Öltönyben szabadult Zuschlag János

2013.09.18. 08:04 Módosítva: 2013.09.18. 09:22

Hat év után ma szabadult Zuschlag János, egykori MSZP-s parlamenti képviselő, aki a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Kecskeméten töltötte le büntetését. Zuschlag János öltönyben, elegánsan lépett ki reggel nyolckor a börtön kapuján. Az újságírók, köztük az Index riporterének kérdésére nem kívánt válaszolni. Csak annyit mondott mosolyogva, hogy most hazamegy a családjához. Zuschlag János ezután beszállt egy BMW-be, amit egy férfi vezetett, majd elhajtottak.

Öltönyben szabadult Zuschlag János

A volt politikusra a kezdeti időkben a Mr. Domestos nevet aggatták a börtönben, mivel ügyesen kezelte a porszívót, a seprűt és a porrongyot a fegyőrök irodáiban. Zuschlag már nagyon várta, hogy szeptember 18-án szabaduljon, aFacebookon meg is kezdte a visszaszámolást. Az utóbbi egy évben egyébként már egy-egy hétvégére hazamehetett és találkozhatott gyermekével, aki akkor született, amikor előzetes letartóztatásba került.


Zushclag 1998 és 2004 között volt az MSZP parlamenti képviselője. 2011-ben azért ítélték letöltendő szabadságvesztésre, mert 2003-ban a társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek pályázatokon juttatott 72 millió forint közpénzt ellenőrizhetetlen módon költötték el. Zuschlag körül akkor is nyomoztak, amikor kiderült, hogy Vas megyében fiktív adatokat tartalmazó jegyzőkönyvekkel hozott létre fiktív alapszervezeteket. A politikust hat év börtönre ítélték, de ebbe beleszámították azt az időt is, amit előzetes letartóztatásban töltött, ezért szabadulhatott most.

A Zuschlag-perben Gyurcsány Ferencet is meghallgatták tanúként, korábban pedig a neve felmerült egy olyan videó révén is, melyben egy Weiszenberger nevű MSZP-s önkormányzati képviselő azzal henceg, hogy a Zuschlag révén szerzett kapcsolataival pályázati pénzeket tud megszerezni, és az egyetlen feltétel az, hogy a pénz egy részét vissza kell folyatni a „minisztériumba”.

Szájbarágó a Zuschlag-ügyről>>>>

Még korábban Zuschlag akkor került a hírekbe, amikor 2004-ben a Terror Házánál tartott sajtótájékoztatón a Hír TV kamerája előtt viccelődött a holokauszt áldozatain. Emiatt le kellett mondania országgyűlési képviselői mandátumáról. Zuschlag a politikába nem térhet vissza: tíz évre eltiltották a közügyektől. Korábban azt írta, egy könyv megírását tervezi életének elmúlt hat évéről.

Zushlag nevet

Nem ő az egyetlen politikus, akit jogerősen elítélt a bíróság. Hunvald Györgyöt, volt szocialista polgármestert egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte tavaly a bíróság hűtlen kezelés miatt, viszont ennél több időt töltött előzetesben, így nem kellett börtönbe vonulnia. Az erzsébetvárosi ingatlanügy elsőrendű vádlottja, Gál György, volt SZDSZ-es bizottsági elnök viszont nyolc és fél év börtönt kapott.

2008-ban pedig Szabadi Béla, az Orbán-kormány földművelésügyi államtitkára kapott két év, két évre felfüggesztett börtönbüntetést hivatali visszaélés miatt: politikai államtitkárként állami cégeket utasított reklámszerződések megkötésére az FTC-vel. Szabadi több hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alá került.