Perelnénk Írországot a leányfalui gázoló miatt

2013.09.24. 12:19

Az EU-s jog szerint a tagállamok elfogadják egymás ítéleteit, ez alapján pedig Írországban is végre kellene hajtani a két gyermeket Leányfalun halálra gázoló Francis Tobin elleni magyar ítéletet, mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az elgázolt gyerek szüleinek is megfelelő lenne, ha a férfi Írországban ülné le a büntetését, mert számukra másodlagos, hogy melyik országban tölti büntetését a férfi. Írország nem ültette át saját jogrendszerébe az ítéletek elismeréséről szóló EU-s szabályokat, ezért Navracsics szerint jövőre kötelességszegési eljárást is indíthat az ország ellen az Európai Bizottság. A miniszter szerint hazánk pert is indíthat Írország ellen az Európai Bíróságon, ezzel kényszerítve az országot az EU-s szabályok tiszteletben tartására.

Magyarország korábban felajánlotta, hogy ha Tobin hazánkba érkezik a büntetésének letöltésére, akár napokon belül is kiadhatják Írországnak a férfit, aki így ott folytathatja a büntetésének letöltését. Navracsics személyesen vállal felelősséget ezért, Tobinnak a hónap végéig van ideje nyilatkozni, hogy elfogadja-e az ajánlatot.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, de az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport