Nem adja olcsón a bőrét a Négy Tigris

2013.11.21. 10:20 Módosítva: 2013.11.21. 12:18

Elvileg 21-én csütörtökön zárt volna be a józsefvárosi piac, ha a MÁV mint a terület kezelője által adott határidőt betartotta volna a Komondor Kft., a piac üzemeltetője. Reggel hatkor azonban, ahogy mindig, ma is kinyitott a piac.

Tíz óra előtt nem sokkal azonban a Hvg.hu tudósítója úgy látta, hogy amikor a MÁV emberei megpróbáltak behatolni a piac területére, a Komondor Kft. árusokkal kiegészített, 60 fősre tehető brigádja simán megakadályozta őket ebben. Szabó György, a Komondor vezetőségének egyik tagja a MÁV-osokat átküldte a Kőbányai út túloldalára, hogy „ne zavarják a villamosforgalmat”. Szabó mereven elzárkózott attól, hogy az állami vállalat képviselőivel a piac területén belül kezdjen tárgyalásba, és attól is, hogy az egészbe bevonják a rendőrséget – ezekhez ugyanis szerinte „semmi közük”, és a szerződés, amire a MÁV-osok hivatkoznak, „több sebből vérzik”.

Fél 11-re azonban Szabó megenyhült, és Korsós Boglárkával, a MÁV képviselőjével elvonult egy, a piacon lévő irodabódéba. Amikor a felek előjöttek, kiderült, hogy annyi előrelépés történt, hogy jegyzőkönyvbe vették a nézetkülönbséget.

A MÁV azonban bejelentette: a mai nap folyamán elzárja a villanyt, és holnap a vizet is, hogy ezzel ösztönözze az árusokat az üzemeltetővel való szerződés felbontására. 

A feszült vita közben tudósítónk szerint a piac zavartalanul működik, egyedül a környéken összegyűlt rengeteg rendőr zavarja némileg az árusokat. A Pénzcentrum.hu hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Dang Muoi vietnami büfé házhoz szállítása is újra üzemel.

Videósaink rejtett kamerás felvételen megkérdezték az árusokat, ők hogyan képzelik el a jövőt 

13 éve is azt mondták, hogy be fog zárni

Kocsis Máté, a kerület polgármestere már régóta szeretné megszüntetni a piacot, és idén június 16-án kezdeményezte is a bezárását. A terület kezelője, a MÁV Zrt. júniusban felmondta a piac bérleti szerződését egy közjegyzői okiratban. Ez a piac bérlője, a Komondor Kft. szerint jogtalan lépés volt, és emiatt bírósághoz is fordult. Kifogásolják azt is, hogy őket hivatalosan senki sem tájékoztatta arról, hogy mit terveznek a piac területén. A helyszínen is megerősítették, hogy jogkövető magatartást kívánnak tanúsítani, de nem távoznak, amíg arra a bíróság nem kötelezi őket.

A Komondor Kft. közleményében azt írja, hogy tudomásuk szerint a területre tervezett sportcentrum és kulturális központ megépítése még legalább egy évig biztosan nem kezdődik el, így addig akár működhetne is a piac. Illetve hivatkozik még a kiskereskedők védelmére és a karácsonyi időszak forgalmára, aminek kiesése miatt sok kereskedő zárhatja veszteséggel ezt az évet, valamint arra, hogy az állam nem teheti meg, hogy hagyjon üresen állni egy területet ahelyett, hogy beszedne erre az egy évre félmilliárd forintnyi bérleti díjat.

A kerületi önkormányzat egyébként több opciót is felajánlott a bérlőknek, de tudomásunk szerint gyakorlatilag senki nincs, aki érdeklődött volna náluk a lehetőségek után.

A MÁV eltökélt, hogy bezárja a piacot. A vállalat az Origónak azt nyilatkozta, hogy csütörtökön lejár a szerződés felmondásától számított 150 nap, így a területre igényt tartanak. A kérdésre, hogy ez hogyan valósul meg azt válaszolták: „Többféle forgatókönyvük van, de mindenképp érvényesíteni szeretnénk a jogainkat." Az pedig, hogy a piac üzemeltetője fellebbezett a szerződés felmondása miatt, szerintük nem érinti a birtokba vételt, a területet pedig teljesen üresen szeretnék visszakapni. 

A területen több mint négymilliárd forint értékű fejlesztést tervez a józsefvárosi önkormányzat; a tervek szerint sportközpontot és szabadidőparkot hoznának létre. Többek között téli sátorral fedett füves labdarúgópálya, streetballpálya, teniszpálya, homokos strandröplabdapálya kerülne a piac helyére.

Kocsis Máté polgármester az Indexnek elmondta: reméli, hogy minél hamarabb vége lesz a jogi procedúrának, és megszűnnek a piacot jellemző áldatlan állapotok,  „több ember nem lesz átverések és bűncselekmények áldozata”. A józsefvárosi önkormányzat még mindig fenntartja ajánlatát: körülbelül ezer üres üzlethelyiségre pályázhatnak könnyített feltételekkel kedvezményes bérleti díjakkal azok a kiskereskedők, akik eddig a piacon árultak.

Kocsis kétszáz ilyen pályázatra számít a közeljövőben. A polgármester azt reméli, hogy  miután felszámolják a józsefvárosi piacot, a hatóságoknak több energiájuk lesz ellenőrizni a Kőbányai út másik oldalán, a volt Ganz-telepen lévő, hasonló vitákat gerjesztő piacot is. Ez azonban jogilag bonyolultabb, mert az magántulajdon, ráadásul a területnek  több mint százharminc, zömmel külföldi tulajdonosa van