Kisvárdán voltak államtitkári fizetések?

2013.08.29. 07:03
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Fidesz frakcióülésén Kisvárdát említette olyan elrettentő példaként, ahol az iskolavezető államtitkári fizetést kapott. A tankörzethez 21 iskola tartozik, így nem tudni, melyik intézményről volt szó. Az iskolafenntartó szerint mióta az állam januártól átvette az iskolákat, azóta bruttó 500 ezer alatt keresnek az iskolaigazgatók a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város környékén.

Kisvárdán volt olyan igazgatóhelyettes, aki államtitkári fizetést kapott – az Index információi szerint többek között ezt mondta a Fidesz hétfői zárt frakcióülésén Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

A frakcióülés témája a pedagógus-életpályamodell volt, amelynek révén körülbelül 30-40 ezer forinttal nő a tanárok a nettó bére szeptembertől. Több kormánypárti képviselő felvetette, hogy az iskolaigazgatók kimaradnak a béremelésből, néhányan a közelgő választások miatt ezt nehezményezték. Balog erre reagálva említette a kisvárdai példát. (Az államtitkárok havi bruttó bére 997 200 forint, ami nettóban 653 ezer forintot jelent).

Egyedileg vizsgálják

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján az Index kérdésére válaszolva tért ki az iskolaigazgatók bérére. A frakcióvezető azt mondta: a képviselőcsoportban az az álláspont alakult ki, hogy „ebben a formában talán nem tartható”, hogy egyes iskolaigazgató bére megegyezett egy helyettes államtitkáréval. (A frakcióülésen történtekről szóló cikkünket itt találja.)

Rogán keddi sajtótájékoztatóján is megismételte, hogy az iskolaigazgatók a pótlékok és túlóra-elszámolások nyertesei voltak, így magasabb jövedelemmel rendelkeztek. Ekkor azonban már arról is beszélt, hogy több képviselő garanciát várt arra, hogy nem csökken az iskolaigazgatók bére. A kormány hétfő éjszaka ezért úgy döntött, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, ehhez törvénymódosítás nem szükséges – mondta Rogán. Így az egyedi vizsgálatok alapján dől majd el, hogy az egyes igazgatók kapnak-e kompenzációt, vagy sem.

A szeptemberben életbe lépő úgynevezett pedagógus-életpályamodell szerint a túlórák után már nem jár pénz. Sőt nem fizetnek különböző pótlékokat, illetménykiegészítéseket sem. A rendszer megváltozása pedig a kormánypárti képviselők szerint négy-ötezer intézményvezetőt érinthet.

Tavaly voltak durva fizetések

A miniszter a frakcióülésen nem egy kisvárdai igazgatóhelyettest említett példaként, hanem a kisvárdai tankerületből egy intézményvezetőt – írta az Indexnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma. (A frakcióülés résztvevői úgy emlékeznek, hogy igazgatóhelyettest mondott a miniszter.)

A tárca azt nem árulta el, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tankerülethez tartozó 21 iskola közül melyik intézményre gondolt Balog. Általánosságban azt írták: korábban országszerte előfordultak olyan esetek, hogy az igazgatók kirívóan magas készenléti és túlóra díjakat, helyettesítési és vezetői pótlékot kaptak az iskolákat fenntartó önkormányzatoktól. Az igazgatói bérek így országszerte jelentős mértékű különbségeket mutattak – írta a tárca.

Januártól az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól egy állami szervezet, a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központot (KLIK) vette át. A KLIK az Indexnek megismételte, hogy január elseje, vagyis az állami fenntartásban vétel előtt voltak államtitkári szintű fizetések több iskolában is, konkrét példákat azonban ők sem említettek. A kisvárdái tankerületről azt írták, hogy január és július között bruttó 246 ezer és 504 ezer forint között voltak az iskolavezetők bérei.

Röhejes

A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium igazgatója, Bíró Gábor az Indexnek arról beszélt: elképzelhetetlen, hogy náluk az intézményvezetők bruttó 900 ezres fizetést kapjanak. Bíró szerint évi bruttó 5 millió, vagyis havi 410 ezer forint alatt keresnek például az igazgatóhelyettesek. Az összeg két időszakban ugorhat meg: egyrészt az érettségik idején, amikor az igazgatóhelyettesnek is megállapítható szervezési díj. Másrészt augusztusban, amikor az iskola 30 osztálya számára összeállítják az 1700 órát tartalmazó órarendet, és ez több napon keresztül napi 16 óra megfeszített munkát igényel – mondta.

A Bessenyei György Gimnázium épülete Kisvárdán – Bíró Gábor igazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy náluk az intézményvezetők bruttó 900 ezer forintos fizetést kapjanak
A Bessenyei György Gimnázium épülete Kisvárdán – Bíró Gábor igazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy náluk az intézményvezetők bruttó 900 ezer forintos fizetést kapjanak

Bíró hozzátette: minden munkát nem lehet az alapbérből finanszírozni, az igazgatóhelyetteseknek és a tanároknak ugyanis több olyan feladatot is el kell látniuk, amit nem tartalmaz a munkaköri leírásuk. Ilyen például, ha a feladat hétvégére esik. A gimnázium vezetője ezzel arra utalt, hogy a bevezetni tervezett életpályamodellel vannak problémák.

A kisvárdai tankerületből további iskolákat is megkerestünk, egyik helyen sem kívántak névvel nyilatkozni. A megkérdezett iskolavezetők azt mondták, hogy röhejes azt feltételezni, hogy náluk fordult volna elő az államtitkári szintű fizetés. Egy igazgatóhelyettes ezt azzal magyarázta, hogy a pótlékokkal együtt sem keresett soha többet nettó 300 ezer forintnál, de volt olyan igazgató is, aki azt mondta, hogy havonta nettó 170 ezer forintot visz haza.