Poltnak válaszolnia kell trafikügyben

2013.06.10. 11:38

A kormány minden napirend előtti felszólalási lehetőségét az árvíznek szenteli, az ellenzék a földtörvényt veszi célba.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • De egyetlen szocialista olvasónk se kapjon a szívéhez, mert csak a tavaszi ülésszaknak van vége. Hallotunk azonban olyan pletykákat is, lehet, hogy két hét múlva össze fogják trombitálni még egy rendkívüli ülésre a Tisztelt Házat. A nap végére ez is ki fog derülni!

  • Akkor mindenképpen kövesség a napirend előtti felszólalásokat! Először Pintér Sándor fogja méltatni a kormány árvízteljesítményét, utána Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő, egyben komáromi kormánymegbízott fogja méltatni a kormány árvízteljesítményét, harmadik kormánypárti felszólalóként pedig Harrach Péter fogja méltatni a kormány árvízteljesítményét. Mi nagyon reménykedünk abban, hogy a végére megérkezik majd maga Orbán Viktor is gumicsizmában, kezében egy elsodort ház alól kimentett kisdeddel! Előzetes értesülésünk szerint azonban lesz egy képviselő, aki el akarja rontani a büszkeséget: ez Magyar Zoltán, aki a földtörvény radikális átírása ellen "Új földtörvény: az oligarcha tollba mondta, a kormány megírta, a Fidesz megszavazza, az ország pedig megszívja!" című felszólalásával tüntet

  • A szocialista interpellációk természetesen a kormány kétes ügyeit feszegetik. Harangozó Tamás az adóhivatal fideszes érintettségű ügyekben való engedékenységét, Burány Sándor azt kérdezi: „Mi jöhet még a földmutyi és trafikmutyi után?”, Gúr Nándor pedig a hároméves csúcson lévő munkanélküliséget fogja a kormány fejéhez vágni.

  • A Jobbiktól Bertha Szilvia és Sneider Tamás egyaránt Soltész Miklóst fogják tűz alá venni. Bár a kormánypárti öninterpellációk általában tökéletesen érdektelenek szoktak lenni, mi azért most kivételesen kíváncsiak vagyunk arra, hogy Wittner Mária miről is akarja interpellálni Navracsics Tibort.

  • Pintér Sándor szakszerűen foglalja össze az árvízről szóló információkat, de a képviselők arcát elnézve ők már mindent tudnak az Index percről-percre tudósításából. A belügyminiszter mindenkinek megköszöni a munkát, és „örömmel mondja”, hogy nagy a nemzeti összefogás.

  • Mindenféle PR-tevékenység nélkül dolgozott a gátakon, és biztosította a politikai szélcsendet a kormánynak – reagál Pintér felszólalására Harangozó Tamás, aki azért jól odaszúr a „magamutogató” Orbánnak.

  • Az Orbánt támadó szavakra egy emberként hördül fel a Fidesz-frakció: „Te hol voltál?"

  • fogaljuk össze egy mondatban Vona Gábor és Rogán Antal két-kétperces reakcióit.

  • a Duna vonalán dolgozók, és nem is mentek el aludni addig, amig fennállt a veszélyhelyzet - mondja el Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő, egyben komáromi kormánymegbízott. Czunyiné szerint mindenkit meglepett a Duna ereje. A képviselőnő számára "megható" volt a nyugalom és kitartás, ami a gátakon volt tapasztalható. „Magyarország jól vizsgázott" − foglalja össze eddigi tapasztalatait.

  • Magyar Zoltán a kormány földpolitikájáról beszél, mely a családi gazdaságok helyett a nagybirtokokat erősítené. Azért "könyörög", hogy a szavazás elhalasztásával nyert pár nap haladékot használja ki a kormány a törvénytervezet átgondolására. A jobbikos képviselő szerint egyértelmű, hogy „ezt önökkel az oligarchák íratták meg", bizonyítékul három nevet említ a milliárdos agrártámogatásokat elnyertek névsorából: Nyerges, Csányi, Leisztinger.

  • Fazekas Sándor szerint Magyar nem olvasta el a törvénytervezetet, vagy ha elolvasta, nem érti. Az agrárminiszter hasára ütve azt mondja: volt ám itt „széleskörű társadalmi egyeztetés" , amit következő tagmondatában saját maga leplez le. Ugyanis azzal is büszkélkedni kezd, hogy: „sőt, még most is érkeznek a javaslatok” . Könyörgöm, egy bizottsági és plenáris szinteken átment, végszavazás előtt álló tervezethez hogy a búbánatban csaphatnak még hozzá akármit is?

  • méghozzá Harrach Pétertől. Olyannyira általános, hogy szóról-szóra elismétli Pintér Sándor húsz perce elmondott beszédét. Lapozzunk!

  • de csak Soltész Miklósig, aki Harrachnak válaszol. Méltatja a Nemzeti Adományvonal és a Nemzeti Számlaszám létrehozását, és karitatív SMS-küldésre biztatja a képviselőket is.

  • Ezt jól beosztotta a kormány, Soltész már a konyhásoknak köszöni meg a segítséget.

  • Talán a konyhások említése teszi, de Soltész Miklós háta mögött sorra slisszolnak ki fideszesek a teremből. Erről eszünkbe jut, hogy a védelmi munkákat "vezető" Orbán Viktor is biztos éhes már a gáton (az Alkotásért köszönet és tisztelet Sailorripley-nek!).

  • Mi ezzel a nagyszerű számmal szeretnénk csatlakozni a ma elhangzott rengeteg köszönetnyilvánításhoz!

  • Harangozó Tamás a fideszes kötődésű KSE Kft. ügyében bukdácsoló adóhatósági nyomozásról interpellálja a nemzetgazdasági minisztert. Varga helyett államtitkára, Cséfalvay Zoltán válaszol, méghozzá az ilyen ügyek esetére bekészített panelekkel: „folyamatban lévő ügy", „ha van valami információja, akkor tegyen feljelentést", ésatöbbi, ésatöbbi.

  • Elég örömtelen életük lehet. A "humor" forrása az, hogy Bertha Szilvia Budai Gyula helyett Gyulai Budát mond, miközben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról interpellál. A jobbikos képviselőnő meg is sértődik azon, hogy miközben egy nyelvbotlásán az egész Fidesz-frakció kárörvendően felkacag, "350 ezer embert vágnak el a munkavállalás lehetőségétől".

  • „Először is visszautasítom azt, hogy a kormány hazug és megtévesztő propagandát folytat” − indítja válaszát Soltész Miklós, és mi nem értjük, ezen miért nem nevet senki. A szociális államtitkárnak természetesen más adatai vannak, mint Bertha Szilviának, szerinte a megváltoztatott munkaképességűek foglalkoztatásában óriási előrelépés történt.

  • Az '56-os szabadságharcos néni egy szimpla kormánypárti önintepellációt olvas fel. Nem is közvetítjük.

  • Burány Sándor a földmutyi és a trafikmutyi után a felszámolói jogosultságra kiírt pályázat átírását sérelmezi. Az újfajta kiírás alapján az MSZP-s képviselő szerint kizárták az elbírálás folyamatából a szakmai szervezetek képviselőit, és az objektív kritériumok helyett a szubjektív kritériumokat helyezték előtérbe. Burány olvasatában a pályázat kifejezetten a frissen alakult cégeknek kedvez: „Hogyan fogják távol tartani a friss koncra éhes fideszes háttérembereket?"

  • Rétvári Bence szenvtelen jogi szöveg felolvasásával tudja le a Buránynak adott válaszát. Az ilyen sablonok hallatán mindig megszólal bennünk egy riasztócsengő, hogy az üggyel valami nagyon nincs rendben.

  • Sneider Tamás két héttel ezelőtthöz hasonlóan most is a szociális szférában dolgozók alacsony bérét sérelmezi, neki Soltész Miklós két héttel ezelőtthöz hasonlóan most is a kormány teljesítményének méltatásával válaszol.

  • a mai ülésről: Kövér László ma egyetlen interpellációt sem dobott vissza, és egyetlen szocialista képviselőt sem utasított rendre. Mi lehet a Házelnök Úrral?

  • „Azt is mondhatnám, hogy kint a folyosón majd megbeszéljük az adatokat” − monta a jobbikos Sneider Tamás, aki úgy viccelődik egyik képviselőtársa korábbi durva mondataival, mint Gyurcsány a „hazudtunk reggel, éjjel meg este" − vel.

  • Mondja Gúr Nándor, amire Czomba Sándor szokatlan vehemenciával reagál. Ezt a kormánypárti többség nagy tapssal hálálja meg, és parázs fújolás fogadja a szocialista képviselő hasonlóan vehemens viszontválaszát is.

  • Czomba Sándor brutális elmúltnyolcévezésére, kocsmai vitákat idéző válaszkiabálás Gúr Nándortól. Felpezsdült az Országgyűlés egy pillanatra.

  • Vágó Sebestyén a gyógyászati segédeszközök szegényes kínálatáról interpellálja az egészségügyi kormányzatot. A mozgássérülteknek például egy év alatt tönkremegy a tolószékük, amit azután hosszas procedúra és nagy költségek - melyek egyaránt terhelik a rászorulót és az államot - után lehet csak pótolni. A jobbikos képviselő jogos kérdése az, hogy miért ilyen silány termékeket vesz jegyzékbe az egészségügyi kormányzat?

  • Érezhető, hogy a fideszes képviselőknek komoly bajuk van azzal, hogyan is nevezzék a szocialista kormányzás időszakát. Nem Czomba Sándor  az egyedüli, akinek a száján kicsúszik az "elmúltnyolcév", holott abból három már a Fideszé. Bár mi nem dolgozunk a Századvéghez hasonló tarifákkal, de van javaslatunk az új címkére: "Azanyolcév". Köszönjük.

  • Vágó Sebestyén jobbikos képviselő szerint a gyógyászati segédeszközök jegyzékbe vétele mögött is Fideszes mutyi van. Megígérte, hogy legközelebb konkrét tényekkel, konkrét kérdésekkel fog érkezni a parlamentbe, amikre konkrét válaszokat, konkrét magyarázatokat vár majd.