Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Szőcs: Inkább ellenszenves hencegő leszek

2013.08.21. 14:09
Követte az Operaházban zajló folyamatokat, ázsiai körúton volt, karmesterrel konzultált New Yorkban, 1956-os emlékmű tervét vetette fel a lengyelországi Sczecinben – sorolta az Indexnek Szőcs Géza, hogy a kormányfő kulturális főtanácsadójaként milyen jellegű munkát végzett az elmúlt egy évben. Megnéztük, mit csinálnak havi 600–900 ezer forintért azok a főtanácsadók, akik nincsenek reflektorfényben.

„Az ilyen interjúkon a megszólított alany csak veszíthet: vagy úgy néz ki, hogy általánosságokon kívül nem képes semmi konkrétumot mondani, vagy ellenszenves hencegőként kerül ki az interjúból. De hát akkor már inkább az utóbbi” – írta az Indexnek Szőcs Géza, amikor az általa végzett munkáról kérdeztük. Szőcs tavaly június óta kultúráért felelős miniszterelnöki megbízottként dolgozik, jogosult a kormányfő főtanácsadója címre, munkájáért havi bruttó 997 ezer 200 forintot kap.

Szőcs Géza
Szőcs Géza
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Egy ellenzéki képviselő kérdésére adott júliusi, kormányzati válaszból derült ki, hogy jelenleg tizenegy miniszterelnöki megbízott dolgozik Orbán mellett. Közülük Kerényi Imre vagy Hegedűs Zsuzsanna meglehetősen aktív, többen viszont ritkán jelennek meg a nyilvánosság előtt, és nem is nagyon nyilatkoznak a sajtónak, így nehezebb képet alkotni arról, hogy a fizetésükért pontosan milyen jellegű munkát végeznek. Ezért júliusban a kormányfő hivatalától kikértük több miniszterelnöki megbízott szerződését és teljesítési igazolásait.

A kormánypolitika társadalomelméleti hátterét tanulmányozó Tellér Gyula például a dokumentumok szerint tavaly külföldön beszerzett könyveket olvasott, valamint „figyelemmel kísérte az összpolitikai folyamatokat”. Félegyházi Meggyesi Jenő, aki a nyugati magyarságot érintő kérdésekben ad tanácsokat Orbánnak, főként nagykövetekkel, amerikai politikusok tanácsadóival tárgyalt. (Erről szóló cikkünket itt találja.)

Nem kell igazolni

Rajtuk kívül kíváncsiak voltunk arra is, hogy Szőcs Géza kulturális főtanácsadóként, illetve Granasztói György, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjeként milyen jellegű munkát végez. A Miniszterelnökség erre vonatkozóan dokumentumot nem adott ki. Ezt azzal indokolták, hogy Szőcsöt és Granasztóit nem megbízási szerződéssel alkalmazzák, így esetükben a díjazásnak nem előfeltétele a teljesítési igazolás leadása. (Tellér és Félegyházi jogviszonya májustól változott meg, így a továbbiakban már nekik sem kell teljesítési igazolásokat leadniuk.)

Ezután újra megkerestük a Miniszterelnökséget, és kértük, néhány mondatban írják le, hogy Szőcs és Granasztói hónapról hónapra pontosan mit is csinál. Kérésünket azzal hárították el, hogy a miniszterelnöki megbízottak szervezetileg személyesen Orbánhoz tartoznak, így az általuk elvégzett munkára a Miniszterelnökségnek nincs rálátása.

Rajzfilmek és Sztálin

A kormányfővel jó személyes kapcsolatot ápoló Szőcs Géza tavaly június 13-án mondott le a kulturális államtitkári posztról. Távozása összefüggött azzal, hogy a humántárca élén Réthelyi Miklóst tavaly májusban Balog Zoltán váltotta; Szőcs lehetséges távozása ezt követően többször is felmerült. A kormányfő sajtófőnöke még a lemondás napján közölte, hogy Orbán felkérte Szőcsöt miniszterelnöki főtanácsadónak.

Az MTI archívuma szerint Szőcs az elmúlt egy évben főként avatóünnepségeken, megnyitókon vett részt. Tavaly júniusban Győrszemerén a Faludy György Közösségi Ház névadó ünnepségén többek között arról beszélt, hogy „az a nemzet, amely nem becsüli a költőit, nem becsüli saját magát sem”. Tavaly október 22-én az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett fáklyás felvonuláson a honvédelmi miniszterrel együtt vonult. Januárban a Fonó Budai Zeneházban megrendezett Fonó Szalonokat nyitotta meg. Márciusban a budapesti Sztálin-konferencián szólalt fel; itt többek között arról beszélt, hogy a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára nem kegyelmezett a saját családtagjainak se. Június közepén az animációs filmfesztivál megnyitóján, néhány nappal később a cigány filmfesztivál díjátadóján jelent meg.

A volt államtitkárt februárban tanácsadói posztja mellett kinevezték a 2015-ös milánói világkiállításért felelős kormánybiztossá is. Ebben a pozíciójában a világkiállítás összkormányzati feladatainak koordinációjáért felel. Ezért külön fizetést nem kap, tevékenységéről negyedévente számol be a kormánynak. A világkiállítás miatt júniusban Milánóba utazott, és az olasz fővárosból nyilatkozott az MTI-nek. Többek között azt mondta, hogy sikerült kiválasztani a leendő magyar pavilon számára egy kétezer négyzetméteres telket.

Maguk főzik a kávét

Megkerestük Szőcsöt is, aki azt kérte, hogy írásban tegyük fel neki a kérdéseinket. A főtanácsadó erre reagálva egy terjedelmes, közel ötoldalas levélben válaszolt. Általánosságban azt írta, hogy a nemzeti kultúrpolitika reformjára, a 21. század kihívásaira adott válaszok megfogalmazása jelenti a munkája lényegét. Ezenkívül számos konkrétumot is felsorolt a levelében. „De követem és elemzem az Állami Operaházban végbemenő krónikus folyamatokat is, foglalkozom a Széchenyi Könyvtár átszervezésének imperatívuszával, a Műcsarnok vezetői válságának megoldásával." Megemlítette a kultúrafinanszírozás új elvi alapokra helyezését, a keleti kapcsolatok építését is.

A következő hónapokról azt írta, hogy több rendezvényen is részt vesz majd, például a tokaji írótáborban, a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj átadóján, a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőtalálkozón, a székesfehérvári Szent István zenés színpadi rendezvény főpróbáján. Szőcs az elmúlt egy évben többször járt külföldön is: egy ázsiai körúton Szingapúrban, Srí Lankán és Iránban tárgyalt. Az idén New Yorkban Leon Botstein amerikai karmesterrel konzultált arról, hogy az általa vezényelt – a politikailag üldözött magyar zeneszerzők műveiből összeállított – koncertet elhozzák Budapestre. Lengyelországban is járt, itt a Sczecin városával való együttműködésről tárgyalt, többek között egy 1956-os emlékmű tervét vetette fel.

A miniszterelnöki megbízott munkáját kétfős stáb segíti, a milánói expó miatt azonban egy harmadik munkatársat is kapott. „Még titkárnőnk sincs, magunk főzzük a kávét is a vendégeknek, győződjenek meg erről Önök is!” – fogalmazott levelében.

Könyv az érettségizőknek

Granasztói György szintén miniszterelnöki megbízottként dolgozik a kormányfő mellett. Granasztói az Indexnek azt mondta: három típusú feladatot lát el. Egyrészt a kitüntetési ügyek tartoznak hozzá, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Szent István-díj, a Corvin-lánc, illetve a köztársasági érdemrend esetén tájékozódik a kitüntethető emberekről. A kitüntetéseket megelőző szűrési mechanizmusokban, bizottsági előkészítő munkákban vesz részt.

Kulturális és tudományos főtanácsadóként is dolgozik Orbán mellett, kezeli azokat az állampolgári megkereséseket, amelyek ilyen témában érkeznek a kormányfőhöz. Ezenkívül önálló kezdeményezéseket is tesz a miniszterelnök felé. Példaként említette, hogy az ő javaslatára postázzák ki ezekben a napokban a jó érettségi eredményt elérő 30 ezer diáknak Györffy György történész István király és műve című könyvét.

Orbán megkérdezi őket

Granasztói egyben a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője is. A Horthy Miklós által 1930-ban alapított, az első Orbán-kormány újraélesztett Magyar Corvin-láncot a szocialisták nem osztották ki, a második Orbán-kormány azonban változtatott ezen a gyakorlaton. A kitüntetést a magyar tudomány, irodalom és művészet terén kimagaslót alkotóknak osztják ki, jelenleg 13-an viselik a címet. A kitüntetettekből áll a Corvin-lánc Testület, amely 2011 tavaszán alakult újra. A testület megalakulása után Granasztói azt mondta: a kormányfő jelezte, ki fogja kérni a tagok véleményét a nemzeti sorskérdésekről. Ez eddig többek között a felsőoktatást, a határon túli magyarságot érintő ügyekben történt meg – tette hozzá.

A főtanácsadó havi bruttó 600 ezer forintot keres. Munkáját a Miniszterelnökséghez tartozó Markó utcai épületben kétfős titkárság segíti.