Rokona elhunyt, szomorú szmájli

2013.08.16. 07:31
Sem jogszabály, sem az orvosi etikai kódex nem rendelkezik tételesen arról, hogy nem szabad sms-ben értesíteni az elhunyt beteg hozzátartozóját a halálhírről. Az emberi méltóság tiszteletével nem fér össze ez a gyakorlat. Csak 1999 óta kerülnek ki olyan orvosok a magyar egyetemekről, akik tanulták, hogyan lehet kíméletesen közölni a halálhírt.

Nem most, az elhunyt koraszülött csecsemők esetében fordult elő először, hogy a miskolci megyei kórház sms-ben értesítette az elhunyt beteg hozzátartozóját a halálhírről. Három éve már bejárta a sajtót egy hasonló eset, miután a Tékozló Homár blogon valaki a következő történetet osztotta meg:

Szóval az történt, hogy kórházba került szegény nagypapa. Ott kezelték, és a család rendszeresen látogatta. Kezdett egészen jól lenni az öreg, ezt a látogatás alkalmával meg is jegyezték. Aztán egy nap ül otthon a család, csipog a mobil, hogy sms jött. A kórház valami »Ezúton értesítjük, hogy XY ,szül., an., a mai napon elhalálozott« üzenetet küldött. Mondanom sem kell nagy volt a döbbenet. Aztán telefon a kórházba, ahol persze senki nem vette fel a telefont. És mivel nem volt ügyfélfogadási idő sem, ezért hirtelen azt sem tudták, hogy ez most vicc, vagy mi? Sajnos nem vicc volt...

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház honlapján nem sikerült megtalálnunk sem a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), sem a házirendet. Több más kórháznál ezekből a dokumentumokból lehet megtudni, mi az értesítés menete halálesetkor.

Telefon, távirat

Az Országos Onkológiai Intézet szmsz-e szerint például a fekvőbetegosztályok három órán belül kötelesek értesíteni a hozzátartozót telefonon vagy táviratban. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában az a szabály, hogy az orvosnak telefonon kell megkeresnie a hozzátartozót, és hétvégén, illetve ha az illető nem érhető el két órán belül, táviratot kell feladnia.

A telefon vagy a távirat az értesítés általános módja az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület szerint is. „Kórházban, klinikán bekövetkezett halálesetkor az illetékes osztály a bekövetkezett halálesetről táviratban vagy telefonon értesíti az elhunyt legközelebbiként megjelölt hozzátartozóját” – olvasható a honlapjukon közzétett tájékoztatóban.

Míg a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló rendeletben például benne van, hogy halálesetkor a rendőr az értesítést „megfelelő körültekintéssel és tapintattal teszi meg”, arra nincs jogszabály, hogy a kórházaknak, orvosoknak hogyan kell közölniük a halálhírt.

A tájékoztatás hiánya a gyakori panasz

Nem valamilyen konkrét részletszabályt, hanem az emberi méltóságot sérti, ha halálhírt sms-ben közölnek, mondta az Indexnek Kovácsy Zsombor ügyvéd, egészségügyi szakjogász. Erre a témára részletesen az orvosi etikai kódex sem tér ki, ugyanakkor a betegekkel való kapcsolattartás általános elvei közé tartozik az emberi méltóság tisztelete, ebből vezethető le, hogy a tragikus hír közlésére az sms nem jó megoldás.

Kovácsy szerint elég gyenge a tájékoztatás kultúrája Magyarországon. Azt, hogy egy kórház sms-ben tartja a kapcsolatot a betegekkel, tájékozatja őket a tudnivalókról, laboreredményekről,  önmagában felhasználóbarát és előremutató kezdeményezésnek tartja. Ami Miskolcon történt, az viszont szerinte átgondolatlan túlkapás lehetett. Hasonló esetről nem hallott még. Szerinte inkább épp az ellenkezője az, amire sokan panaszkodnak: hogy nem tájékoztatják őket beteg hozzátartozójuk haláláról, csak üresen találják az ágyat, amikor bemennek látogatni.

Sokáig nem tanították

A miskolcihoz hasonló esetekben az értesítés kíméletesebb módja lehetne Kovácsy szerint az, ha tájékoztatják az elhunyt hozzátartozót arról, hogy valamilyen fontos ok miatt szeretnék, ha befáradnának, és a kórházban személyesen közölnék velük a halálhírt.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetében oktatják az orvosi kommunikáció tantárgyat, amelynél a vizsgatételek között szerepel a halálhír közlése. A most praktizáló orvosok többsége viszont még nem kapott ilyen képzést. Csak 1999-ben végzett az első olyan generáció, amely már tanult orvosi kommunikációt, olvasható az orvosi kommunikációt oktató Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet munkatársa 2004-es, A búcsú méltósága című tanulmányában.

„Ez nonszensz. Ilyet nem is hallottam még” – mondta az Indexnek az sms-ben közölt halálhírről egy tüdőgyógyász, aki korábban a Semmelweis Egyetem klinikáján dolgozott, ma pedig már külföldön praktizál. Amikor ő járt egyetemre, tanult ugyan pszichológiát (abban az időben még nem volt orvosi kommunikáció tantárgy), de szerinte az a gyakorlatban nem volt hasznosítható, az orvosok élesben, a gyakorlottabb kollégáktól tanulják meg, hogyan közöljék a halálhírt.

Sokszor nem is kell mondani semmit

A legfigyelmesebb, legkíméletesebb orvosok már napokkal előre elkezdik felkészíteni a kritikus állapotban lévő betegek hozzátartozóit arra, hogy bekövetkezhet a legrosszabb, és ilyenkor meg tudják kérdezni, hogy ha ez megtörténik, hogyan szeretnének értesítést kapni. Általában azt mondják a rokonok, hogy hívják őket bármikor, mondta a tüdőgyógyász. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos, aki a kapcsolatot tartja a családdal, éppen nincs bent. Ilyenkor az ügyeletes telefonál, ezért neki is el szokták előre mondani, mit beszéltek meg a családdal.

„Nekem az a tapasztalatom, hogy ha a kórházból hívnak valakit, akinek a családtagja kórházban van, már nem is kell sokat mondani. A legtöbbször azelőtt megkérdezik, hogy meghalt-e, mielőtt kimondhatnám” – mesélte. Az is gyakori, hogy miközben ő még tartaná a vonalat, a hozzátartozók csendesen leteszik a telefont. A legjobb az lenne szerinte, ha a kezelőorvos el tudná mondani a hozzátartozóknak, hol kaphatnak pszichológiai segítséget a gyász feldolgozásához, de ennek egyelőre nincs realitása Magyarországon.

Az orvos szerint a gyereküket elveszítő édesanyák évtizedek múlva is minden mozzanatára emlékezni fognak a tragédiának, „minden apró kis szó és gesztus számít" abban, hogy milyen lesz az emlék, hogy figyeltek-e rá, hogy legalább próbálkoztak-e.