Megrendült a bizalom az AB elnökében

2013.08.15. 10:10 Módosítva: 2013.08.15. 10:11

Visszahívják Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét a Velencei Bizottságból, döntött szerdán a kormány, írja a Népszabadság. A lap szerint a döntés hátterében „bizalomvesztés” áll.

Paczolay helyett valószínűleg az a Székely László lesz a Velencei Bizottság magyar tagja, akit Áder ombudsmannak jelölt. A Velencei Bizottság az európai alkotmányosság felett őrködő tanácsadó és véleményező testület.

A Velencei Bizottság magyar póttagja, Trócsányi László párizsi nagykövet a lap információi szerint visszalépett attól, hogy elfoglalja Paczolay helyét.

Az AB elnökét 2011-ben választotta újra a jelenlegi parlament, vagyis akkor még megvolt Paczolay iránt a bizalom. Azóta viszont az elnök bocsánatot kért az azeri baltás gyilkos kiadásának következményei miatt, a Velencei Bizottság pedig a magyar Alaptörvény negyedik módosítását bíráló határozatot hozott.

A negyedik módosítás alkotmánybírósági felülvizsgálata után Orbán és Paczolay megbeszélést tartottak és ezután közös sajtótájékoztatón foglalták össze a helyzetet. A miniszterelnök szerint „az alkotmányosságról szóló viták kora lezárult” az Alkotmánybíróság döntése után.