Még idén bezár a józsefvárosi kínai piac

2013.06.16. 12:02

Ezúttal tényleg véget érhet a nagy túlélőnek tartott józsefvárosi Négy Tigris Piac piac története. Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester vasárnap bejelentette, hogy a bérleti szerződés felmondására kérik a terület két tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságát.

Az önkormányzat szerdán határozott erről, Kocsis szerint „nyomatékos kérésük” a 150 napos felmondási idő leteltével teljesülhet, vagyis a piac öt hónap múlva zárhat be. A piacot a két tulajdonostól a Komondor Kft. bérli, becslések szerint négyszáz árus működik a területen.

DEGER20050727061
Fotó: H. Szabó Sándor

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya szerint csak az elmúlt fél évben kétszáz bűncselekmény történt a piacon, de az esetek nagy része rejtve marad. „Házon belül” intézik el az ügyeket, a testi sértés mellett, a lopás, az önbíráskodás, a kábítószerrel való visszaélés is gyakori. Ráadásul sokszor előfordul, hogy mire kiérnek a rendőrök, a piacon már rég tudnak az érkezésükről, sorolta a rendőrfőkapitány.

Eszközeik végesek, a piaccal kapcsolatos problémákat már nem ezekkel tudják kezelni – mondta Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgatója. Eddig is napi rendszerességgel tartottak ellenőrzéseket a piacon, évente 50-100 millió forint értékben foglaltak le problémás árukat. Sokszor találkoznak fiktív számlákkal, szállító levelekkel, hamis árukkal, a ruhákat a piac területén hamisítják: márkajelzés nélküli pólókat hoznak be, amikre a piacon, konténervarrodákban kerülnek fel a hamis márkák. Demeter szerint embertelen körülmények között dolgoztatják a munkásokat, még vécére sem mehetnek ki a konténerből, ha a hatóságok éppen ellenőrzéseket tartanak.

Évi 15 milliárd forint adókiesés

Kocsis Máté hozzátette, hogy az önkormányzat jó ideje be akarja zárni a piacot, már csak azért is, mert becslések szerint évi 15 milliárd forint adókiesést okoz az államnak. Emellett a piac "bűncselekményi gócpont" is, sok lopott áru itt talál vevőre. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megkapta a Ludovika épületét és hozzájuk kerül az Orczy park is. Itt tehát a kerületi önkormányzat elveszti a kezelési jogát, de azt továbbra is fontosnak tartják, hogy a kerületi lakóinak elég zöldterület álljon rendelkezésére pihenni, sportolni. Éppen ezért a józsefvárosi piac területére sport- és szabadidőparkot terveznek, ami részben kiváltja, illetve kiegészíti az Orczy parkot.

Kocsis elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a piacon kapható olcsó áruk sok kispénzű embernek jelentettek segítséget. Azt szeretnék, ha ezeket továbbra is a kerületben árulnák, ezért azoknak az árusoknak, akik betartják az adó- és vámszabályokat kedvezményesen kínálnak üres önkormányzati üzlethelyiségeket. Enyhítenek az adminisztrációs költségeiken, és beszámítják a felújítási költségeket a bérleti díjba. Körülbelül száz ilyen üzlethelyiséget tudnak biztosítani.

DSZZS20090404019
Fotó: Szigetváry Zsolt

A piaccal szemben található hatalmas raktárépületeket nem érinti a felszámolás, ami Kocsis szerint nem jelenti azt, hogy ott minden rendben van, de a problémák sokkal kisebbek, mint a bódévárosban.

Más tervek is voltak vele

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a józsefvárosi piac hasznosításáról több elképzelés versengett egymással. Az egyik terv szerint a Vidámpark került volna a bódéváros helyére. De volt olyan ötlet is, hogy a Combino villamosok számára kocsiszínt alakítanak ki a piac helyén. A legmerészebb elképzelés pedig az volt, hogy magántőkéből “luxus china town” épüljön a bódéváros helyén, olyanféle, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. Kocsis Máté korábban úgy nyilatkozott, hogy nyolcezer kínai ember él csak a VIII. kerületben, úgyhogy a budapesti kínai negyednek biztosan meglett volna a lakossága.