figyelik és erősítik a gátakat.

  • A Duna áradása Bajánál befejeződött, lassan apadás kezdődött meg, a vízállás jelenleg stagnál, közölte reggel Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem. A Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán 134 km hosszan van rendkívüli árvízvédelmi készültség. Az elkövetkezendő napokban lassú ütemű apadás várható. A  mentőcsoportok búvárai továbbra is a szivárgások megakadályozásában vesznek részt. A megyében 141 embert telepítettek ki, több utat és hidat zártak le.

  • Bátánál tovább tart a dunai árhullám tetőzése, a településen éjszaka csaknem háromszázan védekeztek az ár ellen - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Boros Brigitta elmondta: csütörtök reggel 781 centiméter volt a folyó vízszintje Bátánál, ami megegyezik a szerda reggel óta tartó tetőző vízállással. A vízszint 40 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást. (MTI)

  • Az eseményt a kormany.hu körülbelül 9 órától élőben közvetíti.

  • A győri börtön udvarán négy napon át több tízezer homokzsákot töltöttek meg. Váltott műszakban negyvenhat önkéntes dolgozott. Most a zsákok ürítésében segítenek. (MTI)

  • A fiatal állatoknak, ez nagyon furcsa lehet
  • Így győztük le az évszázad árvizét

    Sorra dőltek meg a rekordok, Magyarország minden lakójára jutott egy homokzsák,  emberéletben nem esett kár, és óriási kitelepítések sem voltak. Összefoglaló

  • Tegnap még nem tudtam, milyen nap van

    Tavalyra száradt ki a ház az előző árvízből Nagymaroson, most kezdhetik elölről. Hudák Hajnal riportja


  • A gyalogosok és a kerékpárosok ismét használhatják az Újpesti vasúti hidat. A Népsziget zárva marad. Egyelőre máshol sincs változás. (BKK / Facebook)

  • A kerékpárút-építők előbb összevágták, majd előzékenyen leaszfaltozták egy csongrádi tanya bejáróját. Azóta ott megáll, tóvá gyűlik az esővíz.

    Lazán kapcsolódó hír Csongrád megyéből>>>

  • Lassul a vízszint emelkedésének üteme Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, amely azt jelzi, hogy a folyó hamarosan tetőzik. Reggel Dunaszekcsőnél 978, Mohácsnál 965 cm-t mértek, ez egyelőre elmarad az 1965-ös rekordtól. (MTI)

  • Egyre nagyobb területen jön fel a belvíz Tahitótfalun. Alsó-Káposztáson legalább 50-60 hektáron tört fel, és körülbelül száz házat érint. Van, ahol küszöbig áll a víz. A károkat még nem tudták felmérni. (MTI)

  • Legalábbis az első becslések szerint. A kormány egy nyolcmilliárd eurós újjáépítési alap felállítását tervezi, amelyet fele-fele arányban töltene fel a szövetségi kormány és a tizenhat tartomány. Angela Merkel kancellár ma egyeztet erről a tartományi miniszterelnökökkel. (MTI)

  • Várható időjárás a Duna magyarországi szakaszára holnap reggelig:

    Napos idő várható, csak kevés gomoly-, fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem valószínű. A hőmérséklet délután 25, 27, hajnalban 11, 14 fok között várható. (OMSZ)

  • Felsorakoztak, most a Himnusz szól, lehet hallani Orbán hangját, viszonylag tisztán énekel.

  • Hende Csaba honvédelmi miniszter méltatja a tartalékosokat. „Tartalék nélkül nincs hadsereg. Most már van. Igazi honvédek szolgának benne. Nem fogatlan oroszlánok gyülekezőhelye”.

  • Bár a veszély még nem múlt el teljesen, lassan vége az első sikeres éles műveletnek. Ez csak a munka kezdete, mondja Hende.

  • Légifotók: vízben áll a Csepel-sziget és környéke

  • Katonai erényekre békeidőben is szükség van, mondja a miniszterelnök. „Magyarország kiáll magáért és polgáraiért. Csak az az ország lehet erős, amelyiknek magabiztos hadserege van” – tette hozzá Orbán, aki szerint a rendszer kiválóan vizsgázott.

  • Orbán felidézte az első kormányülést 2010-ből. „Megkérdeztem Hende Csabától, hány önkéntesünk van, azt felelte, tizenhét. Most 4700-an vannak”.

  • Az Európai Beruházási Bank (EIB) kész pénzügyi támogatást nyújtani az európai árvízkárok megtérítéséhez. (MTI)

  • A belügyminiszter a Duna alsó szakaszára hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításához is a parlament hozzájárulását kéri. Pintér Sándor határozati javaslata alapján az erre vonatkozó kormányrendelet hatálya július 19-éig tart majd, és a kormány az intézkedéseiről az Országgyűlés ülésén tájékoztat. (MTI)

  • Bár Budapesten alacsony a vándorpatkányok száma, a dunai árvíz miatt elképzelhető, hogy előbújnak a csatornákból  és megjelennek a fővárosi lakosok környezetében, írja a Pénzcentrum.hu. Jellemzően a közép-, és dél-budai területeken jelenhetnek meg, ahol a védekezés miatt lezárták a csatornakiömlőket. Ilyen terület lehet többek között a Batthyány tér és környéke, ahol a szivárgások miatt a társasházakba is betört a víz. Ezzel együtt továbbra sem kell patkányinvázióra számítani Budapesten, hiszen az irtások folyamatosak - mondta el a Bajomi Dániel, a fővárosi mentesítésért felelős Bábolna Bio Kft. igazgatója. A cég a fenntartási szerződés megkötését 2012 szeptembere helyett, csak idén márciusban tudta megkötni a Fővárosi Önkormányzattal. A patkányok viszont nagyon gyorsan szaporodnak; felmérések szerint irtás nélkül alig néhány év alatt újra több millió példányból álló populációról beszélhetnénk.

  • Olvasónk ezt írta:

    Itt a 65-ös árvízkor volt egy buzgár, a sárga ház elődjének eleje akkor le is rogyott.
  • Hiába zárták le a Dunai árvízszint alá kerülő csőhálózat végpontjait a bajai Petőfi-szigeten, ezek az elzárások a nagy nyomás miatt megsérültek és a Duna vize betört a szennyvízhálózatba, jelentette az Országos Műszaki Irányító Törzs. A sziget védelmére vezényelt erők lokalizálják a szennyvízhálózat földfelszíni elemein keresztül a Petőfi-szigetre feltörő, a csőhálózatban maradt szennyvízzel keveredett Kamarás-Duna vizét. A vízoldali csővégek elzárását búvárok segítségével próbálják helyreállítani  A vízügyi irányítók megtették az egészségügyi megelőző intézkedéseket.

  • Folyamatosan költöznek vissza otthonaikba azok az emberek, akiket egy vízbetörés miatt vasárnap kitelepítettek Szigetmonostor horányi részéből. 162 embernek kellett elhagynia otthonát, többségük rokonokhoz, ismerősökhöz ment. (MTI)

  • Pénteki légifotó az almásfüzitői vörösiszap-tározóról. A tározó falai méterekkel magasabbak a vízszintnél, nem kell attól tartani, hogy a vörösiszap érintkezne a folyóval.

  • De mi lesz a hangyákkal?!
  • Csatornába hajtott egy autó Szombathely és Beled között. (kisalfold.hu)