Időutazó a TEK vezetője

2013.09.06. 17:50

Lázasan készülődik az ország a miniszterelnök lányának esküvőjére, betömték a kátyúkat a lagziba vezető úton, rendbe tették az esküvői templom mögötti parkolót és még egy graffitis falat is lefestettek a templom környékén. Hajdu János, a TEK vezetője pedig kiterjesztette a miniszterelnök házának környékére elrendelt területlezárást.

A döntés furcsasága, hogy a papír alján szereplő dátum szerint szeptember 9-én, azaz jövő hét hétfőn írta alá Hajdu, de a lezárás már péntek délutántól érvényes. Orbán házának környéke eddig is le volt zárva, az intézkedéssel érintett terület viszont a mostani döntéssel megnőtt.

A döntést a TEK azzal indokolta, hogy védett személy lesz a területen, és „nagyobb létszámú, bejelentett rendezvény megtartása” is várható, ez vélhetően összefügg a miniszterelnök lányának esküvőjével.

Tüntetéseket akadályozott meg

date

A TEK-es területlezárásokat korábban azért kísérte figyelem, mert ezek alapján többször is megtiltotta a rendőrség, hogy az intézkedéssel érintett területen tüntetni lehessen. A területlezárás a neve ellenére nem azt jelenti, hogy ezeket a területeket hermetikusan lezárják, az eljárás hivatalos neve személy- és létesítménybiztosítási intézkedés, de a TEK is területlezárásként hivatkozik rá a honlapján. Ilyen intézkedés esetén arról van szó, hogy a TEK és a rendőrség különleges intézkedéseket foganatosíthat, fokozottabban ellenőrizheti az itt lévőket, de a tényleges lezárás csak a végső lehetőség.

A rendőrség a lezárt területekre bejelentett tüntetéseket korábban vizsgálat nélkül visszadobta, volt olyan is, hogy a tüntetés bejelentése után egy nappal rendelték el a területlezárást. A tüntetések bejelentői általában a bírósághoz fordultak és a bíróság háromszor is elmarasztalta a rendőrséget, mert az a területlezárásra hivatkozva vizsgálat nélkül tiltotta meg a tüntetéseket. Ehelyett a bíróság szerint a rendőrségnek meg kellett volna vizsgálnia, hogy milyen más lehetőségek vannak a tüntetés megtartására. Ilyen lehet például az, hogy a TEK-esek, vagy a rendőrség sorfalat áll a védett épület körül, vagy átnézik a területre érkezők csomagját, hogy nincs-e náluk veszélyes tárgy, de a tüntetés egyszerű betiltása indokolatlan.

Az utóbbi időben most szerdán volt az első alkalom, hogy a miniszterelnök háza előtt tüntetni lehetett, mert a bíróság a tüntetés tudomásul vételére kötelezte a rendőrséget. A tüntetésről és a részletesebb jogi háttérről korábbi cikkünkben olvashat.

Frissítés: A TEK estére javította a hibát és a honlapjukon elérhető dokumentumban már szeptember 6-a szerepel aláírási dátumként. A korábbi dokumentumot pedig eltávolították, most egy hibaüzenet fogadja a látogatót.